Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Без хліба нема обіда…

«Тільки-но з печі, скоринка в золі...» (Лідія Компанієць).

Фото із сайту youtube.com.

Без хліба нема обіда…

Українки завжди відзначалися винахідливістю і хазяйновитістю. Тож якщо до крамниці не завезли хліба, а ви маєте вдома бодай трохи борошна — до справи!

Хліб домашній

Широка скибка свіжого запашного хліба смакуватиме і з борщем чи супом, і навіть зі склянкою молока або чаю

Інгредієнти: 900 г борошна пшеничного, 1 пакетик сухих або 50 г свіжих дріжджів, 0,5 л води, 1,5 ст. л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 3 ст. л. олії.

Приготування. У теплу воду всипати дріжджі, цукор, сіль. Коли дріжджі розчиняться, додати просіяне борошно, влити олію і замісити не дуже круте тісто, але й не м’яке — щоб від рук відлипало. Тісто покласти в поліетиленовий пакет і помістити в холодильник на 1 годину. Увімкнути духовку на 150 градусів. Тісто дістати з пакета, добре обім’яти, розділити на дві частини, сформувати буханці. Деко застелити пекарським папером, покласти хлібини і поставити в розігріту духовку хвилин на 45. Коли верхня скоринка злегка підрум’яниться, проткнути буханець зубочисткою. Якщо вона залишиться сухою — хліб готовий. Діставши з духовки, накрийте рушником, поки охолоне.

Багет

В усьому світі надзвичайно популярний традиційний французький довгий тонкий батон

Інгредієнти: 400 г борошна, 250 мл води або молока, 1 пакетик сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. олії, 1 яйце.

Приготування. Розводимо дріжджі в теплій воді (чи молоці), додавши цукор. Хвилин через 10 додаємо сіль, олію і, поступово підсипаючи борошно, замішуємо м’яке тісто. Гарно його відбиваємо на столі і залишаємо в теплому місці на годину. Тісто має збільшитися в об’ємі. Ділимо його на 2 частини, формуємо багети, викладаємо їх на присипане борошном деко, робимо гострим ножем косі надрізи, змащуємо яйцем. Випікаємо в попередньо нагрітій духовці близько 30 хвилин: спочатку хвилин 5–7 при 230°С, решту часу при 200°С. Кожні 5–10 хвилин необхідно відкривати духовку і збризкувати багети й деко водою, щоб отримати хрустку скоринку. Готові багети обов’язково укутати в рушник і дати трохи постояти.

Домашній крекер

«Якщо нема вдома ні молочних продуктів, ні яєць, ні дріжджів, стане у пригоді рецепт цього крекера. Готується та печеться він дуже швидко, із мінімальної кількості продуктів, за потреби зберігається довго, подобається дітям, можна їсти як з чаєм чи молоком, так і з першою стравою», — радить у фейсбуці Леся Кравецька

Інгредієнти: 100 мл води кімнатної температури, 225 г борошна, 45 мл (3 ст. л.) олії, 0,75 ч. л. солі, 0,75 ч. л. цукру, 0,75 ч. л. розпушувача, 3 ст. л. льону.

Приготування. З усіх зазначених інгредієнтів замісити тісто, залишити під плівкою на 30 хвилин. Тонко розкачати (приблизно 2 мм), нарізати квадратиками, поколоти виделкою, викласти на змащене або застелене пергаментом деко. Випікати за температури 190–200 градусів 10–15 хвилин до золотистих країв. Не перепечіть!

Хлібці французькі

Хлібці з багатошаровою посипкою із насіння і трав — смачні та ситні

Інгредієнти: для тіста — 1 скл. пшеничного борошна, 0,5 ч. л. сухих дріжджів, 100 мл води, 1 ч. л. меду, 2 ст. л. олії; для посипки — 2 ст. л. олії, мак, кунжут, паприка, насіння льону, базилік сушений, кмин.

Приготування. Із вказаних продуктів приготувати тісто, залишити на годину в теплому місці. Коли підрухається, розкачати тісто в пласт завтовшки 3 міліметри, змастити олією та посипати насінням і травами. По посипаних коржах пройтися качалкою, щоб насіння втиснулося в тісто, після чого порозрізати на смужки і залишити їх на 20–30 хвилин, а тоді поставити випікатися в розігрітій духовці при 180 градусах протягом 15–20 хвилин.

Telegram Channel