Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи зможе далі працювати другий енергоблок Рівненської АЕС

Йдеться про сам енергоблок та про об'єкти й споруди його технологічного комплексу.

Фото РАЕС.

Чи зможе далі працювати другий енергоблок Рівненської АЕС

Експерти вирішуватимуть, чи може функціонувати важливий об'єкт до 2030-го і готують АЕС до переоцінки безпеки

Другий енергоблок РАЕС готують до інспекційного обстеження Держатомрегулювання України, – йдеться на сайті РАЕС. Його роботу продовжили на двадцять років у 2010-му і нині мають визначити, чи відповідає рівень його безпеки усім вимогам, щоб працювати до 2030-го, інформує Суспільне.

Реклама Google

На Рівненській АЕС триває робота над періодичною переоцінкою безпеки енергоблоку №2, йдеться на сайті РАЕС. Енергоблок успішно генерує енергію на стадії довгострокової експлуатації. Його готують до інспекційного обстеження Держатомрегулювання.

Термін експлуатації енергоблоків №1 та №2 продовжили у 2010-му на двадцять років. Однією з умов понадпроєктної експлуатації була переоцінка їх безпеки кожні десять років.

Однією з умов понадпроєктної експлуатації є переоцінка безпеки енергоблоків кожні десять років.

У грудні колегія Держатомрегулювання вирішила, що перший енергоблок можна безпечно експлуатувати до 22 грудня 2030 року. На черзі – погодження Звіту з періодичної переоцінки безпеки для енергоблока №2, – повідомляє пресслужба РАЕС. Під час переоцінки аналізують 14 факторів безпеки. Йдеться не лише про сам енергоблок, а й про об'єкти й споруди його технологічного комплексу.

Читайте також: Нардепка від Волині вимагає повернути пільгу мешканцям 30-ти кілометрової зони Рівненської АЕС

«За координацію робіт за кожним напрямом закріплені відповідальні підрозділи електростанції. Наразі 9 з 14 факторів безпеки узгоджені, інші коригуються відповідно до зауважень державної експертизи. Погодження ЗППБ для енергоблоку №2 заплановано здійснити до 9 червня 2021 року», – цитує пресслужба «атомки» заступника начальника САБ РАЕС Віталія Шенгелевича.

Нині на РАЕС усувають зауваження держекспертизи, пов’язаних з проєктом енергоблоку, поточним техстаном й кваліфікацією обладнання. Після цього Держатомрегулювання проведе виїзне інспекційне обстеження, аби підтвердити викладене у звіті, перевірити стан енергоблоку й скласти свій акт, – повідомляють у пресслужбі. Його разом з висновком розглядатиме Колегія Держатомрегулювання і дасть висновок, чи можна надалі безпечно експлуатувати другий енергоблок.

Telegram Channel