Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Пахне сіном і кутею. Сяє зірка. Сніг скрипить. І колядка над землею з білим ангелом летить...»

Фото pinterest.com.

«Пахне сіном і кутею. Сяє зірка. Сніг скрипить. І колядка над землею з білим ангелом летить...»

Святвечір особливо шанують в українських сім’ях. Це час, коли за столом збираються найрідніші, найдорожчі люди. За усталеною традицією, для частування подають 12 пісних страв. Як правило, господині готують наїдки, рецепти яких передавалися від покоління до покоління: кутю, узвар, вареники, пісні голубці з пшоном чи картоплею, пампушки, капусняк, гриби тощо. Звісно, не варто відмовлятися від прадідівських звичаїв і нині. Однак і якась новенька страва на столі зайвою не буде!

Кутя «Панська»

Найголовніша страва Святвечора має чимало варіантів. Може, вам припаде до смаку саме така

 

 Інгредієнти: 2 скл. пшениці, 50 г цукатів, 0,5 скл. волоських горіхів, 0,5 скл. маку, мед за смаком.

Приготування. Пшеницю добре промити і замочити на 1–2 години. Варити на повільному вогні до готовності. У 4 ст. л. води розчинити мед за смаком, залити кашу медовим сиропом. Горіхи подрібнити й обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати, настоювати 2–3 години.

Оселедець у яблучно-горіховому маринаді

Рецепт цієї незвичної, але смачної страви стане у пригоді для пісної вечері

 

 Інгредієнти: 250–300 г оселедця слабосоленого, 2 кисло-солодкі яблука, 2 цибулини, 5–7 волоських горіхів, 1 ч. л. гірчиці, 1 ст. л. меду, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 3 ст. л. лимонного соку, 4 ст. л. олії без запаху.

Приготування. Філе оселедця порізати шматочками, 1 цибулину – тонкими півкільцями. Півтора яблука почистити і покраяти тоненькими скибками. Викласти в салатник. Натерти на тертці з найдрібнішими отворами цибулину та половину яблука, додати мед, олію, лимонний сік, коріандр, гірчицю, все гарно вимішати і полити соусом оселедець, цибулю та яблука, притрусити меленими горіхами і маринувати в холодильнику щонайменше 1 годину.

 

Картопля, фарширована оселедцем

Таку страву можна приготувати в якості ситної вечері в будень, доречною вона буде і до свята

 

 Інгредієнти: 10–12 картоплин, 2 ст. л. топленого вершкового масла (або олії), 3 ст. л. сметани (можна замінити пісним майонезом), 1 оселедець, 1 цибулина, чорний мелений перець і сіль – за смаком.

Приготування. Картоплю відварити в мундирах до напівготовності, охолодити, зняти шкірку і зрізати верхівку, вийняти серцевину, залишаючи бортики 3–5 мм. Для фаршу оселедець попередньо обробити на філе, пропустити його разом із цибулею через м’ясорубку або блендер, додати сіль, перець, сметану або майонез і добре вимішати. Підготовлену бульбу начинити фаршем і щільно одна біля одної викласти на деко, змащене маслом або встелене пергаментним папером. Змастити картоплю сметаною чи майонезом і запікати при температурі 180 градусів до готовності. Подавати страву гарячою, притрусивши зеленню.

Морквяні котлети

Ця дієтична страва вітамінна, апетитна, та й готується просто

 

 Інгредієнти: 5–7 середніх морквин, 100 г манної крупи, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Моркву вимити, скласти в каструлю, залити водою так, щоб рідина повністю покривала овочі, і варити на середньому вогні приблизно 25–30 хвилин. Охолоджену моркву почистити і натерти на дрібній тертці. Додати цукор, сіль і перець, а також половину норми манної крупи, перемішати до однорідності. Сформувати з цього фаршу невеликі котлети, обкачати в манці, що залишилася, і смажити на середньому вогні в добре розігрітій олії по 2–3 хвилини з кожного боку до утворення золотистої скоринки. Потім зменшити вогонь, сковороду накрити кришкою і на маленькому вогні готувати котлети ще 10 хвилин.

 

Голубці по-корейськи

 

 Інгредієнти: 1 середня капустина, 3–4 морквини, 1 пучок зелені (кріп, петрушка), 1 пакетик спецій для моркви по-корейськи, 200 мл оцту (9%), 0,25 скл. олії, сіль, цукор, часник.

Приготування. В каструлю з водою всипати трохи солі та влити оцту (щоб листя не розварилося), коли закипить, покласти капустину і варити 5–7 хвилин (поки листя стане напівпрозорим і м’яким), вийняти, розібрати на листочки, охолодити. Моркву натерти на «корейській» тертці, всипати спеції і залишити на 30–40 хвилин, щоб замаринувалася, тоді додати вичавлений часник і дрібно посічену зелень, ретельно вимішати і нафарширувати цією начинкою кульочки з капустяного листя. Сформовані голубці щільно укласти в каструлю і залити гарячим маринадом. Для його приготування розчинити у 2 склянках води склянку цукру і 3 столові ложки солі, довести до кипіння й додати 200 мл оцту та чверть склянки олії. Коли голубці з маринадом схолонуть, поставити в холодильник. Готові через 24 години, а зберігати їх можна до двох тижнів.

Узвар «Різдвяний»

Згодиться і для того, щоб розбавити густу кутю, і щоб запити святкові страви

 

 Інгредієнти: по 100 г сухофруктів (яблук, груш, вишень, слив), 50 г родзинок, 4 л води, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. меду.

Приготування. Воду довести до кипіння, вкинути промиті сухофрукти, додати цукор і кип’ятити 5 хвилин. Зняти з вогню й залишити настоюватись 5 годин. У теплий узвар додати мед за смаком.

 

Кілька запечена

Смачна й поживна страва – з простих і доступних продуктів. За бажанням можна додати трохи томатного соусу

 

 Інгредієнти: 1 кг кільки мороженої, 0,5 скл. олії, 4–5 зубчиків часнику, 2 ст. л. нарізаної петрушки, 4 ст. л. натертого черствого білого хліба (можна взяти панірувальні сухарі), 3 ч. л. оцту, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Рибу почистити, добре промити і скласти у форму для запікання, попередньо змастивши її олією. З розтертого часнику, посіченої петрушки, натертого черствого хліба приготувати соус, заправивши його сіллю та перцем, і викласти зверху на кільку. Полити олією та оцтом і запікати в духовці до утворення рум’яної скоринки.

До речі. Таку страву можна приготувати й з іншої свіжомороженої риби, наприклад салаки чи оселедця.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel