Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Заступник підгайцівського сільського голови Леонід ГРОГОЛЬ:  «Будуємо так, щоб потім не ремонтувати»

Леонід Іванович працював у різних сферах бізнесу. Тепер використовує набутий досвід для розвитку своєї громади.

Фото volyn.com.ua.

Заступник підгайцівського сільського голови Леонід ГРОГОЛЬ: «Будуємо так, щоб потім не ремонтувати»

Він прийшов у місцеве самоврядування із бізнесу. 50–річний керівник — людина доволі забезпечена, яка реалізувала не один успішний проєкт. Чоловік пояснює, що за справи громади вирішив узятися, щоб залишити по собі якийсь слід, адже разом із дружиною і трьома дітьми все життя провів у рідному селі й виїжджати кудись не збирається. В інтерв’ю кореспонденту «Волині» Леонід Гроголь розповів про те, як на місцевих бюджетах позначаться рекордні тарифи на газ, чому щось будувати в Україні нині непросто і що селяни планують робити зі стихійними сміттєзвалищами

Про роботу, брак дитсадків і приріст населення

— На посаді заступника сільського голови працюю майже рік. За мною закріплені напрямки розвитку економіки, будівництва доріг, утримання комунального господарства та багато інших питань.

Один із важливих соціальних проєктів, що нині реалізовуємо, — будівництво дошкільного навчального закладу в селі Струмівка за кошти Держфонду регіонального розвитку. Буде залучено близько 65 мільйонів гривень. Уже маємо всі дозволи та погодження, укладені угоди. Стартувати сподіваємося у листопаді.

Наша громада межує з обласним центром. Частина лучан переїжджає в навколишні села. Зокрема, населення Струмівки за менш ніж два роки зросло на півтори тисячі жителів. Дитсадка бракує. Люди намагаються влаштувати дітей у міські ДНЗ, адже всі заклади на території громади заповнені: і в селі Липини, і в Підгайцях, і в Гаразджі.

Цей проєкт розпочали розробляти ще у 2018 році. Тривалий час він не рухався з місця. Нині вийшли на фінішну пряму…

Про бюрократичні перешкоди

— Через зміни в процедурі отримання дозволів Державної архітектурної інспекції, впровадження електронної документації чимало капітальних ремонтів довелося затримати на час до трьох місяців. Тому місцеві мешканці змушені були чекати початку ремонтних робіт дорожнього покриття вулиці Новокотівської у Піддубцях, старту ремонту санвузлів у школі села Хорлупи, капітального ремонту одного з корпусів Підгайцівського ліцею, де зараз утеплюють фасад та замінюють дах, і ряду інших об’єктів.

Один із важливих соціальних проєктів, що нині реалізовуємо, — будівництво дошкільного навчального закладу в селі Струмівка за кошти Держфонду регіонального розвитку.

З огляду на це, щоб вчасно підготувати проєктну і дозвільну документацію на наступний рік, чимало проєктів розробляємо заздалегідь.

Про «наполеонівські» плани, які вже реалізовуються

— У нас намічена реконструкція фасаду школи у Піддубцях, потрібно будувати водопровід у Вишневі, де люди не мають питної води, також необхідно вирішити сміттєву проблему. Ми вивчали австрійський досвід переробки й утилізації твердих побутових відходів, розглядаємо можливість спорудити сортувальну станцію на території громади. Цей крок дасть змогу звільнити наші ліси, луги, поля від стихійних сміттєзвалищ.

Про місцеві дороги, які держава не поспішає ремонтувати

— Громада — велика, стан шляхів дуже різний. У тих селах, що приєдналися до нас подекуди не лише немає асфальту, а взагалі — тільки ґрунтове покриття.

Вирішували критичні проблеми по–різному: десь провели капітальний ремонт, на окремих вулицях зробили поточний, десь поклали щебінь, але направду хотілося встигнути за цей рік більше. У цьому році замовили кілька проєктів, аби зробити капітальний ремонт вулиці Центральної у Лищі, кілька доріг у селі Липини. Це те, що зараз пригадую.

Через наші села, крім комунальних, пролягають й шляхи обласного значення й ті, якими опікується Служба місцевих автомобільних доріг. Щодо останніх, то ми не бачили цього року жодних ремонтів. Хотілося б, щоб держава звернула на це увагу.

Про тарифи та опалювальний сезон

— Нині розуміємо, що такої ціни на газ, як торік, сподіватися годі. Доводиться закупляти паливо по 36–39 гривень, а бюджет і близько не був на це розрахований. Місцевому самоврядуванню буде дуже важко, адже такі кошти ніхто не передбачив. Намагаємося шукати альтернативу, нещодавно в Хорлупах відкрили нову котельню на твердому паливі, яка дасть змогу частково зекономити кошти платників податків.

Про громадський транспорт

— Маємо сільські маршрути, роботу яких регулює облдержадміністрація, й міські: автобус №32, що заїжджає у Липини, й №30, який відтепер курсуватиме у Підгайці. Тут є проблеми, зокрема недотримання графіків, неврегульоване питання перевезення пасажирів пільгових категорій. Нині намагаємось про це домовитися із представниками CityCard та перевізниками.

Про найбільше досягнення на посаді

— Важко щось одне виділити. Я у кожну справу вкладаю частинку душі. Якщо щось будуємо чи реставруємо, стараюсь, щоб у наступні як мінімум 10 років люди у цих спорудах могли обходитися лише косметичними ремонтами. А досягнення краще зможуть оцінити жителі громади, адже самі бачать, що і як змінилося за цей рік.

Леонід ОЛІЙНИК.

Читайте також:У Підгайцівській громаді призначили стипендії обдарованим учням і вчителям. СПИСОК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel