Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинян кличуть на велике «різдвяне» полювання

18-25 січня – Великий зимовий облік птахів

Фото: Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

Волинян кличуть на велике «різдвяне» полювання

Щороку в останні вихідні січня традиційно проводиться великий зимовий облік птахів, який є найбільшим заходом для досліджування птахів у всьому світі. Тому його ще називають Різдвяним

Цю традицію обліку птахів започаткував у 1900 році у США, редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен (Frank M. Chapman). Він запропонував змінити традицію різдвяного полювання на птахів на спостереження – з біноклем в руках замість зброї. У перший рік відгукнулося 26 людей, які провели цей святковий день разом з пташками. Вони спостерігали та вивчали їх, раділи їх польоту та свободі. З тих часів Великий зимовий облік птахів поширився на територію США, Канади, Латинської Америки, Карибських і деяких Тихоокеанських островів. А зараз набуває міжнародного масштабу. У наш час у «Різдвяному полюванні» беруть участь понад 50 тисяч людей. Кожного року кількість учасників Великого зимового обліку птахів зростає, оскільки допомагає одержати важливі дані про стан популяції загально поширених видів птахів на території Україні. 

Корисна інформація про Великий зимовий облік:

Коли проводять Великий зимовий облік птахів?
Традиційно Великий зимовий облік птахів проводять щороку в останні вихідні січня.

Де спостерігати за птахами?
У дворі свого будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міському парку – в межах населеного пункту, адже мета цього обліку – визначати кількість птахів і з’ясувати, які саме види залишилися зимувати поряд з нашими домівками.

Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати, зокрема, ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо.

Як правильно рахувати птахів?
Облік слід здійснювати протягом однієї години. Зазначайте види та рахуйте кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку зафіксуйте найбільшу кількість кожного виду птахів, яку ви одночасно спостерігали за цей проміжок часу (не враховуйте птахів, що пролітають).

Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до місця спостереження кілька разів протягом години. Якщо, наприклад, синиця велика 10 разів повертається за час, відведений для обліку, то це не означатиме, що в сад прилітали 10 синиць.

В яку пору дня потрібно проводити Великий зимовий облік птахів?
Птахи є найактивнішими вранці. Якщо обліковувати їх у цю пору дня, є можливість побачити й нарахувати більше видів птахів.

Читайте також: «Мільйон червоних троянд»: 7-річна донька Алли Пугачової переспівала хіт відомої мами (Відео)

Яких птахів ви зможете обліковувати?
Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати, зокрема, ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуйте лише ті види, які вам вдалося визначити.

Джерело: Ківерцівський національний природний парк "Цуманська пуща"
Telegram Channel