Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Хотіла перечекати пандемію, але завагітніла. Як бути?»

В арсеналі лікаря Петра Патія є й такі ефективні ліки як Слово...

Волинь-нова

«Хотіла перечекати пандемію, але завагітніла. Як бути?»

Складається враження, що людство раптово перестало хворіти всіма іншими недугами, окрім COVID-19. Потік запитань із приводу небезпеки коронавірусної інфекції не вщухає. Тому я зібрав інформацію щодо її впливу на репродуктивну функцію та вагітність, аби майбутні мами менше нервували

За останніми даними, 81% жінок репродуктивного віку переносять ковід безсимптомно, у 14% хвороба середньої важкості, 5% випадків — критичні, смертність 2,3–3%. Рецептори ACE2, через які коронавірус потрапляє у клітину, в значній кількості наявні у матці, яйниках, трубах, плаценті, молочних залозах. Тому вплив COVID-19 на репродуктивну систему теоретично ймовірний і точно буде ще досліджуватися.

Спочатку про вагітних як найскладнішу категорію. І найтривожнішу.

Смертність від іспанки серед жінок при надії була 27–50%. Тому сьогоднішня пандемія на цьому фоні виглядає якось «несолідно».

Близько 10% госпіталізованих вагітних нині ковід–позитивні. Їх скеровують у стаціонари майже у 7 разів частіше, ніж інших. При цьому у них рідше наявна симптоматика (лише у 20% інфікованих розвиваються хоча б легкі прояви хвороби).

Фактори ризику, як у всіх: надмірна вага, діабет, гіпертонія та інші хронічні захворювання. Водночас приблизно на 6% підвищується загроза передчасних пологів порівняно з неінфікованими вагітними, зростає ймовірність дефіциту ваги новонароджених (на 25%). Очевидно, це пов’язано з тромбозами у плаценті, які виявляють майже у всіх вагітних, що перенесли ковід.

Близько 10% госпіталізованих вагітних нині ковід-позитивні. Їх скеровують у стаціонари майже у 7 разів частіше, ніж інших.

Чверть дітей, народжених від хворих матерів, потребують перебування у палаті інтенсивної терапії; 2,5% таких немовлят є ковід–позитивними.

Ризик висхідної передачі коронавірусу від матері дитині на цей момент оцінюється у 3%. Причому він підвищується зі зростанням важкості клінічних проявів. Можливість зараження через грудне молоко не підтверджена.

Тепер стосовно тих, хто планує вагітність. Згідно з опитуваннями, більше 50% пар намагаються відкласти плани щодо поповнення родини на «після пандемії». Чи є в цьому сенс?

Я помітив у своїх пацієнток досить багато порушень циклу після перенесеного ковіду. Згідно з дослідженнями, 20% жінок зауважують зміну характеру менструацій, 25% — тривалості циклу. В більшості випадків додаткової корекції це не потребує і поступово налагоджується самостійно.

Ковід точно не впливає на фолікулярний резерв. Статевим шляхом (у класичному розумінні) вірус не передається. У чоловіків перенесена коронавірусна хвороба може призводити до зниження рухливості сперматозоїдів, зниження продукції тестостерону, пригнічення сперматогенезу. Описані випадки орхітів (запалення яєчок). Але все це лише при середньому і важкому перебігу недуги.

Отже, ризики є. Але їх важко назвати дуже серйозними. Основна біда — стрес: 50% вагітних скаржаться на безсоння, 25% — на депресію. На 35% зріс ризик цього розладу після пологів; частішають випадки тривожних станів. І є у мене підозра, що половина всіх описаних негативних наслідків спричинена іншим вірусом — вірусом паніки.

Але «великі очі» страху зазвичай стають значно меншими, коли дивитись на небезпеку впритул. Саме на це й сподіваюся. Можливо, хтось сьогодні краще спатиме…

Петро Патій, хірург–акушер–гінеколог.

Читайте також: У МОЗ дали прогноз, коли в Україні ослабне пандемія коронавірусу

Telegram Channel