Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині, де зародилася УПА, зніматимуть і передачі про повстанців

Героям слава! А колегам із «Суспільного» – респект!

Фото із сайту porokhivnytsya.com.ua.

На Волині, де зародилася УПА, зніматимуть і передачі про повстанців

Дві серії буде про героїв-чоловіків, дві – про жінок. Зйомки проходять в реальних місцях, де відбувалися події

 «Українське підпілля на Волині» – цикл документально-публіцистичних передач про діяльність УПА на Волині та її учасників незабаром вийде в ефір на телеканалі UA: ВОЛИНЬ, інших регіональних телеканалах Суспільного та на цифрових платформах мовників.

«Українське підпілля на Волині» – вже з назви зрозуміло, що йдеться в цій документально-публіцистичній передачі про Українську Повстанську Армію. Кожна серія, а їх буде чотири, – оповідатиме історію однієї чи декількох осіб, доля яких була тісно пов’язана з УПА. Можу з упевненістю стверджувати, що цей проєкт буде цікавим не лише науковцям, викладачам і студентам-історикам, а й широкому загалу глядачів. Для цього продакшн окремі епізоди відтворюватиме за допомогою реконструкцій подій», – розповідає продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» і був відібраний для виробництва і трансляції на Суспільному у 2021 році. Його реалізують волинські документалісти із продакшн-студії «Правда PRO».

Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» і був відібраний для виробництва і трансляції на Суспільному у 2021 році.

«Наша студія давно займається історичною тематикою. Маємо у доробку кілька історичних фільмів. Завжди дуже хотіли зняти фільм про УПА, яка зародилась на Волині. Тим паче, що збереглись залишки архітектури того періоду, історичні місця, фотоматеріали, є дослідження істориків. Задум дуже серйозний: зняти 4 півгодинні серії на різні теми, в основі яких — історія звичайної людини, яка за покликом серця пішла виборювати Незалежність України. Важливо, що Суспільне підтримало цей проєкт», – говорить директор продакшн-студії «Правда PRO», режисер Сергій Шараєвський.

Слово «бандерівець» стало страшилкою для цілого покоління, народженого в Радянському Союзі. Чимало людей досі не розуміють, що абревіатури ОУН і УПА не є тотожними поняттями. А в лавах Повстанської Армії воювали не «українські фашисти», а звичайні селяни та робітники з Львівщини та Полісся, вчителі, лікарі. Крім них, серед повстанців були й росіяни, білоруси, чехи, євреї, узбеки і багато інших народів, представники яких поділяли погляди провідників УПА щодо визволення всіх поневолених націй.

Слово «бандерівець» стало страшилкою для цілого покоління, народженого в Радянському Союзі.

«Відразу після підписання договору із Суспільним стартували зйомки серіалу. Вже відзнято 10 інтерв’ю з істориками, краєзнавцями та очевидцями подій. Проводили зйомки у Харкові, їздили до Рівного і всією Волинню. До фільму написана оригінальна музика волинським композитором Костянтином Гребенком. Окрім того, із військово-історичною групою реконструкторів «Азимут» готуємо постановочні зйомки із вибухами, стрільбами та залученням військової техніки. До кінця серпня плануємо завершити першу серію», — каже Сергій Шараєвський

Війна на території Волині була складною і не вписувалася в стандартну формулу: «наші проти ворогів». Воюючих сторін було багато: німецька армія, яка рухалася на схід, та військово-цивільна адміністрація, польська самооборона, угорські найманці, червоні партизани, десанти НКВС, повстанці-«бандерівці», повстанці-«мельниківці», «бульбаші» та інші. 

Нерідко вороги дружили з ворогами, а друзі воювали з друзями. Але часто одні воювали за чиюсь божевільну ідею, а інші — за власну сім’ю, землю та товаришів. Саме останніх було багато в лавах УПА на Волині. Про долю простих повстанців йтиметься у телепроєкті «Українське підпілля на Волині». 2 серії про героїв-чоловіків, 2 – про жінок. Зйомки проходять в реальних місцях, де відбувалися події.

Читайте також у нас: «Упівка з Волині відзначила 95-ліття​».

Telegram Channel