Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як правоохоронці на Волині «шанують» ветеранів

«Скільки років із нас ще будуть знущатись?»

Фото gazeta.ua.

Як правоохоронці на Волині «шанують» ветеранів

Шановна редакціє газети «Волинь»! Група інвалідів війни, Збройних сил, учасників бойових дій та ветеранів звертається до вас із великим проханням надрукувати наш лист

У 2008 році ми були вкладниками ПАТ «Західінкомбанк», у той час як колишній директор цієї установи Богдан Гаврилишин створив кредитну спілку «Вклад», куди нас перевели без нашої згоди, чим порушили ст. 41 Конституції України і Закону України № 2908 «Про кредитні спілки» (КС), ст. 2 про добровільний вступ у КС. Порушено також регламент, розділ ІІІ ст.10 цього Закону, адже ми не писали заяв на переведення в КС, не сплачували ні вступних, ні пайових внесків, тобто не могли бути членами кредитної спілки. Як пізніше виявилось, керівництво банку діяло шахрайським методом і допустило обман, бо законодавством України передбачено, що у випадку ліквідації банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повертає до 200 тис. грн, а відшкодування вкладів уже не існуючої КС не дозволяється.

Після ліквідації «Західінкомбанку» його керівництво і Фонд гарантування вкладів твердо запевняли, що наші кошти поверне спілка, бо ми вже не вважаємося вкладниками банку, а спілка не змогла повернути вклади, тому що вони перераховані назад у банк, де були викрадені його працівниками на чолі з директором, який перебуває у розшуку.

Неповернуті вклади украй потрібні на ліки, хірургічні операції та захист від коронавірусу.

Із цього моменту і почалися наші страждання. Ми звернулись до Головного управління Національної поліції в області, і лише 6 січня 2016 року дочекалися відкриття кримінального провадження № 1201603001000000065 з приводу визнання нас вкладниками «Західінкомбанку» та повернення вкладів. Однак слідство було проведено поверхово старшою слідчою Юхимчук О. А., яка 30.05.2017 року своєю постановою закрила провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину. За нашим зверненням Луцький міськрайонний суд постанову слідчої скасував. Окрім того, зобов’язав Луцький міський відділ поліції продовжити досудове слідство і при цьому з’ясувати такі факти:

1. Хто дав вказівку переводити вклади скаржників без згоди останніх із банку в КС?

2. Хто перерахував частину грошових вкладів скаржників як вступні та пайові внески спілки?

3. Хто і на підставі яких документів створив спільну касу для банку та спілки?

На підставі рішення суду Луцький міський відділ поліції призначив іншого слідчого Маркевича Ю. Б., який слідство практично не продовжив, а скопіював постанову про закриття провадження попередньої слідчої Юхимчук О. А. і вдруге вже своєю постановою 30.08.2019 року закрив провадження через відсутність складу злочину.

З огляду на таку безвідповідальність слідчих Луцького міського відділу поліції до виконання своїх обов’язків та неповагу до нас, ветеранів, людей поважного віку (від 70 до 83 років), ми вдруге звернулись до міськрайонного суду, який уважно розглянув скаргу і вдруге скасував постанову Маркевича Ю. Б. Наразі призначено третього слідчого Грешту О. С., який має намір продовжити слідство і нарешті передати обвинувальний висновок до суду. Але воно триває вже 5 років (!). От ми і вирішили переговорити з процесуальним прокурором Луцької місцевої прокуратури Приймаком М. М., який безпосередньо проводить процесуальне керівництво нашого провадження.

Приймак М. М. повідомив, що ця справа не має перспективи. Він вважає, що нас перевели в КС за мовчазної згоди (нова юридична норма?), тому захищати нас, щоб суд визнав (поновив) вкладниками банку, він не буде. Після такої заяви процесуального прокурора можливо таке, що ми матимемо ще і 4–го, 5–го або й 6–го слідчого. От тільки ходити до них вже не маємо сил, а неповернуті вклади украй потрібні на ліки, хірургічні операції та захист від коронавірусу. І все ж сподіваємося, що ця справа завдяки вашій авторитетній газеті стане відомою прокурору області Тимчуку В. В., начальнику Головного управління поліції області Крошку Ю. О., котрі візьмуть це питання на контроль, і слідство буде завершено, а обвинувальний висновок нарешті передадуть у суд.

З повагою

1. Корецький І. Т., заступник голови обласної організації інвалідів війни та Збройних сил, інвалід ЗС.

2. Баюк Ю. М., інвалід війни.

3. Овсенюк А. Ф., інвалід війни.

4. Лизун В. В., ветеран, живе з електрокардіостимулятором.

5. Ковалюк Л. С., ветеран, інвалід по зору.

6. Козярчук В. Я., ветеран, інвалід загального захворювання.

7. Самчук Р. О., ветеран, інвалід загального захворювання.

8. Бородай Л. П., ветеран.

9. Жидкова Г. І., ветеран, інвалід загального захворювання.

10. Тихальська В. Є., ветеран.

11. Уляницька Л. Є., ветеран.

Читайте також: Правоохоронці Рівненщини підрахували: торік вилучили майже 3 тонни бурштину


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel