У «столиці черешень» навіть ковбаса з черешень! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.53 € 31.08
У «столиці черешень» навіть ковбаса з черешень!

Мелітопольські фермери вирощували ягоди діаметром 33 міліметри!

Фото із сайту agro-market.net.

У «столиці черешень» навіть ковбаса з черешень!

Ягоди, які так люблять і дорослі, і малі, вирощують фермери по всій Україні. Втім, у Мелітопольському районі Запорізької області вони особливі, бо мають ідеальний баланс цукру й кислоти. Про це говорять і самі садівники, й споживачі. Крім того, найкраще підтвердження якості смачного продукту — ​велика кількість «підробок»

Загалом на Запоріжчині вирощують чверть усіх українських черешень. Місцеві мешканці давно зробили на цьому сімейний бізнес. Більшість навіть закинули офіційну роботу. Це не дивно, адже з’явилася змога продавати цю смакоту за кордон — ​торік ці черешні стали міжнародним брендом. У Парижі навіть працював спеціалізований магазин з їхнього продажу.

Ягоди із Запоріжжя не такі солодкі, як іспанські чи турецькі.

Історія мелітопольських черешень розпочалася ще у XIX столітті. Перші саджанці привіз у степи Приазов’я відомий землевласник француз Луї Анрі Філібер. Дерева висадили у північній частині міста. Саджанцям підійшов і спекотний клімат, і сухі вітри, й навіть піщані ґрунти. Нині ж в області ростуть 150 сортів черешень.

«Пташині вишні», так їх називають місцеві жителі, довго на прилавках не залежуються. Саме тому недобросовісні продавці часто видають за мелітопольський товар з інших регіонів.

 

Втім, тутешні садівники кажуть, що різниця між черешнями очевидна, бо ж ягоди із Запоріжжя соковиті, великі, а головне помірно кислі, смак у них насичений та свіжий. Вони не такі солодкі, як іспанські чи турецькі.

Після виходу на європейський ринок «ідеальні» ягоди вирішили зробити ще досконалішими. За плодами тепер стежать дуже пильно: поливають, обробляють та сортують за новими технологіями.

Читайте також:На Олімпіаді спека: російська спортсменка втратила свідомість

Голова Асоціації виробників мелітопольських черешень Геннадій Подшивалов каже, що поки мало підприємств, які відповідають вимогам ЄС, мовляв, їм потрібен час і фінансові ресурси, щоб змінити модель свого бізнесу й покращити якість продукції. Втім, за роботою фірм регулярно стежить комісія. Ягоди при цьому тестують за допомогою спеціального обладнання. Особливу увагу звертають на вміст цукру відповідно до сорту.

Нині Мелітополь називають столицею черешень. У місті на честь солодкого делікатесу планують створити музей. Там навіть є футбольна команда, яка називається «Мелітопольська черешня». Але і це ще не все. У червні жителі регіону щорічно відвідують фестиваль «Черешнево», де можна спробувати черешневу наливку, смажені гриби з черешневим соусом і навіть ковбасу з черешні.

Ірусина ПРИХОДЬКО