Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Воєнна кухня: «Піст возносить молитву на небо,  стаючи для неї наче крилами»

Це лиш на перший погляд обмеження в їжі лякають – насправді ж навіть із невеликого асортименту дозволених продуктів можна приготувати безліч смачних страв.

Фото із сайту amazing-ukraine.com.

Воєнна кухня: «Піст возносить молитву на небо, стаючи для неї наче крилами»

Так сказав про цей особливий для християн період один із отців Церкви, святий Василій Великий. Як же правильно постувати? Під час усіх постів із їжі вилучають м’ясо, молочні продукти, яйця (ця їжа називається скоромною), алкогольні напої (крім вина, якщо не суворий піст). Загальним правилом є утримання від розваг та веселощів, не можна справляти весілля, потрібно стримувати свій язик (причому не тільки від злих слів, а й від порожніх), творити доброчинні справи, побільше «відривати від себе» — вчитися жертвувати. А тим, хто дотримується посту, пропонуємо добірку рецептів найрізноманітніших страв із простих і доступних продуктів

Французький картопляний салат

Для цієї страви важливо вибрати «правильну» картоплю, яка б не розварювалась і під час нарізки зберігала форму. Подавати салат можна як окрему страву або як гарнір. Кількість інгредієнтів розрахована на 4 порції

Інгредієнти: 800 г картоплі, 100 г фіолетової цибулі, пів пучка зелені петрушки, 50 мл білого сухого вина; для заправки: 80 мл оливкової олії, 2 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. зернистої гірчиці, сіль та чорний мелений перець — за смаком.

Приготування. Картоплю добре помити і відварити в мундирі у підсоленій воді до готовності, далі трошки вистудити, очистити від шкірки і покраяти пластинками завтовшки 5–6 мм. Цибулю порізати дрібними кубиками. Зелень петрушки посікти. Готуємо заправку. В миску викласти гірчицю і влити оцет, додати сіль, перець і тоненькою цівкою вливати оливкову олію, інтенсивно збиваючи до тих пір, поки заправка посвітлішає і трошки загусне.

Картоплю полити вином, злегка перемішати і залишити на 10 хвилин. Потім всипати порізану цибулю, зелень і додати заправку. Акуратно перемішати, при потребі досолити і подавати до столу.

Салат з квашеною капустою і грибами

Швидко, просто, доступно і смачно!

Інгредієнти: 150 г квашеної капусти, 1 маринований огірок, 100 г маринованих грибів (опеньки, печериці тощо), пів цибулини, 0,5 ч. л. оцту, олія для заправки, перець і сіль – за смаком.

Приготування. Квашену капусту промити у холодній воді і залишити, щоб стекла рідина. Нарізати маринований огірок півкільцями і додати до капусти. Цибулю порізати невеликими кубиками, додати до капусти. Мариновані гриби розрізаємо на 2-4 частини в залежності від розмірів. Печериці промивати не потрібно, а опеньки добре промити від слизової консистенції. Змішати всі складові разом. Салат заправити оцтом і олією. Поперчити, посолити та добре перемішати. Салат з квашеною капустою та маринованими грибами готовий, прикрашаємо зеленню та подаємо на стіл. В піст салат з капусти та грибів споживати корисно та смачно, він чудово поєднується з вареною картоплею, кашами.

Суп–пюре з коренеплодів

Тарілка гарячої першої страви така необхідна холодної пори

Інгредієнти: 400 г картоплі, 200 г моркви, 200 г ріпи, 100 г кореня селери, 1 цибулина, 3–4 гілочки петрушки, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврові листки, сіль та чорний мелений перець — за смаком, 1,5 л води.

Приготування. Овочі помити, почистити, порізати великими кубиками, скласти в чугунок, залити водою, додати лавровий лист, сіль та перець і довести до кипіння. Після цього зняти з плити і поставити в розігріту до 150°С духовку на 1–1,5 години, щоб овочі розімліли. За допомогою блендера довести суп до стану пюре. При подачі додати оливкової олії і прикрасити листочками петрушки. Подавати з житнім хлібом або сухариками.

Рагу «Асорті»

Для цієї страви підійдуть продукти, які знайдуться в кожній оселі. До того ж їхній перелік можна доповнювати чи скорочувати на власний розсуд

Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 400–500 г інших овочів (на вибір — моркви, ріпи, брукви, капусти (звичайної, цвітної), стручкової квасолі, ріпчастої цибулі), 2–3 ст. л. томатної пасти (або декілька свіжих помідорів), 2 ст. л. борошна, 4 ст. л. олії, сіль та спеції — за смаком.

Приготування. Очищені, вимиті овочі нарізати кубиками. Моркву, ріпу, брукву, капусту тушкувати. Квасолю відварити. Картоплю і цибулю обсмажити на олії. Окремо на сухій сковороді підсмажити борошно, розвести овочевим бульйоном, додати томатну пасту чи дрібно нарізані помідори і прокип’ятити. Соусом залити підготовлені овочі, складені в каструлю, додати солі, перцю, лавровий лист, 3–4 гвоздики, накрити каструлю кришкою і тушкувати 15–20 хвилин. Подаючи на стіл, посипати рагу зеленню петрушки.

У піст салат з капусти та грибів споживати корисно та смачно, він чудово поєднується з вареною картоплею, кашами.

Картопляні «кошички»

Бульба знайдеться у кожному домі. Якщо маєте ще й гриби — чудово, якщо ні — можна обійтися цибулею та морквою, додати волоських горіхів чи квашених огірків. Одним словом, фантазуйте

Інгредієнти: 6 великих картоплин, 100–150 г печериць (якщо використовуєте сушені лісові гриби, то попередньо намочіть і відваріть), 1 велика цибулина, 100–150 мл пісного майонезу, 2 ст. л. соєвого соусу, щіпка меленого мускатного горіха, трохи кропу або іншої зелені за власним уподобанням, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Картоплю ретельно миємо, складаємо в каструлю і варимо до готовності. Тим часом готуємо начинку. Цибулю нарізаємо кубиками, висипаємо на розігріту сковороду з олією. Гриби також подрібнюємо, додаємо до цибулі і, періодично помішуючи, тушкуємо до золотистого кольору. Солимо, перчимо, посипаємо мускатним горіхом і ретельно перемішуємо. З відвареної й остудженої картоплі акуратно зрізаємо вершечки — «кришечки», з більшої частини («кошика») чайною ложечкою обережно виймаємо середину, подрібнюємо її і змішуємо з грибами та цибулею, додаємо 3–4 ложки пісного майонезу, перчимо, солимо і вимішуємо. Наповнюємо «кошики» цією сумішшю. Для заправки кілька ложок майонезу збиваємо з 2 столовими ложками соєвого соусу, додаємо дрібку меленого мускатного горіха і посічену зелень. Поливаємо начинені картоплини, закриваємо їх зрізаними «кришечками» і ставимо в духовку на 30–40 хвилин, запікаємо при температурі 180ºС. Для оздоблення можна скористатися зеленню петрушки або помідорами.

Бульба, запечена з цибулею та печерицями

Проста й дешева смакота, адже картопля і цибуля — не дефіцит

Інгредієнти: 2 червоні цибулини, 3 середні картоплини, 30 мл олії, 250 г печериць, 2 зубочки часнику, цедра 1 лимона.

Приготування. Картоплю відварити у великій кількості підсоленої води до напівготовності. Відцідити, охолодити й порозрізати на четвертинки. Духовку розігріти до 180оС. У сковорідку або в жаротривку форму влити олію, викласти картоплю та шматочки цибулі (розрізати кожну на 4–6 частин), посолити до смаку й добре обкачати в олії. Поміж картоплі з цибулею викласти покраяні навпіл чи на четвертинки (залежно від розміру) печериці й пекти 15–20 хвилин. Овочі повинні підрум'янитись, а гриби зм'якнути. Потому додати подрібнений часник та половину цедри, добре перемішати і поставити ще на 5 хвилин у духовку. Дістати страву й посипати рештою цедри, за бажанням скропити лимонним соком, подавати гарячою.

 

 Паштет з квасолі

Чудова пісна намазка, багата білками, має ніжний та приємний смак і є відмінною альтернативою печінковому паштету

Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 0,5 скл. грецьких горіхів, 1 морквина, 1 цибулина, 1–2 зубки часнику, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Відварити квасолю, моркву потерти на грубій тертці та підсмажити з подрібненою цибулею. Грецькі горіхи підсушити на сковороді (без жиру) або в духовці. Все разом перемолоти через м’ясорубку. Посолити, поперчити, додати часник, пропущений через прес або розтертий у ступочці, і добре вимішати. Такий паштет можна щільно втрамбувати у форму і поставити у холодильник на кілька годин. Він матиме густу консистенцію, буде придатний для нарізання шматочками. Якщо ж ви надаєте перевагу рідшому паштету, який можна намащувати на хліб, додайте 2 ст. л. пісного майонезу і перемішайте.

Квасоля з грибами в горщику

У дні посту ця страва — справжня знахідка, адже квасоля містить білки, що за рівнем засвоюваності та харчовою цінністю перевершують чимало сортів м'яса і риби, а також вуглеводи, амінокислоти, практично всі вітаміни і мінерали, які потрібні людині

Інгредієнти: 2 скл. квасолі, 300 г печериць, 2 л води, 3 цибулини, 3 морквини, олія, сіль та перець за смаком.

Приготування. Квасолю замочити у воді на 6–10 годин, після чого перебрати, добре промити, залити свіжою водою і варити до готовності. Печериці порізати пластинками, цибулю — півкільцями, моркву потерти на грубій тертці. У сковороді розігріти олію, висипати цибулю, за кілька хвилин додати моркву та печериці, смажити на невеликому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи. З готової квасолі злити воду в окрему посудину. Змішати квасолю з грибною зажаркою, посолити, поперчити. Розкласти у горщики, налити по кілька ложок квасолевого бульйону. Поставити в духовку, готувати за температури 170 градусів 30–40 хвилин.

Лобіо

Це одна з візитних карток грузинської кухні поряд із шашликом, хінкалі і чахохбілі. Але якщо перераховані страви базуються на м'ясних інгредієнтах, то в лобіо головну скрипку грає квасоля, а м'ясо — всього лише одна з можливих добавок, якої в піст можна не використовувати

Інгредієнти: 500 г квасолі сухої, 4 гілочки зелені кінзи, 2 цибулини, 2 зубки часнику, 0,5 скл. олії, по 1,5 ч. л. мелених гвоздики і кориці, шафран, 1 стручок перцю, сіль за смаком.

Приготування. Квасолю замочити на 10–12 годин, промити, всипати в каструлю, залити водою і варити до готовності. Відвар злити, заправити сіллю, товченим стручковим перцем, шафраном, гвоздикою і корицею, накрити кришкою. Цибулю дрібно порізати, підсмажити на олії до м'якості, додати квасолю, протушкувати все 5–10 хвилин. Тушковану квасолю трохи прим’яти товкачем, але не перестаратися (не перетворити на пюре), влити відвар, довести до кипіння, поварити 1–2 хвилини і додати посічену кінзу.

Шампіньйони пікантні

Тушковані печериці — страва не нова, навіть звична. Однак гірчичний соус надає їй особливого смаку

Інгредієнти: 800 г шампіньйонів, 50 мл олії, 3 ст. л. борошна, 1 цибулина, 300 мл води, 1 ст. л. гірчиці, дрібка цукру, 1–2 ч. л. оцту, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Гриби почистити, помити, великі порозрізати на частини і розкласти в горщики. На сковороді підсмажити на олії дрібно нарізану цибулю, додати просіяне борошно, розвести водою, заправити гірчицею, цукром, оцтом, посолити й поперчити, довести до кипіння, залити цим соусом шампіньйони і поставити в духовку на 25–30 хвилин.

Рулетики з маринованого оселедця

Особливий маринад робить звичайний оселедець неймовірно смачним

Інгредієнти: 2 солоні оселедці, 1 велика цибулина, 2 морквини, 60 мл оцту, 100 мл води, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. цукру, 1 лавровий листок, 3 бутони гвоздики, кориця на кінчику ножа, чорний перець до смаку, зелень для оздоблення.

Приготування. Цибулю й моркву почистіть і тонко наріжте. Закип'ятіть в каструлі воду, покладіть цибулю, моркву, лавровий листок, гвоздику, корицю, щіпку чорного перцю, цукор й варіть 15 хвилин. Додайте оцет і кип'ятіть ще 5 хвилин. Охолодивши, вийміть із маринаду моркву та цибулю. Оселедець розробіть на філе, видаліть кісточки. Розкладіть філе на дошці, накрийте харчовою плівкою і злегка відбийте. Змастіть відбитий оселедець олією. Покладіть зверху шматочки моркви та цибулі. Скрутіть кожне філе в рулет і закріпіть зубочисткою. Складіть рулети у скляний посуд, залийте маринадом, закрийте щільно кришкою і поставте на добу в прохолодне місце. Подаючи на стіл, розріжте кожен рулетик на 2 частини, викладіть на блюдо і прикрасьте.

Гарбузова каша, запечена в горщику

Про користь цієї страви для організму давно вже ніхто навіть не дискутує

Інгредієнти: 700–800 г гарбуза, 150 г рису, 2 ст. л. цукру, дрібка солі, 1–2 ст. л. родзинок, 3–4 ст. л. олії без запаху.

Приготування. Із гарбуза зріжте тверду шкірку, виберіть волокна та насіння. Чисту м’якоть наріжте невеликими кубиками, залийте водою і варіть до напівготовності на малому вогні, щоб вміст каструлі ледь–ледь кипів. Коли шматочки гарбуза стануть м’якими, відкиньте на друшляк і дайте стекти. Рис промийте і всипте до гарбуза, додайте промиті родзинки, цукор, дрібку солі. Усе перемішайте і викладіть у горщики, долийте води на 1 см над поверхнею, зробіть виделкою декілька проколів у каші, щоб рідина краще проникала всередину. У кожен горщик влийте трохи олії, закрийте кришками. Поставте в холодну духовку та виставте температуру 180 градусів. Запікайте кашу 35–40 хвилин. При подачі на стіл можна заправити медом, посипати подрібненими горіхами.

Пісні рогалики з варенням

Цей рецепт — справжня знахідка для ощадливої господині. Випічка виходить м’якенька, пухка, з хрумкою скоринкою

Інгредієнти: 1,5 скл. теплої кип’яченої води, 1 ст. л. сухих дріжджів, 6 ст. л. цукру, дрібка солі, 1 пакетик ванільного цукру, 3 ст. л. рафінованої олії, 2 скл. борошна, 1 скл. вівсяного борошна (можна змолоти в блендері мюслі), 0,5 л варення або джему (чи будь–якої іншої начинки).

Приготування. У воду (теплу, але не гарячу!) всипати сухі дріжджі, дати постояти хвилин 10, додати цукор, ванільний цукор, сіль, розмішати. Через 5–10 хвилин влити олію, просіяти пшеничне борошно, поступово додавати вівсяне (його може знадобитися трохи більше або менше). Замісити некруте тісто, яке б не прилипало до рук, було еластичним. Розділити його на 4–5 частин (якщо потрібно, посипати робочу поверхню борошном), кожну з яких розкачати в круг завтовшки 2–3 мм й розрізати на 8 сегментів. На широку сторону трикутників викласти начинку, згорнути рулетики, краї защипнути. Деко встелити пергаментом або присипати вівсяним борошном і викласти рогалики. Потримати в теплому місці, поки підрухаються, і випікати в розігрітій до 180°С духовці приблизно 15–20 хвилин. Як тільки стануть рум'яними — вийняти. Готові рогалики посипати цукровою пудрою.

Цукерки із сухофруктів

Про шкоду солодощів уже переговорено і переслухано аж до оскоми. Але не таких! Ці цукерки не тільки можна, а й треба їсти, аби забезпечити організм вкрай необхідними взимку вітамінами!

Інгредієнти: 70 г фініків, 70 г кураги, 70 г чорносливу, 70 г волоських горіхів, 70 г мигдалю, 2 ст. ложки меду, 1 ч. л. лимонного соку, кокосова стружка для обсипання.

Приготування. Всі сухофрукти залити теплою водою і потримати до розм'якшення (залежно від сухості ягід 30–60 хвилин), обсушити, видалити з них кісточки. Всі інгредієнти пропустити через м'ясорубку. Додати лимонний сік, мед і добре перемішати. Сформувати з отриманої маси кульки, обваляти кожну в кокосовій стружці. Щоб цукерки із сухофруктів не втратили форму, зберігати їх краще у холодильнику.

Козинаки

Хто не любить похрумтіти цією смакотою із чаєм чи кавою? Приготувати їх удома — запросто

Інгредієнти: 100 г волоських горіхів, 100 г арахісу, 100 г соняшникового насіння, 250 г меду, 50 г цукру.

Приготування. Подрібнити горіхи. В каструлі змішати мед із цукром, довести до кипіння і на малому вогні варити 15 хвилин, далі всипати у медовий сироп подрібнені горішки та насіння і добре перемішати. Вилити суміш в емальовану форму, розрівняти. Через 10 хвилин нарізати на порційні шматки й поставити в холодильник. Щоб дістати козинаки, треба посуд із ними на кілька хвилин потримати в мисці з гарячою водою.

До речі. За бажанням складники можна змінювати: наприклад, додати родзинки, чорнослив, кунжут тощо.

Щоб дістати козинаки, треба посуд із ними на кілька хвилин потримати в мисці з гарячою водою.

Пісні мафіни з курагою

Пухкі кексики із сухофруктами — ідеальний варіант до ранкової кави. Але ж вони на кефірі чи сметані, заперечать ті, хто дотримується посту. Вихід є: замініть молочну кислоту …яблучною

Інгредієнти: 1 склянка борошна, 1,5 ч. л. розпушувача для тіста, 3 ст. л. цукру, 250 мл яблучного пюре, 1 ч. л. кориці, 4 ст. л. олії, курага та горіхи.

Приготування. Змішати борошно, розпушувач, цукор, корицю і нарізану курагу. В іншій мисці злегка збити яблучне пюре з олією. Додати яблучну суміш до борошна і перемішати до однорідності. Викласти тісто у змащені олією формочки, заповнюючи їх наполовину, розрівняти мокрою ложкою. Зверху посипати подрібненими горіхами. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору (близько 25–30 хвилин). Готовність перевіряти дерев'яною паличкою — вона повинна виходити з тіста сухою. За бажанням готові мафіни можна посипати цукровою пудрою.

До речі. Якщо в металеві форми для кексів поставити паперові або скористатися силіконовими, то змащувати їх не треба.

Читайте також у нас: «Воєнна кухня: різні варіанти улюбленого салату вінегрет».

Telegram Channel