Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Перевірені господинями рецепти випікання смачних пасок

Фото із сайту news.pn.

Перевірені господинями рецепти випікання смачних пасок

На столі – духмяна паска, а круг неї – писанки. Уділи нам, Боже, ласки на всі дні, на всі віки!

Цьогоріч ці слова звертання до Всевишнього звучать по-особливому щиро і щемно, бо ж замішуватимемо великодній хліб у непростих умовах воєнного часу, а отже – з молитвою про наших мужніх захисників, про щасливі усмішки наших дітей, про довгожданий мир на нашій багатостраждальній землі… Молімось, вірмо – і нехай справдяться пророчі слова: «Христос воскрес! Воскресне Україна!»

Лимонна

Великодній хліб, приготовлений за цим рецептом, має тонкий цитрусовий аромат

Інгредієнти: 2 л молока, 400 г масла (або по 200 г масла й маргарину), 200 г дріжджів, 4–5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 лимон, 25 яєчних жовтків, родзинки, ванілін, борошно.

Приготування. Жовтки збити з цукром, додати масло кімнатної температури й добре розтерти. Закип’ятити молоко і, ретельно мішаючи, влити до яєчної маси. Охолоне — всипати подрібнені дріжджі, трішки борошна, добре розмішати і залишити бродити. Коли опара гарно підніметься, додати в неї ванілін та потертий на дрібній тертці лимон (разом зі шкіркою, але вибрати кісточки) і місити тісто, поступово підсипаючи просіяне борошно. Наприкінці місіння за кілька прийомів влити олію, всипати родзинки і дуже добре вимісити — до появи бульбашок. Поки тісто рухається, підготувати форми, змастити їх смальцем, заповнити тістом на третину і поставити в тепле місце, поки пасочки піднімуться. За бажанням — оздобити великодній хліб завитками, квітами, пасхальними символами з того ж тіста (трішки підмісивши його з мукою, щоб було тугішим) або з прісного. Коли пасочки підійдуть, змастити їх збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій духовці (час — залежно від розміру паски, від 35 хвилин до години). Якщо верх паски залишаєте рівним, можна після випічки прикрасити білковою глазур’ю та барвистими посипками.

Панеттоне

Той, хто хоч раз куштував італійську паску, неодмінно захоче спекти її самостійно — така вона пухка й ніжна

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і 1скл. борошна. Накрити рушником на 1 годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, — чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми вистелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько 1 години на малому вогні.

Ароматна

Якщо ви любите запах мускатного горіха, кардамону, шафрану — цей рецепт саме для вас

Інгредієнти: 0,5 л молока, 2 скл. цукру, 60 г свіжих дріжджів, 1 ч. л. солі, 4 яйця, 200 г вершкового масла, 100 г сметани, близько 1 кг борошна, 0,5 ч. л. кардамону, 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха, дрібка шафрану, 0,5 скл. родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Перебрані і промиті родзинки замочити на ніч в лікері, коньяку чи апельсиновому соці. Шафран залити 20 мл горілки або спирту. В теплому молоці розчинити цукор і дріжджі. Додати сіль, яйця, сметану, масло та прянощі. Всипати борошно і вимісити тісто, щоб воно не було крутим. Додати родзинки, вимісити ще раз і залишити в теплому місці на 8 годин. За необхідності його треба обминати (приблизно 2–3 рази). Помісивши останній раз, розкласти у форми на 1/3 і дати піднятися. Випікати при 180 градусах від 25 до 60 хвилин залежно від розміру форми.

Французька

Недарма кажуть: що не край — то свій звичай. Це стосується і випічки. Паска по–французьки містить капучино, і це надає їй неповторного смаку

Інгредієнти: 300 г цукру, 300 г маргарину, 5 яєць, 375 г борошна, 15 г розпушувача, 2 пакетики капучино, дрібка солі.

Приготування. Розм'якшити маргарин до кімнатної температури (можна у мікрохвильовці: 30 секунд — і готово), перемішати його з цукром за допомогою міксера або блендера. Відокремити жовтки від білків. До цукру з маргарином по одному додати жовтки: спочатку один — перемішати, потім другий — так усі п’ять. Поступово всипаємо борошно, перемішуємо, щоб вийшла однорідна маса. Додаємо розпушувач, дрібку солі, капучино. Окремо збиваємо білки близько 10 хвилин, щоб вийшла стійка піна, і вводимо їх в основну масу.

Духовку розігріваємо до 180°С. Змащуємо форму вершковим маслом і викладаємо приготоване тісто не більш як на 1/2 її висоти. Залишаємо на пів години, щоб нарухалося. Ставимо в духовку і випікаємо 50 хвилин.

Апельсинова

Завдяки цьому сонячному фрукту паска набуває і яскравого забарвлення, й особливого запаху

Інгредієнти: 300 г борошна, 1 пакетик дріжджів сухих швидкодіючих, 150 мл молока, 1 апельсин, 100 г цукру, 1 яйце, 140 г масла вершкового, 75 г родзинок, 30 г мигдалю, дрібка солі.

Приготування. У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо трохи борошна, добре перемішуємо. Накриваємо миску чистим вологим кухонним рушником, ставимо в тепло на 1 годину. Великий апельсин очищаємо від цедри і віджимаємо сік. Виходить апельсиновий фреш. В окремій мисці змішуємо борошно, сіль, яйця, розтерті з цукром, і розтоплене масло. Вливаємо апельсиновий фреш, дріжджову закваску, ретельно вимішуємо і залишаємо в теплі ще на 1 годину. Родзинки промиваємо і заливаємо коньяком (або теплою водою) на 5 хвилин. Додаємо в тісто і добре перемішуємо. Форми для випічки пасок змащуємо, на дно викладаємо мигдаль, зверху — на третину заповнюємо готовим тістом, накриваємо рушником хвилин на 20–25, щоб тісто піднялося. Випікаємо паски в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин. Виймаємо з форми трохи охолодженими. Готову паску прикрашаємо глазур'ю (1 охолоджений білок збиваємо, поступово додаючи пів склянки цукрової пудри). Наносимо глазур на паски і залишаємо підсохнути.

Сирна

У багатьох родинах вона стала таким же невід’ємним атрибутом Великодня, як і класична паска

Інгредієнти: 1 кг сиру, 250 мл вершків 10% жирності, 5 яєць, 2 склянки цукру, 250 г вершкового масла, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукатів, 1 пакетик ванільного цукру, 1 лимон.

Приготування. Відокремте жовтки від білків і збийте. У збиту жовткову масу додайте вершки, перемішайте і доведіть до кипіння на водяній бані або в каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і слідкуйте, щоб не підгоріло. Охолодіть. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Ізюм промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона. В остиглу яєчно–жовткову масу втирайте сир та вершкове масло. Туди ж додайте горіхи, родзинки, лимонну цедру і ванільний цукор. Усе добре вимішайте. Спеціальну форму застеліть двома шарами вологої марлі і викладіть у неї приготовлену суміш. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин, щоб витекла зайва рідина і сирна паска набула форми. Прикрасьте цукатами.

Паска «Швидка»

Цей рецепт підійде для зайнятих жінок. Тісто краще починати робити звечора, а вранці наступного дня додати решту інгредієнтів і пекти паски (або ж навпаки, розчиняти вранці, а ввечері випікати)

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подробити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на пів доби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити — чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче.

Наприкінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змастити верх збитим жовтком і випікати у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздобити за власним уподобанням.

Коли паски піднімуться, змастити верх збитим жовтком і випікати у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздобити за власним уподобанням.

Крафін

Попри те, що цей рецепт є своєрідною новинкою, він набуває шаленої популярності серед господинь завдяки красивому й особливому вигляду і надзвичайному смаку. Американський крафін — це поєднання круасана і мафіна

Інгредієнти: 350 г борошна, 110 мл молока, 90 г цукру, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 2 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі; для прошарку — 100 г вершкового масла, 150 г цукатів, 30 г мигдалю.

Приготування. Двічі просіяти борошно. Всипати сухі швидкодіючі дріжджі, сіль. Перемішати. В молоко додати 1 ст. л. цукру. Окремо збити протягом 5–7 хвилин 2 яйця з цукром, влити до цієї маси молоко з цукром і всипати борошно із сіллю та дріжджами, замісити. Розм'якле вершкове масло розділити на кілька шматочків і частинами вводити в тісто, ретельно вимішуючи доти, поки воно перестане липнути до рук (приблизно 20 хвилин). Тоді накрити плівкою і на годину поставити в тепле місце. Цукати дрібно нарізати. Мигдаль подрібнити блендером. Тісто обім'яти, розділити на 2 частини, сформувати кульки. Накрити плівкою і залишити на 15 хвилин. Кожну частину тіста розкачати в пласт завтовшки 3 мм. Викласти по половині розм’яклого вершкового масла й розмазати його по всій поверхні, так само розподілити цукати і мелений мигдаль. Згорнути в рулетики, защипати і перевернути швом донизу. Залишити на 10 хвилин, потому гострим ножем розрізати рулети вздовж на 2 частини, не дорізаючи до кінця 3 см. Одну половинку рулета згорнути равликом розрізами назовні, потім, дійшовши до нерозрізаного краю, другу частину закрутити спіраллю, підняти й укласти зверху. Підрівняти, покласти у змащені форми і залишити на 60 хвилин, а тоді випікати 35–40 хвилин при 180°С. Посипати зверху цукровою пудрою.

 

Щоб не лише смачно, але й гарно

Оздобити великодню випічку, надати їй святкового вигляду допоможе глазур у поєднанні з різноманітними посипками, білковими прикрасами, сухофруктами тощо. Готують її нині по–різному. Пропонуємо декілька варіантів

Помадка, що не обсипається

Інгредієнти: 2 яєчні білки, 100 г цукру, дрібка солі, 0,5 скл. води, лимонний сік.

Приготування. Зваріть сироп із цукру та води. Охолодіть білки і збийте їх до високої піни. Дуже повільно влийте в білки гарячий сироп, не перестаючи збивати їх у цей час. Продовжуйте збивати білки, поки сироп не охолоне. Щоб глазур блищала, на фінальному етапі приготування додайте в неї чайну ложку лимонного соку. Наносьте помадку на гарячу паску, щоб вона «схопилася».

Традиційна

Інгредієнти: 3 білки, 200 г цукрової пудри, дрібка солі, 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Білки ретельно збити із сіллю до стійких піків, поступово досипаючи цукрову пудру невеликими порціями. Наприкінці влити лимонний сік і ще раз збити. Готову глазур нанести на теплі паски, зверху посипаємо декоративною присипкою. Для зручності паски можна вмочувати в білкову помадку, наливши її в широку тарілку чи іншу ємність.

Пишна

Інгредієнти: 1 скл. цукрової пудри, 1 ч. л. швидкорозчинного желатину, 2 краплі лимонного соку, 6 ст. л. води, ванілін до смаку.

Приготування. Желатин залити 2 ст. л. води і залишити, поки набухне. Цукрову пудру та ванілін залити 4 ст. л. води, поставити на вогонь і варити до повного розчинення цукру. Щойно він розтане, знімайте сироп з вогню, охолодіть до 60 градусів, вкиньте розбухлий желатин і збийте міксером, поки маса стане білою. Наприкінці приготування додайте не більш як 2–3 краплі лимонного соку: якщо його забагато, глазур може не застигнути. Коли помадка трохи загусне, швидко покрийте нею верх пасок. Якщо ж все таки не встигли використати всю глазур і вона застигла, прогрійте її на водяній бані або в мікрохвильовці.

Читайте також у нас: «Воєнна кухня: різні варіанти улюбленого салату вінегрет​».

Telegram Channel