Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Мама героя–льотчика  завжди говорила синові:  «Ти – мої крила до Бога»

Усі, хто знав Степана особисто, розповідають, що він був справжнім офіцером та професіоналом.

Фото із сайту expres.online.

Мама героя–льотчика завжди говорила синові: «Ти – мої крила до Бога»

29–річний майор Степан Тарабалка, який загинув під час запеклого повітряного бою з російськими загарбниками, ще в дитинстві вирішив стати військовим пілотом і наполегливо йшов до своєї мрії

Майбутній віртуозний пілот народився в селі Королівка Коломийського району Івано–Франківської області вже у незалежній Україні. В його родині ніхто ніякого стосунку до армії не мав, тож коли єдиний син підлітком упевнено заявив про своє бажання стати військовим льотчиком, батьки були переконані, що це просто юнацький максималізм. Хоча і розуміли, що проживання поряд із військовим аеродромом зіграло свою роль.

Щоб втілити мрію, Степан спершу самостійно вступив до Прикарпатського військово–спортивного ліцею, а потім до Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Гриз граніт авіаційної науки настільки завзято, що ні у кого не виникало сумнівів — стане асом!

 

 Під час навчання у Харкові хлопець зустрівся з майбутньою дружиною Оленою, студенткою медичного університету. «Коли вирішили побратися, то Стьопа приїхав з нареченою, аби ми познайомились, — пригадує мама льотчика пані Наталія. — Пам’ятаю, майбутня невістка спершу боялася їхати в Західну Україну, думала, що тут усі злі «бандерівці». Проте цей страх швидко розвіявся, наше знайомство пройшло дуже добре».

По закінченні навчання молодого льотчика направили на службу у військову частину за місцем проживання. На Івано–Франківщину він приїхав із дружиною та маленьким синочком Ярославом. «Ми з чоловіком були на заробітках у Португалії, а він удома відпрацьовував навички пілотування, — розповідає мама героя. — Про його роботу я мало знала. Степан не хотів, щоб ми хвилювалися. Казав лише: «Мамо, все добре». А я завжди говорила: «Дитино, ти — мої крила до Бога».

Ходили чутки, начебто саме Степан Тарабалка є легендарним пілотом під псевдо Привид Києва. Однак радник голови Офісу Президента Олексій Арестович та Генеральний штаб Збройних сил заявили, що ця інформація не відповідає дійсності. 

«Це був справді офіцер нового формату! Сучасний, креативний, активний! — відгукуються про молодого пілота його колеги. — Він постійно цікавився авіацією, щось читав, вивчав, професійно зростав. Про хороших офіцерів часто кажуть, що «здобув авторитет усього за кілька років». Так–от, Степан здобув його за лічені дні! Коли наш командир казав, що за такими, як він, — майбутнє, то не перебільшував ні на йоту!»

Читайте також: Бізнесмен навів артилерію ЗСУ на свій будинок, в якому оселилися рашисти

За час війни України з Росією майор Тарабалка здійснив чимало бойових вильотів, рішуче знищував російських окупантів, що бомбардували мирні українські міста. Атакуючи ворога в повітрі, льотчик рятував життя людей на землі. На своєму МіГ-29 як міг наближав перемогу над орками. Робив це настільки віртуозно, що навіть ходили чутки, начебто саме Степан Тарабалка є легендарним пілотом під псевдо Привид Києва. Однак радник голови Офісу Президента Олексій Арестович та Генеральний штаб Збройних сил заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.

13 березня 2022–го офіцер вступив у нерівний повітряний бій із переважаючими силами противника. Він не дав окупантам завдати удару по українському місту, завдяки чому врятував цілі житлові квартали від авіаційної атаки. У небі над Житомиром героїчний льотчик загинув, що стало справжнім потрясінням і для рідних, і для колег…

«Учора був у гостях в батьків Степана, — розповідає бойовий побратим офіцера. — Вони кажуть: він і досі літає, захищає українців з неба. Тато зізнається, що йому часто здається, ніби син повернеться після війни, адже Степан завжди переконував, що все буде добре. Навряд чи колись батьки оговтаються від горя. Один день вони тримаються, два — ні… Підтримуємо зв’язок і з Оленкою, важко їй, бо мусить сама виховувати сина… Кажуть, час розставить все по своїх місцях, але наразі в це мало віриться…».

За мужній захист повітряного простору, доблесть і відвагу майорові Степану Тарабалці присвоєно звання «Герой України» (посмертно). Також він удостоєний ордена «Золота Зірка» (посмертно). «Усі, хто знав Степана особисто, розповідають, що він був справжнім офіцером та професіоналом. На таких, як він, рівняються підлеглі, а старші командири упевнені, що все в підрозділах буде під контролем… Герой України Степан Тарабалка завжди житиме у наших серцях!» — підкреслили в командуванні Повітряних сил.

Марта ВАСИЛЕВИЧ.
За матеріалами armyinform.com.ua, expres.online, novynarnia.com.

Реклама Google

Telegram Channel