Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
В Луцьку померла 8–річна дівчинка, яка нібито отруїлася стравою з каштанів. Що ми про них знаємо

Сьогодні їстівні каштани набувають популярності і серед українських гурманів.

Фото із сайту google.com.

В Луцьку померла 8–річна дівчинка, яка нібито отруїлася стравою з каштанів. Що ми про них знаємо

Новина про те, що в Луцьку померла 8–річна дівчинка, яка нібито отруїлася стравою з каштанів, облетіла всю Україну. У більшості людей це викликало здивування: невже плоди, які восени падають нам під ноги, можна споживати?

Поки у причинах трагедії розбирається поліція — висновки про винуватців робити рано. А ось знати про те, що існують їстівні каштани, які вже давно доступні покупцям великих супермаркетів, — варто.

Так, у нас в Україні поширений гіркокаштан, або кінський (Aesculus hippocastanum) — багаторічна рослина родини сапіндових, яку використовують в офіційній і народній медицині. Сапоніни плодів кінського каштана отруйні для людини та багатьох тварин.

Сапоніни плодів кінського каштана отруйні для людини та багатьох тварин.

А от їстівний «однофамілець» (Castanea sativa), яким залюбки смакують у Європі, належить до іншої родини — букових. У нас трапляється рідко, подекуди на Закарпатті та південному березі Криму.

Їстівні каштани дозрівають у серпні–листопаді. В цей час на ринках і в магазинах можна знайти плоди свіжого врожаю. Щоб купити продукт належної якості, слід вибирати великі каштани, які мають однаковий зовнішній вигляд, тверді й важкі, глянцеві, насиченого коричневого кольору. Потрібно звертати увагу на дату випуску і термін придатності, зазначені на етикетці. Зберігати їх можна при температурі від +3 °С до +20 °С і відносній вологості повітря не більше 70% не довше 12 місяців.

Ці плоди сушать, печуть, варять, коптять, смажать, роблять із них борошно. Прийнято вживати їстівні каштани для схуднення, вони легко засвоюються і дають відчуття насичення на тривалий час, допомагають швидко поповнювати енергетичні запаси. На відміну від звичних нам горіхів, цей екзот багатий на рослинні білки і містить значно менше жирів.

Однак і без їстівних каштанів можна харчуватися повноцінно, адже у нашому розпорядженні дуже багато корисних і доступних усім продуктів. Головне — керуватися не «модними трендами», а здоровим глуздом.

А ось плоди кінського каштана народна медицина радить використовувати при проблемах із судинами. Якщо запаслися сировиною, зробіть настоянку. Каштани попередньо подрібнюємо і заливаємо горілкою або медичним спиртом, настоюємо протягом місяця в закритому темному посуді. При тромбофлебіті треба пити по 20 крапель раз на день до їди, додавши у склянку води. Курс лікування — місяць. При варикозі настоянку втирають у проблемні ділянки ніг перед сном.

Марія КАЩУК

Читайте також: Це вражає: Батько смертельно хворого хлопчика сам створив ліки


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel