Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
А ви грали у волинське «Що? Де? Коли?» – «Гарбуза із секретом»?

Цікаво, що цього разу заховали журналісти?

Фото із сайту volyn.com.ua.

А ви грали у волинське «Що? Де? Коли?» – «Гарбуза із секретом»?

Маєте шанс не просто перевірити свої знання, а й виграти 200 гривень призових

Посадив Дід … а далі ви вже самі продовжите: «Сємьон Сємьонич!» – стукаючи себе кулаком по лобі. І цитуватимете при цьому приказку: «Хрін від редьки не солодший». Ба, навіть згадаєте анекдот із розряду «чорного» гумору: «Вышел Рєпка и зарезал деда». Бо справді – це казкове запитання виявилося чомусь для вас невеселим, таким гіркуватим...

Та нема на те ради: маю ще раз посипати вам сіль на рану, тобто зацитувати його. Але спочатку коротко поясню тим, хто вперше перегорнув «Цікаву газету» на «гарбузячій» сторінці: наша вікторина нагадує популярну гру «Що? Де? Коли?», тільки замість чорного ящика ми використовуємо знаменитий український овоч.

«Гарбуз із секретом» – 25 (2021)

Про «слонячу» силу захованого нами предмета начуваний кожен із нас з дитинства, як і про його «слонячі» страхи. Тим паче, що в своїй будові має схожість на частину тіла свого звіра-підкорювача...

Щоб народився на полі, у колишні часи для цього спеціально наймали людей-«верблюдів».

А якщо не на полі, то приписували його появу одному шанованому в наших піснях птаху. Хоча тоді було не до шани...

Та й приказки в народі про нього не дуже. Може тому, що захований нами предмет у старовинному світі вважали не для царського столу. А навпаки.

Що знаходиться у гарбузі?

Одразу скажу, що «стукати себе по лобі» зараз мали підстави всі, крім Тетяни Репетило із села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області. Бо пані Тетяна, підозрюю, у цей час вже розкорковує шампанське, адже єдиною на всю країну уважно в дитинстві читала казку «Ріпка», тож справилася із цим запитанням і заслужено стала володаркою купюри із зображенням Лесі Українки і Луцького замку. Віват лідеру інтелектуального конкурсу!

У старовину існували спеціальні сіячі ріпи – плювальники, до яких ставилися з великою повагою.  

Це цікаво

Перша за картоплю

Греки, єгиптяни і перси годували ріпою рабів, вважаючи цей овоч грубою, але ситною їжею

Біле, як борошно,  але не борошно, Хвіст, як у миші,  але не миша.
Біле, як борошно, але не борошно, Хвіст, як у миші, але не миша.

 Римляни називали її харчем простолюдинів. Але з початком нашої ери овоч вийшов із розряду «рабських» – у ранньому середньовіччі запечену у вугіллі ріпу вважали делікатесом і часто подавали до м’яса в якості гарніру (картоплі ж іще в Європі не було).

У ріпи, до речі, дуже маленьке насіння. В кілограмі більше мільйона насінинок, тому висаджувати цю рослину вручну на великій території проблематично. В старовину існували спеціальні сіячі ріпи – плювальники, до яких ставилися з великою повагою.  Люди цієї професії вміли контролювати силу плювка і розраховувати оптимальну кількість насінин для визначеної площі землі. 

Що таке «Журавель ріпу посіяв»?

«В холодну пору до школи ходили в постолах, а в теплу – босі. Ноги від цього були порепані та брудні. На це казали: «Журавель ріпу посіяв» (зі спогадів 88-річного волинянина Георгія Терети в газеті «Шацький край»).

Слово – зброя!

Замість «Хрін від редьки не солодший» можна й іншу приказку сказати: «Який дідько печений, такий і варений».

Реклама Google

Нам же час шукати нового переможця. Сподіваюся, тепер це точно будете ви.

«Гарбуз із секретом» – 29 (2021)

У багатьох із вас вдома є цей «дідусь-живчик», якому вже понад 100 літ. Звісно, «внуки» і «правнуки» пішли далеко вперед, але основні його характеристики не змінилися: родич Помагая в будинку, приятель помічника на кухні, майстер на будові, побратим часу, товариш здоров’я і стільникового, друг і ворог в особливій кімнаті, тезка вчення-філософії, зірка 1960-х…

Що знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 4 серпня тільки у вигляді телефонного sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Дерево», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Сонця вам від людей, друзі!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також у нас: «На Горохівщині – скандал: більше сотні селян прийшли на мітинг проти орендаря ставка (Фото, відео)».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel