Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Експосол Канади Роман Ващук: «Громадські активісти знецінювали реформи попередньої влади»

Канадський дипломат вважає, що українці недооцінили досягнення, здобуті в часи президентства Петра Порошенка.

Фото 5.ua.

Експосол Канади Роман Ващук: «Громадські активісти знецінювали реформи попередньої влади»

Громадські організації та активісти надто захопилися тиском на попередню владу, «хрестовим походом» проти корупції та «звітуванням заради звітування», вважає посол Канади в Україні (у 2014–2019 роках) Роман Ващук. Про це він розповів під час лекції «Вибачайте, якщо щось було не так: західна підтримка реформ в Україні, 2014–2019»

Зокрема, дипломат зауважив, що часто успішні на 80% реформи громадські організації розцінювали як провал, що сіяло зневіру в змінах як таких. Він говорить, що часто активісти вимагали реформ «на 105 процентів».

Пан Ващук навів приклад Верховного Суду України, який був успішно реформований, а судді відбиралися через прозорий конкурс за участі представників громадянського суспільства та міжнародних експертів. «Приходить зміна Президента — і з усіх судів України чомусь треба перезапустити Верховний. Чекайте, в країні є тисячі судів, які треба реформувати, чому ви беретеся знову за Верховний Суд? Виявляється, що людина, яка є заступником голови Верховної Ради, людина, яка є Генпрокурором, — всі були неуспішними кандидатами до Верховного Суду. Вони вважали, що цей процес є сфальшований, бо їм не вдалося його пройти, і об’єдналися зі «105-процентовими» людьми із громадянського суспільства, щоб спробувати зробити демонтаж цього нового суду», — говорить Ващук.

«Не можна було ставити знак дорівнює у війні з Росією та боротьбі з корупцією  — головною все ж таки була війна з країною-агресором. А боротьба з корупцією не могла бути важливішою, ніж верховенство права. «Хрестовий похід» проти корупції не був найкращою ідеєю з точки зору досягнення результату для країни, де в корупції задіяний майже кожен, — вважає Ващук.  — Якщо ти програєш війну із зовнішнім ворогом, то всі внутрішні дискусії стають теоретичними. Або ти їх проводиш у концтаборі, або в еміграції. Не можна спалювати внутрішню хату й одночасно її обороняти. Державність понад усе».

«В країні було дуже багато конкретних позитивних змін на місцях, але люди їх не асоціювали із загальнодержавною політикою України», — резюмує Ващук.

Роман Ващук також зауважує, що люди на місцях бачили позитивні зміни, та ніяк не пов'язували це з владою в Києві, завдяки якій ці зміни насправді відбулися. Натомість активісти сварили політиків  зі столиці, коли ті їхали відкривати школи чи садочки. «Виявилося, що всі люблять свого мера, який їм робить дорогу, відновив садочок, а Київ — то якісь люди, які роблять невідомо що. Хоча це саме Київ передав ті всі гроші на місця. І ми прийшли до ситуації, що люди на місцях задоволені своїм життям, але переконані, що Україна як держава прямує до занепаду», — зауважив Роман Ващук.

Читайте також: Між Намібією та Ліберією… Там нам і місце.

«В країні було дуже багато конкретних позитивних змін на місцях, але люди їх не асоціювали із загальнодержавною політикою України», — резюмує Ващук.

Василь КІТ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel