Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: що приготувати на свято

Волинь-нова

«Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: що приготувати на свято

Скуштуйте! В очікуванні Новорічно-Різдвяних свят ми знову й знову відчуваємо піднесення й особливий трепет, бо ж уже зовсім скоро міста і села звеселятиме гомін колядників, що йтимуть від хати до хати з радісною звісткою і славитимуть народження Божого Сина. А тим часом господині прибирають оселі, обдумують подарунки, планують закупи, складають празникові меню. Сподіваємось, у нашій добірці кожна знайде для себе підказку чи цікаву ідею для щедрого частування«Ріг достатку»

«Ріг достатку»

Коли ж, як не в Новорічно-Різдвяний період приготувати салат із такою символічною назвою? Зустрічайте свята з «Рогом достатку»!

 

 Інгредієнти: 200 г індичого або курячого філе, 3–4 картоплини, зварені «в мундирах», 4 яйця, 1 зелене яблуко, 100 г моркви по-корейськи, 200 г твердого сиру, 1 цибулина, оцет, цукор, олія, майонез, сіль.

Приготування. Обсмажте, присоливши, на олії м’ясо, порізане шматочками, до готовності. Цибулю покрайте півкільцями, залийте маринадом із 2 столових ложок оцту, 1 чайної ложки цукру та дрібки солі і залиште на 30–40 хвилин. На дрібну тертку потріть окремо варені яйця, сир, яблуко і картоплю. На пласку тарілку чи блюдо викладіть м’ясо у формі рогу, змастіть майонезом, наступний шар – цибулю та яблуко – також промажте. Далі висипте яйця, покрийте сіточкою майонезу, викладіть корейську моркву і терту картоплю, змастіть майонезом. Зверху посипте тертим сиром. Залишається тільки оздобити салат на власний смак.

Читайте також: «На пості не ходять у гості»: топ-5 рецептів смачних страв, якими можна посмакувати вдома.

«Наполеон»

Закусочний торт з овочево-м’ясною начинкою як альтернатива солодкому стане окрасою святкового столу, і гості не оминуть його своєю увагою

 

 Інгредієнти: 6 коржів для торта Наполеон, 0,5 кг грибів, 3 філе курячих, 3–4 яйця, 300 г майонезу, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, зелень.

Приготування. Гриби і цибулю дрібно покраяти й обсмажити на сковорідці. Куряче філе зварити в підсоленій воді, дрібно порізати. Зварити яйця, натерти на грубій тертці. Корж намазати майонезом, викласти на нього куряче філе і накрити наступним коржем, змастити його майонезом і викласти гриби з цибулею, на наступний корж – яйця. Повторювати, доки не закінчаться коржі. Верх змазати майонезом і посипати тертим твердим сиром. Поставити «Наполеон» у розігріту духовку на 10 хвилин або в мікрохвильову піч на 5 хвилин, щоб розплавився сир. Порізати на порційні шматки, прикрасити зеленню та подавати на стіл.

 

Салат «Королівський»

Таку смакоту з морепродуктами не приготуєш на будень, однак на Новий рік чи Різдво хочеться чогось незвичайного. Смак цього салату справді відповідає його назві

 

 Інгредієнти: 200 г заморожених креветок, 200 г крабових паличок, 200 г кальмарів, 6 яєць, 6 ст. л майонезу чи натурального йогурту, сіль до смаку, 1 зубчик часнику (за бажанням), червона ікра для оздоблення.

Приготування. Креветки розморозити, промити, вкинути в киплячу воду й варити 2–3 хвилини. Важливо їх не переварити, щоб не стали «гумовими». Охолодити й очистити від панцирів. Розморожені кальмари викласти в друшляк, обдати окропом, поставити під струмінь холодної води і швидко зняти плівки. Покласти кальмари в каструлю з підсоленою киплячою водою і варити впродовж 1–2 хвилин, охолодити й нарізати тонкими півкільцями. Круто зварені яйця остудити, почистити, відділити білки і покраяти їх соломкою (жовтки можна використати для іншої страви). Крабові палички тонко нарізати. Змішати всі інгредієнти, посолити, заправити майонезом чи натуральним йогуртом і вимішати. За бажанням для надання більшої пікантності можна додати зубчик часнику, пропустивши його через прес. Подавати салат, прикрасивши його червоною ікрою.

 

Буженина «Медова»

Мабуть, кожна господиня до свята запікає великий шматок м’яса – це, як мовиться, класика. За цим рецептом буженина виходить соковита й ароматна

 

 Інгредієнти: 1 кг свинини, 350 г моркви, 3 ст. л. меду, 6–7 зубочків часнику, пучок зелені, 5 лаврових листків, сіль, хмелі-сунелі та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Свинину найкраще вибирати жирну, приміром ошийок. М’ясо промити й обсушити, зробити глибокі надрізи і нашпигувати часником та морквою, нарізавши їх тонкими пластинками. Натерти свинину сумішшю солі, спецій та меду, загорнути у фольгу і маринувати так 1,5–2 години, після чого випікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці приблизно 1,5 години. Охолодити буженину у фользі, тоді зняти її й нарізати м’ясо поперечними скибочками. Подавати, прикрасивши зеленню.

 

Рулет із курячого філе з беконом та сиром

М’ясних страв на святковому столі забагато не буває, особливо якщо вони незвичні, оригінальні і смачні

 

 Інгредієнти: 0,5 кг курячої грудинки, 200 г бекону, 200 г плавленого сиру, 1 ст. л. олії, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування. Філе відбити, посолити й поперчити. На кожен шматочок курятини покласти по тонкій скибочці бекону та плавленого сиру. Згорнути рулетиком і скріпити зубочисткою, щоб при запіканні вони не розпалися (можна також скористатися ниткою, обмотавши нею рулетик). Викласти на змащене деко і запікати у розігрітій до 200°С духовці протягом 20–25 хвилин. Подавати, порізавши рулет на тонкі скибочки.

 

Крученики «ужгородські»

Такі м’ясні завиванці – класика української національної кухні. Щоправда, кожна господиня вносить у них власну родзинку

 

 Інгредієнти: 0,5 кг яловичої вирізки, 100 г сала, 3 яйця, 1 ст. л. смальцю, 1 солоний огірок, 1 картоплина, 2 ст. л. борошна, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, сіль.

Приготування. М’ясо розрізати на 4 пласкі шматки завбільшки з долоню, відбити, посолити й поперчити. Огірки, сало, 2 зварені круто яйця, картоплю нарізати соломкою. На кожен шматок м’яса положити брусочки яйця, солоного огірка, картоплі і смужку сала. Згорнути рулетики, перев’язати ниткою чи скріпити зубочиcткою. Кожен рулетик змастити злегка збитим яйцем і запанірувати в борошні. Завиванці обсмажити у смальці, зняти нитки (зубочистки), скласти в товстостінний сотейник, залити окропом так, щоб вода повністю їх покрила, присолити. Тушкувати на середньому вогні до готовності. Подавати з картопляним пюре, поливши соком, що утворився при тушкуванні.

 

Печиво «Горішки»

Якщо ви маєте спеціальну форму, то справа ця зовсім не складна – потребує лише часу і терпіння. Залюбки допоможуть і діти, адже готувати власноруч кулінарні шедеври так цікаво!

 

 Інгредієнти: 250 г маргарину, 3 сирі жовтки, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, 3–3,5 скл. борошна, ванільний цукор, 1 банка згущеного молока, 200 г масла.

Приготування. Маргарин перетерти з 3 склянками борошна. Додати яєчні жовтки, збиті з цукром, соду, погашену оцтом, ванільний цукор і вимісити м’яке еластичне тісто, при потребі досипаючи трохи муки. Повиліплювати з нього невеличкі кульки (діаметром близько 2 см), розкласти їх у заглиблення форми (змащувати форму не треба, адже в самому тісті достатньо жиру), притиснути кришкою і пекти на газовій конфорці до рум’яного кольору. Готові половинки «горішків» витрусити з форми в миску і накладати нову порцію кульок. Варене й охолоджене згущене молоко збити з маслом, додати щіпку ваніліну, подрібнених волоських горіхів, добре вимішати і начинити цією сумішшю випечені «шкаралупки» і зліпити їх попарно.

 

Млинці «Червоний вельвет»

Хоча млинці багато хто не вважає святковою стравою, та ці – виняток!

 

 Інгредієнти: 3 яйця, 0,5 л молока, 1 скл. борошна, щіпка солі, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. какао-порошку, дрібка червоного барвника або трохи вишневого соку, 0,5 кг сиру або сиркової маси, 3 ст. л. цукрової пудри, шоколадні краплі, чорний шоколад.

Приготування. Яйця, молоко, борошно, цукор, сіль, какао змішати в комбайні до однорідної маси. Додати барвник. Залишити тісто на 30 хвилин, а потому сковорідку натерти вершковим маслом і випікати тоненькі млинці. Тримати в теплій духовці або накривати об’ємною кришкою, щоб не засохли краї. Для начинки приготуйте сирну масу з шоколадними краплями, додавши цукрову пудру. Готові млинці полийте рідким шоколадом і прикрасьте трояндами із млинців.

Telegram Channel