Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Велика дяка землякам-волинянам, які не беруть грошей за житло  з переселенців»

50 біженців із Харкова й Запорізької області нині проживають у гуртожитку Волинського коледжу культури та мистецтв.

Фото із сайту syspilne.ua.

«Велика дяка землякам-волинянам, які не беруть грошей за житло з переселенців»

Волинські рієлтори вражені, як гостинно приймають місцеві мешканці людей, котрі втікають від війни до нас, на Захід України. Утім, кажуть, що здавати в оренду житло варто зі знанням нюансів

З початку нападу росії на нашу державу Волинь прийняла понад 16 тисяч переселенців. Ця цифра постійно збільшується. Люди їдуть сім’ями, по кілька родин та поодинці, одні зовсім без засобів для існування, а інші готові орендувати комфортне й дороге житло. Багатьох розселяють завдяки координаційному центру, створеному обласною владою. Інші шукають квартири, будинки через друзів, знайомих і спеціальні агентства.

Заступник голови Волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості Валерій Мусійчук ділиться, що, наприклад, в обласному центрі відчувається явний дефіцит житла — вільних помешкань у Луцьку практично немає:

— Ми постійно моніторимо ринок і, як тільки щось звільняється, відразу заселяємо охочих. Заявок дуже багато. Вимушені переселенці шукають різноманітні варіанти житла, залежно від товщини гаманця і ситуації, в якій їм довелось покинути свої домівки. Є люди, які задовольняються навіть найпростішим дахом над головою, а є такі, хто шукає ліпше. Іноді заможні громадяни шукають дорогі об’єкти з дуже комфортними умовами проживання. Найбільшим попитом тепер користуються дво-, трикімнатні квартири та будинки або частини будинків зі зручностями. Окрема категорія — це люди, що їдуть з домашніми улюбленцями.

Ігуменя Стефана із сестрами обителі дякує небайдужим односельчанам  із Зимного за активну підтримку продуктами харчування для людей,  які нині знайшли прихисток у монастирі.
Ігуменя Стефана із сестрами обителі дякує небайдужим односельчанам із Зимного за активну підтримку продуктами харчування для людей, які нині знайшли прихисток у монастирі.

 З розповіді Валерія Мусійчука відчувається, як він вболіває за тих українців, яких російські окупанти змусили покинути все, що вони нажили, й рятувати життя своє і своїх дітей. Але, ділиться, рієлтори передають один одному як історії, котрі змушують серце защеміти від людської доброти, так і інші:

— Колега з іншого міста описала таку ситуацію: «Заїхали переселенці зі Сходу, прожили кілька днів і звалили в Європу отримувати статус біженців. Квартиру розгромили й залишили таку записку: «…Вы все равно, хохлы, сдохнете». Шок!». От тому ми й реєструємо усіх, кого селимо. Звісно, протилежних прикладів набагато більше. Приміром, у нас в Луцьку власник доволі дорогого особняка, який був виставлений на продаж, сам запропонував заселити в нього біженців безоплатно!

Реклама Google

За інформацією рієлтора, двокімнатну квартиру в Луцьку зараз орендувати можна за ціну від 4500 гривень/місяць, однокімнатну — від 3500. Але це досить умовні цифри. З великою втіхою Валерій Мусійчук розповідає, що є власники, які йдуть назустріч переселенцям і роблять різні знижки:

— Часто люди надають житло безоплатно, лише за сплату комунальних послуг. Велика дяка за це землякам! На жаль, є поодинокі випадки, коли власники житла піднімають вартість оренди. Добре, що поодинокі! Іноді це провокують самі переселенці: пропонують власникам значно більшу оплату, щоб виселили людей, які приїхали раніше. Дехто на таке «ведеться», хоч, як на мене, це не по–людськи як з одного, так і з другого боку!

За інформацією рієлтора, двокімнатну квартиру в Луцьку зараз орендувати можна за ціну від 4500 гривень/місяць, однокімнатну — від 3500.

Експерти ринку нерухомості застерігають, що шахраї не дрімають: дають фейкові оголошення, просять передоплату на картку для бронювання й зникають. Тож ті, хто знає тенденції щодо житла, радять не платити заздалегідь! Порядні рієлтори наперед грошей не беруть! Більше того, запевняє Валерій Мусійчук, левова частка колег працює на волонтерських засадах, не беручи комісію за свої послуги:

— А є й таке, що неодноразово вдячні люди все одно оплачують послуги агенції нерухомості, хоч їм і казали, що це безплатно. І тоді наші рієлтори переказують ці гроші на підтриму ЗСУ. Одного разу, побачивши це, власник помешкання зробив так само: половину суми за оренду перерахував нашим воїнам. Такі вчинки викликають захоплення і гордість за наших земляків!

Оксана КОВАЛЕНКО.

Читайте також у нас: «Керівник легендарного волинського хору «Посвіт» Алла РАЙТЕР: «Мої бандерівці рвуться діяти».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel