Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Бульба виручить завжди! І в час війни

Просто, дешево і... смачно!

Фото ілюстративне.

Бульба виручить завжди! І в час війни

Картоплю в Україні недарма називають другим хлібом – наїдків з неї не злічити. Це і супи та борщі, і салати, її варять, тушкують, смажать, запікають… А ще ж готують апетитні пиріжки, запіканки, рулети, млинчики… По суті, навіть маючи лише бульбу і трохи простих додаткових інгредієнтів, можна щоразу вигадувати оригінальні страви, урізноманітнюючи щоденне меню

Картопля з часниковим соусом

Хочете приготувати ситну і смачну вечерю, не докладаючи великих зусиль, — це дуже просто: бульба з хрусткою скоринкою та ароматним соусом вам сподобається

Інгредієнти: 5–6 картоплин, невеликий пучок кропу, 2 зубочки часнику, приправа до картоплі, 3–4 ст. л. пісного майонезу, 3 ст. л. олії.

Приготування. Картоплю ретельно миємо, адже запікатиметься вона разом зі шкіркою. Вимиту бульбу нарізаємо шматочками і складаємо в миску. Поливаємо її олією, посипаємо приправою. Солити картоплю не треба, оскільки у складі приправи вже є сіль. Усе ретельно перемішуємо, застеляємо деко пергаментом, розігріваємо духовку до 200ºС. Викладаємо картоплю на бляшку і запікаємо упродовж 40–45 хвилин. Тим часом займемося соусом. У глибоку тарілку наливаємо майонез, додаємо розтертий часник та дрібно посічений кріп і добре вимішуємо. Подаємо до столу на блюді, щоб помістити і соус, і картоплю. Зверху бульбу можна посипати зеленою цибулею.

Хрумкі скибочки

Бульба, бланшована в киплячій воді і запечена в духовці, смакуватиме і як самостійна страва, і в поєднанні з будь–яким салатом, тушкованими овочами чи рибкою

Інгредієнти: 5–6 картоплин, 3–4 ст. л. олії, кілька зубчиків часнику, 1 ч. л. сушеного розмарину, 0,5 ч. л. сушеного чебрецю, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Часник чистимо і натираємо на дрібній тертці. Олію наливаємо в миску, додамо сіль, перець, приправи і часник, перемішуємо і накриваємо кришкою, залишаємо настоюватися при кімнатній температурі як мінімум на 2 години. Можна приготувати олію заздалегідь, наприклад вранці, а ввечері зробити картоплю. Бульбу чистимо, промиваємо і нарізаємо на пластинки завтовшки 0,3–0,4 см. Наливаємо в каструлю 1–1,5 л води і доводимо до кипіння. Скибочки картоплі кидаємо в киплячу воду і, потримавши 2–3 хвилини, одразу дістаємо, викладаємо шумівкою у друшляк, щоб вода стекла. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Теплі пластинки викладаємо на деко в один шар, поливаємо підготовленою духмяною олією кожну картоплину. Ставимо деко в розігріту духовку приблизно на 20 хвилин, до появи золотистої скоринки.

До речі

— За таким рецептом можна приготувати домашні чипси, для цього наріжте картоплю якомога тонше, пробланшуйте протягом хвилини і запечіть у духовці.

За таким рецептом можна приготувати домашні чипси, для цього наріжте картоплю якомога тонше, пробланшуйте протягом хвилини і запечіть у духовці.

— Приправи можна додавати на свій смак, наприклад базилік, кмин, фенхель, петрушку, кріп.

Картопляні биточки

Ці ситні палянички цілком можуть стати повноцінним обідом або вечерею

Інгредієнти: 600 г вареної «в мундирах» картоплі, 150 г ковбаси, 100 г сиру, 1–2 ст. л. борошна, 2 яйця, зелень, сіль і перець — до смаку.

Приготування. Натираємо відварену картоплю, ковбасу і твердий сир на грубій тертці. Додаємо яйця, борошно, дрібно посічену зелень, сіль і чорний перець на свій смак, усе добре перемішуємо. Формуємо вологими руками биточки, обвалюємо їх у борошні або панірувальних сухарях і смажимо на олії до утворення золотистої скоринки з обох боків.

По–португальськи

Таку картоплю можна подавати до м’яса або риби, смакуватиме і з грибами та овочами

Інгредієнти: 8 картоплин, 4 зубки часнику, 30 г вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. розмарину, сіль — за смаком.

Приготування. Картоплю ретельно помийте, відваріть до готовності, остудіть. Вона повинна злегка тріснути, але не розвалитися. Виберіть форму, в якій будете запікати, влийте в неї оливкової олії. Зубчики часнику покрайте тоненькими пластинками і рівномірно розподіліть їх по дну, тоді викладіть картоплю тріщинами догори (бульби повинні щільно прилягати одна до одної). Посипте розмарином і сіллю. Наріжте вершкове масло кубиками і покладіть по 1–2 шматочки на кожну картоплину. Зверху можна полити невеликою кількістю оливкової олії (за бажанням). Розігрійте духовку до температури 180–200°С і поставте бульбу, щоб підрум’янилася.

Читайте також у нас: «Час війни: «вічних» продуктів немає, та все ж…​».

Telegram Channel