Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Чи варто вакцинуватися від грипу під час епідемії COVID-19

Лікарі закликають вакцинуватися не лише від COVID-19, а й від грипу.

Фото dw.com.

Чи варто вакцинуватися від грипу під час епідемії COVID-19

Ризик одночасно захворіти на COVID-19 та грип існує, і наслідки такого міксу інфекцій передбачити складно. Найкращим захистом є вакцинація від обох хвороб, вважає епідеміологиня Людмила Мухарська

Минулого року епідемія COVID-19 і карантинні обмеження майже позбавили Україну іншої епідеміологічної проблеми - грипу. На думку лікарів, у нинішньому епідсезоні така ситуація може повторитись. Проте фахівці застерігають: існує ймовірність захворіти на коронавірусну інфекцію та грип одночасно, а симптоми двох захворювань дуже схожі. Найбільш ефективний спосіб запобігти цьому або хоча б знизити ризики для здоров'я та життя - вакцинуватися не лише від COVID-19, а й від грипу. За даними Центру громадського здоров'я міністерства охорони здоров'я, наразі в Україні зареєстровані три вакцини від грипу - «Ваксігрип Тетра» (вироблена у Франції), «Інфлувак Тетра» (Нідерланди) та «ДжіСі Флю Квадривалент» (Південна Корея).

Про те, як комбінувати вакцини, чим загрожує відмова від щеплення та що робити, якщо симптоми є, а до лікаря потрапити складно, розповіла епідеміолог, заслужена лікарка України Людмила Мухарська.

– Експерти кажуть про те, що в цьому році, скоріше за все, складеться схожа ситуація. Дельта-варіант коронавірусу, який зараз циркулює у світі, витіснив інші штами аналогічних вірусних респіраторних захворювань. Крім того, певна кількість людей дотримується необхідних протиепідемічних заходів. До того ж у нинішньому епідсезоні циркулюватимуть вже відомі штами грипу, до яких у певної кількості людей вже є імунітет - вони перехворіли раніше. Тому сподіватимемося, що різкого зростання рівня захворюваності на грип не буде, зазначила вона.

Чи доцільно в такому разі зараз вакцинуватися від грипу?

Вакцинуватись потрібно, попри на те, що прогнози щодо циркуляції грипу спокійні. Кожна людина може захворіти - і може захворіти серйозно. Це захворювання може протікати в дуже важких формах і може закінчитись смертю. Тому вакцинуватись потрібно. Більш того, слід враховувати, що в Україні щеплення від грипу не охоплюють велику кількість людей. У таких обставинах вакцинація і дає той індивідуальний захист, якого потребує кожен.

Тобто найбільший ризик відсутності щеплення від грипу полягає в тому, що захворювання може мати тяжку форму і загрожувати життю? Це стосується всіх людей, чи тих, хто належить до груп ризику?

Це стосується, в основному, людей із груп ризику, особливо - медичного. Це люди похилого віку або ті, у кого є хронічні захворювання. Для них грип є дуже небезпечним, як і COVID-19. Саме тому їм показана вакцинація від обох захворювань.

Читайте також: В Україні зафіксовано новий підтип COVID-штаму «Дельта», який заразніший за досі відомий. 

В українців і не було великої готовності вакцинуватись від грипу. Кількість щеплених була настільки мізерною в порівнянні з загальною кількістю населення, що, мені здається, нижче падати нікуди. Якщо не в цьому році - тому що зараз люди все ж розмірковують у першу чергу над вакцинацією від COVID-19 - то, можливо, в наступні роки люди зрозуміють, яку роль у боротьбі з захворюваністю відіграє вакцинація, і будуть все-таки охочіше робити щеплення від грипу.

Високий ризик захворіти фіксується з середини листопада і до кінця грудня. Потім люди роз'їжджаються на довгі новорічні свята, менше контактують одне з одним, діти не ходять до школи - а вони зазвичай дуже активно інфікуються вірусом грипу і легко розносять його серед членів родини. У цей період рівень захворюваності не росте. Але черговий його підйом може статися вже після свят, коли всі зберуться разом - зазвичай так буває саме через те, що люди активно починають контактувати одне з одним і обмінюватися вірусами.

Вакцинуватись від грипу, звісно, слід якомога раніше, щойно в Україні з'являється вакцина. Але якщо потрібно зробити щеплення в листопаді чи в грудні - то це також слід зробити, щоб отримати індивідуальний захист. Імунітет від грипу починає формуватися вже через тиждень після щеплення.

Таке дійсно може бути, ризик не виключений. І якщо буде така змішана інфекція, то передбачити, чим це може закінчитись, складно. Тут треба розуміти вік людини, її загальний стан і інші індивідуальні моменти. Але, звичайно, такий мікс може призвести до надзвичайно неприємних наслідків.

Звичайно, ці вакцини можна комбінувати. Я, наприклад, щеплена від обох захворювань. Серед медиків є кілька думок щодо того, яким має бути інтервал між цими щепленнями: хтось допускає, що їх можна зробити в один день, а хтось - з різницею у два-чотири тижні. Але виходити варто з того, що перед щепленням у будь-якому випадку слід проконсультуватися з лікарем, який, з урахуванням стану здоров'я конкретного пацієнта, дасть рекомендації щодо того, коли можна буде зробити щеплення від грипу.

Реклама Google

Джерело: dw.com.
Telegram Channel