Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Посол Королівства Швеція відкрив у Луцьку притулок для жертв сімейних конфліктів

Заступниця луцького міського голови Ірина Чебелюк і шведський посол Тобіас Тиберг сприятимуть, щоб жінки були щасливими і захищеними.

Фото із сайту Луцької міської ради.

Посол Королівства Швеція відкрив у Луцьку притулок для жертв сімейних конфліктів

Кімнату кризового реагування для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, відкрили в обласному центрі Волині. В нашому краї це поки що єдиний такий осередок захисту. У ньому мешканці Луцької об’єднаної територіальної громади зможуть знайти прихисток від кривдників та отримати психологічну і юридичну допомогу

Тимчасовий притулок для людей, що страждають від сімейного насильства, запрацював у межах проєкту «Трамплін до рівності» за фінансової підтримки Швеції і за сприяння Офісу віцепрем’єрки з питань євроінтеграції та євроатлантичної інтеграції.

Його реалізовує Луцька міська рада спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) та Української фундації громадського здоров’я.

З нагоди його відкриття на Волинь прибули Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Швеція в Україні пан Тобіас Тиберг і представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль.

Відразу шестеро осіб можуть поселитися у просторій, затишній кімнаті.
Відразу шестеро осіб можуть поселитися у просторій, затишній кімнаті.

Осередок захисту створений за міжнародними стандартами з дотриманням норм інклюзивного проживання. На площі 78,3 кв.м розміщені дві житлові кімнати та кухня із сучасним ремонтом, оснащені меблями та побутовою технікою. Передбачений окремий кабінет для роботи із психологом, юристом, фахівцем із соціальної роботи. У закладі працюватиме 4 спеціалісти, які поселятимуть постраждалих осіб у будь­який час доби. Кризова кімната одночасно може прийняти до 6 осіб на строк цілодобового перебування від 10 до 20 діб. Потрапити сюди можна за скеруванням уповноваженого підрозділу органу поліції, управління соцслужб для сім’ї, дітей та молоді Луцької громади. З метою гарантування безпеки осіб, які постраждали від домашнього насильства, та працівників закладу адреса центру не розголошується.

Координатор проєкту «Трамплін до рівності» Лала Зінкевич зазначила, що в Луцьку відповідально ставляться до вирішення проблеми насильства.

«В Україні, як і в багатьох інших країнах, ставлення до насильства в сім’ї змінюється. Переважна більшість громадян уже не вважає його особистою справою жертви, а визначає, що це є соціальна проблема. Ми використовуємо всі можливості, аби надати допомогу в подоланні цієї беззаперечно складної проблеми. Її рішенням є міжгалузева участь різних органів влади і політична воля. Наш пріоритет – набуття нульової толерантності до домашнього насильства. Для мене є великою шаною сприяти цьому, тож висловлюю вдячність та захоплення тією роботою, яку ви здійснюєте в Луцьку», – зазначив Тобіас Тиберг.

Реклама Google

Координатор проєкту «Трамплін до рівності» Лала Зінкевич зазначила, що в Луцьку відповідально ставляться до вирішення проблеми насильства. «Кризова кімната – це не просто стіни, а порятунок чийогось життя. У вас є простір для діалогу, бачите не тільки корінь проблеми, але маєте і здобутки й будуєте на основі цього стратегічні плани. Це дуже важливо для подальшої співпраці й залучення майбутніх проєктів», – сказала вона. У Луцьку ж взяли зобов’язання утримувати цю кімнату і залучати кошти з міського бюджету. Адже проблема ця актуальна. Як повідомила директор Національної соціальної сервісної служби області Світлана Мишковець, на Волині приблизно 12 000 людей поскаржилися на домашнє насильство, переважно це жінки, є серед них і діти – близько 500. Лише в обласному центрі, за даними правоохоронців, з початку року надійшло 3 684 такі повідомлення. 331 особу притягнуто до адміністративної відповідальності (з них – 46 жінок).

Мирослава КОЗЮПА.

Читайте також у нас: «На Волині нетверезий чоловік обстріляв авто з людьми».

Telegram Channel