Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Порошенко в Авдіївці передав комплекс відеоспостереження десантникам

Обладнання допоможе боротись з ворожими снайперами, а це означає — ​рятуватиме життя наших бійців.

Фото із сайту eurosolidarity.org.

Порошенко в Авдіївці передав комплекс відеоспостереження десантникам

Волонтери ставлять собі за мету забезпечити всю лінію зіткнення «очима» — ​спеціальною системою відеорозвідки

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який перебував на Донеччині, в Авдіївці передав комплекс батальйонного відеоспостереження 25­й окремій повітряно­десантній бригаді. Понад 5 тисяч українців перерахували кошти для забезпечення системами відеоспостереження на передовій, половину необхідної суми додав Фонд Порошенка.

П’ятий Президент подякував волонтерам та активістам ГО «Справа громад» та «Res_Publika. Брати по зброї» за ініціативу, яку реалізують з початку цього року на передовій. «Я хочу подякувати і воїнам, і волонтерам за дуже класну ініціативу, унікальний проєкт — ​це встановлення й оснащення всієї лінії зіткнення системою відеорозвідки, спостереження. Де будуть прилади нічного бачення, камери з великим зумом, які чітко відзначатимуть будь­який рух ворожих сил. Зараз з урахуванням підвищення напруги на фронті це ще й додаткові переваги. Почали ми це з 10­ї гірсько­штурмової бригади, яку змінила зараз 95­та. Повністю оснащена вся бригадна смуга оборони системою відеоспостереження», — ​нагадав Петро Порошенко.

Понад 5 тисяч українців перерахували кошти для забезпечення системами відеоспостереження на передовій, половину необхідної суми додав Фонд Порошенка.

«Сьогодні я пишаюся тим, що привезений другий батальйонний комплект. В Авдіївці інша геометрія, яка використовується для відеоспостереження, інші технічні рішення, більш затратні. Я хочу подякувати тим, хто не залишився байдужим, бо цей проєкт коштує мільйони гривень. 50% збирає «Справа громад». На сьогодні більше 5 тисяч українців перерахували гроші. Це і є звіт, що відбувається з вашими коштами. А 50% перераховує Фонд Порошенка. Останній транш — ​400 тисяч — ​був буквально позавчора. І це дало змогу сьогодні привести на фронт ці комплекти», — ​наголосив п’ятий Президент.

«Це означає, що і у снайперів, які привезені з РФ, і в російських найманців з ПВК Вагнер, і в кадрових російських військовослужбовців не буде можливості вести атаки, вести полювання на наших воїнів. Вони будуть у безпечному місці. Будуть встановлені камери, які фіксуватимуть рух, і відповідно буде протидія, починаючи з контрснайперських груп і завершуючи використанням в тому числі і протитанкових, і повітряних (включно за даними дронів) сил для того, щоб не дати росіянам організувати наступ. Ми твердо переконані, що передаємо це у професійні руки і цей досвід буде позитивним», — ​наголосив Петро Порошенко.

Традиційно команда «Європейської Солідарності» привезла бійцям на передову фрукти — ​цього разу мандарини. n

Дарія КЛИЧ

= До львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» госпіталізували 4-річного хлопчика зі Львова, у бронхах лікарі виявили стороннє тіло – світлодіодну лампочку з гірлянди (на фото). Батьки викликали «швидку» після того, як дитина почала кашляти та задихатися. Вони розповіли, що дістали новорічні іграшки, щоб прикрасити ялинку. Відволіклися лише на мить, і цього виявилося достаньо, аби світлодіодна лампочка опинилася у роті сина. На щастя, дістати її з бронха хлопчика вдалося без жодного розрізу.

= Укрзалізниця з 13 грудня запустила найдовший маршрут в Україні, що поєднує Донеччину та Закарпаття. Потяг № 5/6 «Маріуполь — Рахів» сполучає 7 областей України, проїжджаючи 1806 км. Передбачені зупинки у Запоріжжі, Дніпрі, Білій Церкві, Львові, Івано-Франківську, Яремчі, Татарові, Ворохті, Ясіні та Квасах. Кінцева – у туристичному місті Рахів.

= Президент Володимир Зеленський повідомив, що повністю щеплені українці віком від 60 років у січні зможуть витратити тисячу, яку даватимуть за вакцинацію, ще й на ліки. Відповідне доручення він дав уряду. Як повідомлялось раніше, громадяни, які мають щеплення від коронавірусу, можуть отримати по тисячі гривень і витратити ці гроші на книжки, кіно, театр, концерти, спортклуби, поїздки Укрзалізницею.

= Справжній чухраїнець: боксер Василь Ломаченко після переможного бою із представником Гани Річардом Коммі вийшов на ринг не з прапором України, а з прапором свого рідного міста Аккермана (Білгорода-Дністровського) на Одещині. Українці вкрай негативно сприйняли таку зневагу. Відомий український тенісист Сергій Стаховський вважає, що таким чином Василь «підтвердив, що не любить Україну». Відгукнувся на подію і боксер Володимир Кличко. «Василь переміг, вітаю, але чи представляв він країну, не використовуючи прапор своєї країни?» – поставив він риторичне запитання, додавши абревіатуру WTF (в інтернет-слензi розшифровується як «what the fuck?» в українському перекладі – «якого
бicа?»).

= В Україні планують дозволити голосувати та балотуватися на виборах не з 18, а з 16 років. У Верховній Раді вже зареєстровано відповідний законопроєкт. Ініціатори зазначають, що в низці держав Європи громадяни вже можуть брати участь у політичному житті країни із 16 років або виступають за надання такого права. Зокрема, в Австрії й окремих землях Німеччини 16-літні можуть голосувати на
виборах.

= За ініціативи «Європейської Солідарності» у Краматорську на Донеччині біля входу до футбольного поля відкрили пам’ятник воротареві юнацької команди ФК «Краматорськ» Степанові Чубенку (на фото), якого закатували та розстріляли бойовики в окупованому Донецьку у 2014 році. Російським найманцям, ймовірно, не сподобалось, що 16-літній хлопець віз у своєму рюкзаку стрічку з українською символікою.

 

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність», категорично проти ідеї Володимира Зеленського про проведення референдуму щодо долі окупованих територій і навіть щодо «закінчення війни»:

Єдина країна, яка прагне проведення референдуму щодо Криму чи Донбасу, – це Росія. Бо тільки вона зацікавлена в глибокій дестабілізації України. А подібний референдум розірве суспільство і розшматує країну. Юрист Зеленський, який зараз працює гарантом Конституції, звичайно ж, ніколи її не читав. Інакше б знав, що питання територіальної цілісності не виносяться на референдум. Крим – це Україна! Донбас – це Україна! Заяви Зеленського, які ставлять це під сумнів, – це державна зрада.

Україна війни НЕ ПОЧИНАЛА. Тому жодним референдумом її не зупинити. Для цього потрібно посилювати українську армію і дипломатію, аби всім світом тиснути на агресора. Путіна.

Telegram Channel