Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Джамала: «Буду співати,  щоби стати голосом жінок  і дітей, які нині знаходяться  у бомбосховищах» (Відео)

Її пісня тепер лунає як крик, замішаний на стражданні й надії.

Фото із сайту youtube.com.

Джамала: «Буду співати, щоби стати голосом жінок і дітей, які нині знаходяться у бомбосховищах» (Відео)

Знана співачка, яка мусила рятувати дітей від авіабомб, нині дає сотні інтерв’ю по всій Європі, аби світ усвідомив рівень горя України. У чорному одязі з рідним прапором у руці Джамала співає свою пісню «1944», яку запросто можна назвати і «2022»

Вони приходять у ваш будинок

І вбивають всіх вас і кажуть:

«Ми не винні, не винні».

Де ж ваш розум?

Людство плаче.

Це рядки пісні «1944», яка народилася у кримських татар після страшної депортації, влаштованої московськими орками у роки Другої світової. Джамала відкрила її світу під час «Євробачення». А зараз вона відкриває її по–новому для себе, України й усього людства. Кожнісіньке слово у ній — велика правда 2022 року. І оскаженілий й водночас лицемірний ворог — той же.

Перші дні війни застали Джамалу в Києві. Тож вона сповна відчула страх і паніку від того, що ось у цю мить, коли невідомо куди летить з неба снаряд, твоїх хлопчиків, тебе, коханого чоловіка може не стати. Вона бачила і вбирала жах, який зростав у місті, що стало її рідним, але й помічала лють і силу, що народжувалися в людей вільної держави. Тож відвізши дітей — трирічного Еміра–Рахмана та однорічного Селіма–Гірая — в безпечне місце (нині вони в Туреччині, а чоловік лишився в Києві), Джамала вийняла чорний одяг і «взялася за мікрофон». Почала власну інформаційну війну. А це численні інтерв’ю іноземним виданням і спів. Крім того, співачка їздить на національні відбори на цьогорічне «Євробачення» і співає там нашу «1944» так, що у присутніх холоне в жилах кров. Ось що розповідає Джамала:

– Інтерв’ю за інтерв’ю. Ефір за ефіром. Британія, Іспанія, Франція… Я зроблю усе, щоб світ дізнався про ті злочини, які кояться вдома… Знаєте, пісня «1944», на жаль, набула для мене нового значення. Та ми переможемо. Знову. Слава Україні! Героям слава!

Джамала одна змогла зібрати 67 мільйонів євро для нашої армії. 

Джамала одна змогла зібрати 67 мільйонів євро для нашої армії. Зупинятися не збирається — каже, що працюватиме без спочинку:

— Хочеться мені цього чи ні, але всі бачать пророцтво в пісні «1944». Вона стала новим меседжем у цій війні. Якщо всім зручно використовувати мою пісню для того, щоби докричатися до світу, — буду в цьому допомагати. Коли треба буде співати — я це робитиму, щоби стати голосом жінок і дітей, які зараз у бомбосховищах.

Вона співає–кричить і до орків:

Ви уявили себе богами,

Але всі смертні…

Наша довідка:

Депортація кримських татар, розпочата о третій ранку(!) 18 травня 1944 року, — один із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму. До операції було залучено 32 тисячі співробітників НКВС! Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинність своїх дій: кримських татар переслідували за начебто зв’язки з нацистським режимом. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення, а 2015–го Верховна Рада України — депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримчан.

За матеріалами 1plus1.ua, ukrinform.ua.

Читайте також у нас: «55-річний українець без двох ніг пішов на фронт бити ворога».

Telegram Channel