Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Молюсь до мученика за долю своїх п’ятьох дітей», – священник церкви, де зберігаються мощі святого Валентина

Отець Богдан Добрянський розповідає, що мощі покровителя закоханих, який був похований у Римі, зараз зберігаються у Болоньї (Франція), Глазго (Шотландія), Познані (Польща) та Самборі (Україна).

Фото із сайту yavoriv‑info.com.ua.

«Молюсь до мученика за долю своїх п’ятьох дітей», – священник церкви, де зберігаються мощі святого Валентина

— У цьому храмі я постійно відчуваю сильну благодать, — каже декан Самбірський Української греко-католицької церкви Богдан Добрянський про унікальну церкву Різдва Пресвятої Богородиці у місті Самбір Львівської області

Неповторність цього храму подвійна. По–перше, з часу його побудови у 1736 році тут зберігається чудотворний образ Божої Матері. Довгий час це була єдина в Україні коронована ікона (коронували у 1928 році), тобто визнана і шанована Католицькою церквою. На ній, до речі, можна побачити не прикрите одягом вухо Матінки Божої, тому всі прохання вірян до Богоматері обов’язково будуть почуті.

Святий Валентин, чиї нетлінні останки є у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, поплатився життям за проведення таємних вінчань.
Святий Валентин, чиї нетлінні останки є у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, поплатився життям за проведення таємних вінчань.

 Однак, і це по–друге, і католики, й православні їдуть у Самбір не тільки задля молитви перед чудотворною іконою, а й до мощей святого Валентина. Так–так, того самого Валентина, якого у ІІІ столітті нашої ери в Римі стратили за те, що підпільно одружував пари, і на честь якого 14 лютого весь світ відзначає День закоханих.

Реклама Google

Але як його мощі опинились у райцентрі на Львівщині? Найімовірніше, вважають дослідники, через згаданий уже чудотворний образ Божої Матері. Коли майже 300 років тому одразу кілька комісій зафіксували дива, які відбувались біля мироточивої ікони, сюди потягнулись паломники з усієї Європи. І щоб якось винагородити і відзначити місто, у 1759 році Ватикан передав сюди мощі святого Валентина — як покровителя місцевої Перемишльсько–Самбірської єпархії.

Після молитви перед іконою Божої Матері відбуваються численні дива.
Після молитви перед іконою Божої Матері відбуваються численні дива.

 Вони були викопані на кладовищі святої Прісцилли в Римі та зберігаються у скляній труні. Через скло можна побачити частину черепа, окремі кістки та предмет, схожий на камінь (можливо, з гробу святого в Римі), а також скляну капсулку, в якій зберігається миро.

З часу побудови храму Різдва Пресвятої Богородиці у 1736 році тут зберігається чудотворний образ Божої Матері. Довгий час це була єдина коронована ікона в Україні.

За словами отця Добрянського, 14 лютого, до карантину, у храмі завжди було більше людей, ніж зазвичай. У цей день, на вечірній, з бічного престолу церкви Різдва Пресвятої Богородиці знімають скляний саркофаг і мощі святого Валентина виставляють до почитання на тетраподі в центрі церкви. Вірні можуть прикладатися до них, молитися.

Є багато свідчень про дива, які траплялись після звернень у цьому храмі до святого Валентина. Священник Богдан Добрянський розповідає про жінку з Польщі, яка приїхала в Україну, бо вже не могла терпіти сварок сина та невістки. Священнослужитель запам’ятав, як вона ревно і довго молилась — і до чудотворної ікони Божої Матері, і біля мощей святого Валентина. А через пів року ця жінка знову з’явилась у храмі — на знак вдячності вона привезла… позолочене серце, виготовлене ювелірами. Виявилось, що коли прочанка повернулась, то в домі сина знову панували любов та спокій. Стверджувала, що діти самі не могли пояснити таких змін.

Отець Добрянський каже, що і сам молився до святого Валентина за щасливу подружню долю своїх п’ятьох дітей. Однак застерігає від ставлення до мощей священномученика, як до якогось амулета. За його словами, в основі всього — щира молитва і бажання жити згідно із заповідями Христовими за прикладом таких святих, як Валентин.

Читати також: У селі на Волині в церкві, де батюшка вітав Путіна з днем народження, провели першу літургію українською

А ще він вдячний Богу за можливість служити саме у цьому храмі, де «особлива атмосфера, як у Лурді (місце об’явлення Божої Матері у Франції. — Ред.), і того неможливо передати словами».

Наталка ЧОВНИК.

Telegram Channel