Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Гарячий, собака!»

Фото із сайту delo-vkusa.com.

«Гарячий, собака!»

Скільки б нам не розповідали про шкоду фастфуду, все одно іноді від нього складно відмовитися. Чебуреки, піца, бургери, шаурма, курячі ніжки, картопля фрі, чипси, хот-доги – страви, від самої лише згадки про які слинка тече, і тільки усвідомлення шкідливості таких наїдків змушує робити правильний вибір. Однак навіть медики стверджують: вживати жирний фастфуд та солодку випічку можна, якщо дуже хочеться, але слід знати міру, особливо тим, хто в групі ризику. Мабуть, саме через це був запроваджений Міжнародний день нездорової їжі, який припадає на 21 липня. На противагу Дню здорового харчування (29 травня), людям пропонується дозволити собі солодощі, жирне та смажене, відійти від дієти і не перейматися калоріями, дати собі слабинку (Звісно, мова не йде про шкоду здоров’ю, тому насамперед потрібно зважати саме на його показники і власне самопочуття).

А незадовго до цього, 18 липня, відзначають День хот-дога, що бере початок від 1971 року як місцеве свято в містечку Альфред (штат Нью-Йорк). Неформальні заходи 18 липня проводяться повсюди, де люблять цей смаколик: у США («хот-дог-ланч» на Капітолійському пагорбі), Канаді, Великобританії, Австралії тощо. Якщо вам також до вподоби ця страва, пропонуємо приготувати її в домашніх умовах – це зовсім не складно, а вийде ще смачніше за купований!

 

По-американськи

У класичному рецепті використовують сосиски, обсмажені на грилі. В домашніх умовах його можна замінити духовкою. Для аромату додають перець і часник, гострі соуси

 

 Інгредієнти: 4 ковбаски мисливські, 4 булочки з кунжутом, 1 цибулина середнього розміру, 2–3 мариновані огірки, 2 помідори, 80 г кетчупу, 40 г гострої гірчиці.

Приготування. Ковбаски обсмажити в духовці або мінігрилі. Булочки розрізати уздовж, намастити всередині гострою гірчицею. Овочі покраяти тонкими кружальцями, цибулю – півкільцями. Помістити в розріз булочок підсмажені гарячі ковбаски, полити їх кетчупом, а тоді викласти овочі та цибулю.

 

Данські

Основна їх відмінність від традиційного варіанта – у використанні обсмаженої в борошні цибулі

 

 Інгредієнти: 4 сосиски «Віденські», 4 булочки для хот-догів, 3 середні цибулини, 2–3 мариновані огірки, 60 г борошна, 80 г томатного соусу, 40 г гірчиці середньої гостроти, 30 г олії, щіпка солі.

Приготування. Нашатковану півкільцями цибулю викласти на сковороду з розігрітою олією і пасерувати до золотавого відтінку. Трохи присолити, додати борошно і перемішати. Коли цибуля обсмажиться з усіх сторін і стане хрусткою, викласти її на паперовий рушник, щоб позбутися надлишку олії. А поки вона готується, огірки порізати на тонкі скибочки. Сосиски запекти на грилі або в духовці. Булочки трохи підсушити в духовій шафі, щоб стали хрусткими, розрізати, помістити в них гарячі сосиски, змастити їх гірчицею і томатним соусом, на які викласти смажену цибулю і тонко порізані огірки.

 

До чого тут брати наші менші?

Дослівно назва цієї популярної не лише в Америці страви перекладається з англійської як «гарячий собака». Але, звісно, булка із сосискою не має жодного стосунку до наших чотирилапих улюбленців. То звідки ж назва «хот-дог»?

За однією з версій вважається, що вигадав такий бутерброд якийсь м’ясник із Франкфурта, придумавши у ХІХ столітті тонкі й довгі ковбаски, прототип сучасних сосисок, які назвав «dachshund» – з німецької «такса». Американці захопилися хот-догами трохи пізніше, коли в країну приїхали німецькі емігранти і стали продавати ковбаски на манер бутерброда з двома скибочками хліба. Причому хліб мав суто практичне значення: він давав можливість не обпектися гарячою сосискою і зберегти руки чистими. Кажуть, на початку ХХ століття американський художник Дарган узявся зробити ілюстрацію до цієї страви. Та, не знаючи, як правильно написати по-німецьки, він зазначив під картинкою: «Хот-дог».

Інша версія походження назви – студентський жарт: сосиску в булці вони зазвичай купували в пересувних вагончиках, біля яких часто збиралися собаки, що збігалися на запах. Не виключено, що студенти так називали й самі вагончики, де продавали бутерброди нового типу.

Однак багато хто критикує подібні версії, стверджуючи, що насправді все було значно банальніше. Перші покупці сосисок у булці, взявши наїдок у руки, обпікалися й емоційно вигукували: «Гарячий, собака!..»

Кожен шматок змастити майонезом, покласти на нього сосиску, посипати тертим сиром, морквою і покраяними помідорами.

...у лаваші

Якщо замість булочок узяти тортилью або лаваш, вийде виріб, схожий на шаурму, але не менш смачний

Інгредієнти: 3 сосиски, 1 тонкий лаваш, 100 г моркви по-корейськи, 2 помідори, 60 г твердого сиру, 30 г вершкового масла, 30 г кетчупу, 30 г майонезу.

Приготування. Сосиски відварити, попередньо знявши плівку. Лаваш розділити на прямокутники, розміром 15 на 20 см. Кожен шматок змастити майонезом, покласти на нього сосиску, посипати тертим сиром, морквою і покраяними помідорами. Згорнути лаваш і обсмажити з усіх боків у маслі, потому полити кетчупом.

 

Французькі

Французи часто використовують у приготуванні фастфуду свіжі овочі. Це робить страву кориснішою, сприяє її легкому засвоюванню

 

 Інгредієнти: 2 сосиски, 1 багет французький, 2–3 мариновані огірки, 2 помідори, 3–4 листки салату, 70 г твердого сиру, 2 ст. л. майонезу.

Приготування. Сосиски обсмажити на сковорідці або запекти в духовці. Розрізати довгу булку за розміром сосисок, потім – уздовж. Овочі покраяти тонкими кружальцями. Між скибками багета викласти листя салату, затим сосиски, посипати тертим сиром. Поставити в мікрохвильовку на 1–2 хвилини, щоб сир розплавився. Зверху начинити скибочками помідора, огірка, полити майонезом.

 

Домашні

Цей рецепт відрізняється своєю простотою – з ним легко впорається навіть дитина. Домашній хот-дог підійде для швидкого перекусу або сніданку

 

 Інгредієнти: 2 сосиски, 2 довгі булочки, 30 г майонезного соусу, 20 г гострої гірчиці.

Приготування. Сосиски очистити від плівки, відварити до готовності. Акуратно розрізати булочку горизонтально, не дорізаючи з одного краю. Вкласти ковбаску всередину і намастити гірчицею та майонезом.

Реклама Google

«Торнадо»

Хоч складники цього наїдку звичні, зате подача цікава

 

 Інгредієнти: 9 сосисок, 200 г борошна, 85 мл води, 1 ст. л. олії, по 2/3 ч. л. дріжджів, солі і цукру, 1 жовток, 1 ч. л. майонезу, 1 ч. л. гірчиці, 9 шпажок.

Приготування. Розчинити дріжджі в підсолодженій воді. Коли з’явиться піниста шапочка, перелити їх до просіяного борошна із сіллю, додати олію і замісити тісто. Покласти його в змащену олією мисочку, накрити і залишити для підйому. Приблизно через пів години розкачати та порізати на стрічки завширшки 1,5 см. Проштовхнути шпажку по довжині сосиски і гострим ножем акуратно надрізати її по спіралі, а тоді розтягнути ковбаску, як локон. У кожній такій заготовці прокласти смужку тіста у проміжках спіралі сосиски. Викласти «торнадо» на деко, змастити верх жовтком, збитим із гірчицею та майонезом і випікати при 190 градусах упродовж 12–15 хвилин.

Telegram Channel