Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
До Ковеля з’їхалися провідні кардіохірурги, анастезіологи та трансплант-координатори України та Білорусі

Для подальшого розвитку трансплантології в Україні необхідною є співпраця та обмін досвідом.

Фото: Ковельське МТМО.

До Ковеля з’їхалися провідні кардіохірурги, анастезіологи та трансплант-координатори України та Білорусі

Перша міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання органного донорства в Україні» - успішно відбулася у Ковелі

Понад сотня учасників приїхали у Ковель, аби обговорити актуальні питання та поділитись власним досвідом проведення операцій з трансплантації органів. Серед доповідачів – відомі в хірурги, анастезіологи, трансплант-координатори, фахівці з науково-дослідних інститутів та клінік Білорусі та України (Києва, Запорізької, Хмельницької, Рівненської, Чернівецької, Львівської, Вінницької областей).

 

 Генеральний директор Ковельського МТМО Валентин Вітер, з ініціативи якого і відбувся захід, зауважив, що конференція дасть змогу загострити на державному рівні питання, які потребують нагального вирішення. І про це свідчать цифри: торік в Україні було проведено 118 операцій з трансплантації, за 6 місяців цього року – 46. А пересадки органів нині потребують тисячі українців. Великий потенціал у розвитку трансплантології має Ковельське МТМО. Станом на сьогодні у нас успішно проведено 22 операції. І наше об’єднання націлене на один із найважливіших напрямків - дитячої трансплантації.

Великий потенціал у розвитку трансплантології має Ковельське МТМО. Станом на сьогодні у нас успішно проведено 22 операції.

Досить важливим питаннями, на яких акцентували увагу доповідачі, - функціонування платформи реєстру донорів та реципієнтів - Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Йшлося і про заповнення інформаційного простору, який би формував позитивне ставлення суспільства до порятунку людських життів шляхом пересадки органів.

 

 Чимало думок висловили лікарі про злагоджену командну роботу медичного персоналу до, під час та після проведення операцій. Говорили про врегулювання деяких питань на законодавчому рівні, які дали б можливість українцям оперуватися не за кордоном, а у своїй країні та розвивати напрямок трансплантології у вітчизняній медицині.

Виступи учасників були досить емоційними. Адже за кожним окремим випадком – долі багатьох людей Неможливість врятувати одне життя стає шансом на порятунок кількох. Лікарі виконують свою роботу не лише технічно, вони переживають за своїх пацієнтів, разом з ними продовжують «жити» і після трансплантації: люди з пересадженими органами – це «довічні» пацієнти, які постійно перебувають під наглядом медиків.

 

 Про те, що конференція мала успіх та була справді корисною, засвідчив порушений регламент виступів доповідачів. Усі вони вийшли за рамки відведеного часу, адже мали про що розповісти, вели активні дискусії та відповідали на численні запитання своїх колег та слухачів.

Читайте також«Чиє серце б’ється у моїх грудях?»: юний волинянин потиснув руку лікарю, який пересадив йому серце (Відео)

Важливо, що представники різних клінік були одностайні у тому, що для подальшого розвитку трансплантології в Україні необхідною є співпраця та обмін досвідом.

 

 Валентин Вітер та адміністрація Ковельського МТМО щиро дякують учасникам першої міжнародної науково-практичної конференції та усім, хто долучився до її організації та проведення.

Telegram Channel