Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Навідник російських ракет на Луцький аеродром – відомий волинський скрипаль (Відео)

За нібито приємною посмішкою ховався цинічний ворог.

Фото із сайту zaxid.net.

Навідник російських ракет на Луцький аеродром – відомий волинський скрипаль (Відео)

Військовий об’єкт під обстріл ворогу 24 лютого 2022 року здав знаний в обласному центрі авіалюбитель і музикант Ілля Сметанін

Свою диверсійну діяльність називав «вивченням і популяризацією історії місцевої авіації»

Він — відвертий симпатик Радянського Союзу, руского міра, який ніколи не приховував свої поглядів. Кілька разів був фігурантом гучних скандалів, але щоразу з них викручувався. Ілля Сметанін виріс у сім’ї музикантів у Привокзальному районі обласного центру, де жили офіцери військово–повітряних сил і ракетних військ стратегічного призначення. Всі його сусіди мали стосунок до служби у цих військах. Тут сформувалися його захоплення авіацією й особливі погляди на життя, за які його позаочі давно називали «агентом Путіна» та пальцем «руки Кремля». І, як виявилося, мали рацію.

У своїх інтерв’ю Сметанін розповідав, що захопився авіацією в дитинстві. Мріяв стати льотчиком, але в льотне училище не вступив через невелику ваду зору. Тоді відучився у Львівській консерваторії і став музикантом. Влаштувався спершу у Львівську філармонію, далі п’ять років провів у столиці — грав у естрадно–симфонічному оркестрі. До рідного міста повернувся після Майдану. Нарікав, що зарплатня, на яку раніше знімав квартиру у Києві, нормально жив і робив заощадження, скоротилася втричі в доларовому еквіваленті. Почав працювати в камерному оркестрі «Кантабіле» Волинської обласної філармонії.

Свою диверсійну діяльність Сметанін називав «вивченням і популяризацією історії місцевої авіації». У 2010–му у мережі «Вконтакті» створив групу «Овал» — «Організацію волинських авіалюбителів». У ній публікував численні фото та відео з Луцького аеродрому. Сметанін відкрито заявляв, що «Овал» має широке коло інтересів — військовий та цивільний аеродроми, авіазавод, авіаційні пам’ятники в місті, особовий склад різних поколінь льотчиків, штурманів і авіаційних техніків, польоти на легких літаках та мотодельтапланах у луцькому аероклубі «Крила Волині», авіамодельний гурток у Палаці учнівської молоді, аеродром у селі Жовтневе Володимир–Волинського району, авіаційний полігон в селищі Поворськ під Ковелем. «Ми все це намагаємося висвітлити, навіть потрохи почали збирати інформацію про війська протиповітряної оборони і ракетні війська стратегічного призначення, бази яких були на Волині. Це близьке за духом до авіації», — казав він.

У справі про державну зраду вже проходив як свідок

25 листопада 2017 року у Луцьку вибухнув скандал, в якому головну роль відіграв також Сметанін. Патріотичні сили зірвали показ пропагандистського фільму «Право на крила», який він привіз із Москви. Стрічку про радянських льотчиків з обласного центру Волині було знято ще 1970 року. Майже 50 літ вона припадала пилом в архівах ворожої столиці, аж раптом Сметанін вирішив знайти її, повернути до Луцька і продемонструвати людям. Особливої гостроти ситуації додало те, що показ ретрострічки вирішили провести у День пам’яті жертв Голодоморів. Відбувалося це вже після початку війни на Донбасі.

У травні 2018–го Ілля Сметанін став фігурантом ще одного гучного скандалу: у компанії з іншими луцькими симпатиками СРСР їздив на «Форум переможців» до Брянська Російської Федерації. З цього приводу СБУ відкривала кримінальне провадження за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Його позаочі давно називали «агентом Путіна» та пальцем «руки Кремля». І, як виявилося, мали рацію.

Наступна історія, до якої причетний Сметанін, — затримання агента російської розвідки, котрий «зливав» інформацію про Луцький аеродром, яку могли використати для бомбового удару. Це сталося у березні 2020–го. Затриманий — льотчик Віталій Синельников, який служив у Луцьку до 2004 року і був одним із найкращих штурманів–бомбардувальників. Проте державу, якій служив, завжди ненавидів. На різних форумах та у соцмережах неодноразово висловлював антиукраїнські заклики. За інформацію, яка не потрапила тоді у ЗМІ, спецслужби затримали також Іллю Сметаніна. Але співучасть довести не змогли, і Сметанін проходив у справі Синельникова як свідок.

«Після обстрілу аеродрому я зв’язався з офіцером Збройних сил Російської Федерації»

Вранці 24 лютого мирний сон лучан перервали гучні вибухи. Як виявилося згодом, ракетами обстріляли військовий аеродром, довівши його до повної руйнації. СБУ встановила, що до вибухів причетний все той же Сметанін. Це він раніше передав ворожим спецслужбам інформацію про типи і кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому. А після обстрілів зрадник доповів про результат у РФ.

Реклама Google

Нині ж він просить пробачення в українського народу. Наводимо розшифровку його зізнання повністю. «Я познайомився з офіцером Збройних сил Російської Федерації у 2010 році через соцмережі. Він намагався в мене вивідати інформацію про діяльність Луцького військового аеродрому 204–ї бригади тактичної авіації. У 2017–му я особисто зустрівся з ним в Москві на Міжнародному авіаційно–космічному салоні «МАКС», де він повідомив мені, що працює на ФСБ РФ. В майбутньому я розповсюджував на інтернет–сторінці інформацію з відеофіксацією і фотофіксацією польотів літаків і захисних споруд Луцького військового аеродрому. Цю інформацію ця людина забирала з цієї інтернет–сторінки.

У ніч з 23 на 24 лютого я почув, як літаки летять з Луцького військового аеродрому, намагався зв’язатися з військовослужбовцем бригади, щоб дізнатись, що сталось і куди вони летять. Після його обстрілу я зв’язався з офіцером Збройних сил Російської Федерації і він повідомив мені, що удар відбувся виключно по Луцькому військовому аеродрому як стратегічному об’єкту, і в найближчий час ударів по Луцьку більше не планується. Подальші вказівки я мав отримувати додатково. Свою провину визнаю і прошу вибачення в українського народу».

Зраднику повідомили про підозру за ст. 111 ККУ (державна зрада). Санкція статті передбачає покарання — до 15 років тюрми.

Відеомомент обстрілу Луцького аеродрому 24 лютого 2022 року:

Лія ЛІС​.
За матеріалами волинських ЗМІ.

Читайте також у нас: «Звичаї та традиції дикунів з Росії: Неандертальці-окупанти полюють на курей (Відео)».

Telegram Channel