Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«За майбутнє» пропонує способи, як зупинити зростання цін

Народні депутати від «ЗА МАЙБУТНЄ» – ініціатори законопроєкту №7023 щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника.

Фото пресслужби партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

«За майбутнє» пропонує способи, як зупинити зростання цін

Уже влітку українська продукція може коштувати значно дорожче, ніж європейська. Бо вся Європа знижує податки, щоб підтримати бізнес і громадян, а в Україні тільки «закручують гайки» Депутатська група «Партія «За майбутнє» напрацювала та зареєструвала в парламенті законопроєкт №7023 про зниження до 0% ПДВ на продукти, вироблені в Україні, та до 7% — на житлово-комунальні послуги

«Група «Партія «За майбутнє» неодноразово наголошувала на необхідності перегляду податкової реформи та зменшення фіскального навантаження на бізнес. Ми переконані, що в умовах рекордних цін на продукти та енергоносії держава повинна комплексно підтримувати бізнес і громадян», — підкреслив співавтор проєкту, лідер партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігор Палиця.

«Наша законодавча ініціатива пропонує інструменти, які допоможуть зупинити зростання цін. А ми маємо працювати на випередження. В умовах коронакризи, економічної нестабільності та безпекових викликів важливо почути людей, підтримати вітчизняних товаровиробників», — коментує народна депутатка Ірина Констанкевич.

Зниження податків — це єдине, що зупинить зростання цін і врятує українських виробників.

Зниження податків — це єдине, що зупинить зростання цін і врятує українських виробників.

Із 1 липня Європейський Союз, а Республіка Польща вже з 1 лютого 2022 року запроваджує нульову ставку податку на додану вартість (ПДВ) на м’ясо, рибу, молоко, овочі, фрукти, зернові, борошно, хліб, олію та ін. Українські виробники просто не витримають конкуренції та будуть вимушені закритися або піти «в тінь».

Читайте також: Ціни на бензин продовжують казитися.

Для прикладу, у Франції базова ставка ПДВ 20%, проте книги, пасажирські перевезення, відвідання культурних і спортивних заходів передбачають сплату 10% ПДВ, на ліки, товари для здоров’я і основні продукти харчування діє 5,5%, на пресу — 2,1% ПДВ.

У Фінляндії базова ставка ПДВ 24%, на основні продукти харчування ставка ПДВ 14%, на книги, ліки, квитки на спортивні й культурні події — 10%.

Країни із досвідом нульового ПДВ на окремі види товарів є й поза межами ЄС. Так, на продукти харчування, ліки, книги, товари для здоров’я й пресу сплачують 0% ПДВ у Великій Британії, подібний перелік товарів (з додаванням насіннєвого і садивного матеріалу, кормів для тварин) передбачає нульове ПДВ в Ірландії.

Саме тому депутати–мажоритарники від «ЗА МАЙБУТНЄ», які знають реальний стан із цінами і споживчим кошиком, розуміють подальші загрози для вітчизняних товаровиробників і загалом української економіки, виступили із реальними пропозиціями. Тепер слово за урядом.

Юлія СИНЬЧУК.

Telegram Channel