Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Як схуднути, коли щодня на столі картопля, а в неділю — вареники, вгадайте з чим…»

Дві проблеми хвилюють людей сьогодні: що б смачненького з’їсти та як позбутися зайвої ваги.

Фото із сайту 35photo.pro.

«Як схуднути, коли щодня на столі картопля, а в неділю — вареники, вгадайте з чим…»

«Ви писали колись про жінок, які зуміли скинути по 20—30 кілограмів, бо займалися фітнесом і правильно харчувалися. Я не ходжу в спортзал, але щодня фізично працюю в господарстві. Як і всі в селі, печу хліб, пироги, готую різні страви, бо ж сімейство чимале. І при цьому мій чоловік, якого добре годую, важить усього 62 кілограми, а я —101, хоча себе багато в чому обмежую. От що мені робити?» — поділилася наболілим наша читачка з Млинівщини

Порада «їжте менше, рухайтеся більше» не спрацьовує?

Поширені нині уявлення про людей із зайвою вагою — мовляв, вони не мають сили волі й безвідповідально ставляться до свого здоров’я — абсолютно хибні. Найлегше чіпляти ярлики або дивуватися рекордам товстунів. Але сьогодні медицина визнає, що ожиріння є комплексною і хронічною недугою, що прогресує і дає рецидиви, і з якою часто неможливо справитися самотужки.

Історія про найважчу людину в світі Хуана Педро Франко в останні роки обійшла чи не всі ЗМІ. Чоловіка, який живе у Мексиці, внесли в Книгу рекордів Гіннесса, коли він важив 594 кілограми. Відтоді 33–літній Франко пережив дві операції зі зменшення об'єму шлунка, сів на строгу дієту і нарешті зміг самостійно ходити. До речі, такі хірургічні втручання роблять і у Волинській обласній клінічній лікарні, якщо жодні інші методи боротьби з ожирінням не дають результатів.

— Шість років я не покидав свого будинку, — розповідав мексиканець, який із дитинства страждав від зайвої ваги, а підлітком потрапив в аварію і був прикутий до ліжка. — У період відновлення їв, щоб упоратися зі стресом, і незабаром набір ваги вийшов із–під контролю.

Справитися з ожирінням без допомоги лікарів вдається не всім. Мексиканець Хуан Педро Франко, який був найважчою людиною в світі, переніс 2 операції зі зменшення об’єму шлунка.
Справитися з ожирінням без допомоги лікарів вдається не всім. Мексиканець Хуан Педро Франко, який був найважчою людиною в світі, переніс 2 операції зі зменшення об’єму шлунка.

 Зараз Франко хоче встановити новий світовий рекорд — стати людиною, яка скине найбільше кілограмів. Чоловік вперто працює над собою. А торік він похвалився журналістам, що зміг справитися з коронавірусною інфекцією, незважаючи на те, що зайва вага негативно впливає на перебіг цієї недуги.

Дослідження, здійснене на замовлення Світового банку, показало: ожиріння на 48% збільшує ризик смерті від коронавірусної хвороби й на 74% — виникнення ускладнень аж до необхідності реанімації. Скільки хворих із цієї причини не змогли врятуватися — невідомо, але проблема надмірної огрядності жителів загострюється у всіх країнах.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, із 1975 року кількість людей з ожирінням зросла майже втричі, нині до 15% повнолітніх осіб мають індекс маси тіла понад 30. Цей показник розраховується шляхом ділення ваги (у кілограмах) на квадрат зросту (у метрах). ВООЗ визначає, що люди з індексом маси тіла 25 і більше мають зайву вагу, а якщо він перевищує 30 — ожиріння. В Україні до таких належить кожен четвертий мешканець, а 59% співвітчизників важать більше норми. Дехто скаже, що споконвіку в наших краях пишнотілі молодиці були еталоном жіночої вроди, хтось додасть, що «здорова повнота» не шкодить. Але чи насправді це так?

«Свиней годуємо вітамінами, а собі купуємо шкідливий непотріб»

— Чи можна схуднути, коли щодня на столі картопля зі шкварками, а в неділю — вареники, вгадайте з чим… Звісно ж, із товченою бульбою. А ще мама готує салати з магазинним майонезом і вареною ковбасою, пече здобу на маргарині. Виходить, свиней годуємо корисними продуктами, вітамінами — гарбузами і висівками, а собі купуємо шкідливий непотріб, — розмірковувала на болючу тему п'ятнадцятирічна донька моїх родичів, яка відстоює здорове харчування, бо мріє бути стрункою, як моделі на телеекрані.

Сидять на дієтах і дорослі. Згідно з опитуванням, близько 81% людей з ожирінням намагаються скинути зайве, однак лише 11% із них змогли втримати досягнутий результат.

Медицина визнає: ожиріння є комплексною і хронічною недугою, що прогресує і дає рецидиви, і з якою часто неможливо справитися самотужки.

— Наше тіло реагує на схуднення шляхом відновлення ваги. Втрата кілограмів змінює гомеостатичну систему організму, яка контролює апетит, споживання та витрати енергії. Відтак змушує організм посилювати голод і знижувати швидкість метаболізму. Тож самостійно схуднути важко. Шлях до здоров'я — довгий та складний, це комплексна робота пацієнта і лікарів, а також медикаментозна підтримка, — зазначає Любов Соколова з Інституту ендокринології та обміну речовин НАМН України.

Дається взнаки і спадкова схильність, і деякі захворювання нервової системи (пошкодження ділянки мозку, що відповідає за харчову поведінку), і патології ендокринних залоз. Негативний вплив може чинити прийом деяких медикаментів, наприклад гормонів та антидепресантів.

У вас опускаються руки? Згадайте, що ожиріння на 180% збільшує ризик раку підшлункової залози і прямої кишки, часто призводить до депресії, апное (зупинки дихання уві сні), діабету другого типу, атеросклерозу, інших серцево–судинних хвороб, порушення роботи нирок, печінки… Тому варто боротися за відновлення своєї фізичної форми.

Що ж ми робимо не так?

Рекомендована добова норма фруктів для дорослого — 300 г. Насправді ж багато хто навіть одне яблуко забуває з'їсти.

Норма споживання овочів — 430 г на добу, це приблизно 5—7 морквин або бурячків середнього розміру. Але більшість із нас їх не полюбляє, окрім як у борщі.

Потрібно їсти 150 г цільнозернових продуктів на день. Реально ж вони заміняються виробами з борошна вищого гатунку, необроблені крупи нам теж не смакують. І даремно.

Не слід споживати більше 3 г солі на добу, у той час як більшість людей перевищує її норму втричі.

Рекомендовано щодня з'їдати хоча б 25 г горіхів та насіння. Насправді ж вони є у нашому раціоні далеко не завжди. Натомість надмірна кількість шкідливої калорійної їжі, солодкі напої, тістечка, перекуси нашвидкуруч, переїдання ввечері — звична для багатьох справа.

Отже, вносьте корективи у свій спосіб життя і не очікуйте, що буде легко. Але вперта праця над собою завжди окуповується.

Оксана КРАВЧЕНКО

Читайте також:Зробіть банальний бутерброд... небанальним!

Реклама Google

Telegram Channel