Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Вугільна промисловість Волині остаточно йде на дно.  Але чиновників це не хвилює

Шахтарі не проти працювати. Але чи потрібне державі вугілля?

Фото із сайту censor.net.

Вугільна промисловість Волині остаточно йде на дно. Але чиновників це не хвилює

Чи вдасться зберегти нововолинський шахтарський регіон

На шахті «Бужанській» — єдиному дыючому вугільному підприємстві в Нововолинську — знову неспокійно. Там, невідомо за чиєю вказівкою, розпочалося скорочення виробничого персоналу. Кажуть, уже через кілька днів роботи позбудуться 42 шахтарі.

У переліку посад, які скорочують, найбільше підземних робітників, зокрема прохідників. Таким чином ліквідовують прохідницьку дільницю. А всі добре розуміють: нема проходки — нема шахти. Профспілкові активісти переконані, що це робиться з однією метою — аби підвести шахту до закриття. А не буде «Бужанської» — зникне вугільна промисловість як така на Волині.

Голова Волинського теркому працівників вугільної промисловості Роман Юзефович зазначив, що керівництво ДП «Волиньвугілля» в особі керівника Юрія Ключковського фактично ігнорує позицію профспілок, яких не ставлять до відома навіть під час розгляду і затвердження річної програми розвитку. За час перебування його в кріслі генерального директора вугільна галузь краю остаточно просіла. На думку Романа Юзефовича, всі дії «генерала» спрямовані не на покращення ситуації з діяльністю шахт, не на збільшення видобутку вугілля, а на згортання виробництва. Бо важко зрозуміти, чому на відносно молодій і перспективній копальні не потрібні такі затребувані робітники?

Як зазначають профспілкові активісти, в списку на скорочення немає адмінперсоналу. 

Як пояснення таких дій у тексті наказу про скорочення чисельності працівників зазначено, що це робиться, аби оздоровити фінансове становище підприємства, збалансувати доходи та витрати, оптимізувати штатну структуру посад задля зменшення витрат на виробництво товарної продукції. А хто ж буде тоді її виробляти?

І ще один важливий момент. Як зазначають профспілкові активісти, в списку на скорочення немає адмінперсоналу. До слова, наміри ліквідувати «контору» ДП «Волиньвугілля» завершилися нічим. Нібито відбулася реорганізація, каже Роман Юзефович, але виділення фінансів на утримання вугільних чиновників не зменшилося. Нинішній керівник шахти також проігнорував рішення суду, який поновив Андрія Пилип’юка на посаді генерального директора.

Разом із тим у Міністерстві енергетики України відбулася робоча зустріч голови профспілки працівників вугільної промисловості України Андрія Зиміна з міністром енергетики України Германом Галущенком, на якій було порушено ряд питань, що потребують термінового вирішення. Це — своєчасна виплата поточної зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств та погашення існуючих боргів (сума становить понад один мільярд гривень), відновлення роботи робочої комісії з ведення колективних переговорів щодо внесення змін до Галузевої угоди в частині підвищення тарифних ставок та посадових окладів шахтарям тощо. Але про те, як активізувати виробничу діяльність вугільних підприємств, в тому числі волинських, щоб добувати більше вугілля, не кажуть.

Читайте також: Скільки доріг на Волині відремонтували у 2021 році у порівнянні з іншими областями.

А тим часом компетентні джерела пишуть, що нинішній опалювальний сезон став для України кризовим — через мінімальні запаси палива на ТЕС, «вугільну блокаду» з боку Росії, небувалий стрибок цін на газ у ЄС та світову енергетичну кризу. Нині, за словами урядовців, ситуацію в українській енергетиці стабілізували. Проте експерти допускають, що проблеми можуть виникнути в разі тривалого похолодання, аварійної зупинки електростанцій або непередбачуваних дій Кремля.

Та чи думають про це у профільному міністерстві й чи якось координують дії на місцях, у вугільних регіонах, які ще не так давно були головними постачальниками палива на енергетичні підприємства країни?

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel