Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чорнобаївка:  навіщо путін 18 разів кидав  своїх солдатів у м’ясорубку

В українській мові вже навіть з’явилось нове слово — чорнобаїти — тобто постійно робити те саме, не отримуючи іншого результату і страждати через це.

Малюнок Юрія ЖУРАВЛЯ.

Чорнобаївка: навіщо путін 18 разів кидав своїх солдатів у м’ясорубку

Село біля Херсона стало легендарним завдяки регулярному розгрому російських окупантів та їхньої військової техніки. 2 травня сили рф потрапили під удар українських підрозділів увісімнадцяте. Сайт «Сьогодні» з’ясував, у чому феномен Чорнобаївки

Чому селище таке важливе

Чорнобаївка вважається «воротами»  до міста Херсона, контроль над нею дає стратегічну і тактичну перевагу у разі нападу на Миколаїв. Для російських військових, які захопили селище 27 лютого, воно важливе ще й тим, що поруч із ним розташований військовий аеродром, який використовується окупантами як місце збору літаків та вертольотів пкс рф.

Також Чорнобаївка є ключовим місцем для забезпечення угруповань російських військ у південних регіонах України. Все необхідне для окупантів мало доставлятися залізницею, але українська артилерія знищила залізничне сполучення. Ворожі потяги змушені розвантажуватися на базах у Криму, звідки гелікоптери доставляють все до Чорнобаївки.

Аеродром розташований у так званій пляшковій шийці. Поруч є міст, і це єдина у цьому районі місцевість, через яку окупанти можуть відправляти військову техніку та живу силу на правий берег Дніпра (інше придатне для цього місце – Нова Каховка).

Селище важливе ще й тим, що поруч із ним розташований військовий аеродром, який використовується окупантами як місце збору літаків та вертольотів пкс рф.

Не менш важливим об’єктом у Чорнобаївці є російський передовий командний пункт. На території аеродрому розгорнули  штаби зведеної Південної групи військ.

Українці підібрались ще ближче

ЗСУ постійно завдають ракетних ударів по окупантах з районів поблизу Миколаєва та Очакова. «У Чорнобаївці розташований аеродром, який окупанти зайняли буквально в перші дні війни. Вони почали звозити туди техніку та готувати опорний пункт для подальшого просування. Зокрема, завезли гелікоптери, РСЗВ «Град», РЕБ, ППО тощо. Їх стали обстрілювати наші сили, тому що окупанти там, як на долоні, вони почали звідти відходити, але не встигають і їм постійно прилітає. Поки рашисти там не будуть повністю знищені, історія повторюватиметься», – розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

У середині березня ЗСУ зайшли в район села Посад-Покровське, яке знаходиться за 28 км від Чорнобаївки, що дало змогу нашим бійцям обстрілювати ворога, що перебуває там, ще й із 122-міліметрових гаубиць. Окупантам довелося евакуювати свої штаби зі злітно-посадкової смуги аеродрому.

Які втрати у ворога

За даними Генштабу ЗСУ, у боях за Чорнобаївку вже знищено понад 50 ворожих вертольотів, близько сотні танків, загинуло безліч російських солдатів та офіцерів, у тому числі командувач 8 -ї армії рф генерал-лейтенант Андрій Мордвічов. 

Із перехоплених розмов рашистів стало відомо, що ворог панікує вже від однієї згадки про Чорнобаївку. Коли росіяни відмовились їхати на цю ділянку фронту, туди привезли бойовиків з ОРДЛО. «Ви чого їдете, ви м’ясо!» – почули новоприбулі. Після цього йти в атаку  погодились лише 5 із 20 терористів.

Реклама Google

Цікаво, що російські окупанти гинуть у Чорнобаївці не лише внаслідок атак ЗСУ, а й у п’яних розборках один з одним. Так, днями у тимчасово захопленій Киселівці Чорнобаївської сільської громади відбулася перестрілка між бурятами та чеченцями. Причина конфлікту – не могли поділити награбоване і сперечались, хто першим має йти у бій.

Помста рашистів

Голова Чорнобаївської територіальної громади Ігор Дудар з 2 травня перебуває у важкому стані в лікарні після того, як його схопили російські терористи. Вони увірвались в сільраду, зірвали Державний прапор України, зламали замки у службових кабінетах та сейфах, провели обшук і вивісили російський прапор. Того ж дня після допиту з приміщення сільської ради викрали заступника сільського голови Родіонова Є.О. Інформації про місце його перебування наразі нема.

Кремлівський карлик відправить нових солдатів на смерть до Чорнобаївки

Росія все одно продовжуватиме посилати своїх солдатів до цього селища, вважає військовий експерт Олег Жданов:  «Аеродром у Чорнобаївці – це єдине місце, де можна зробити плацдарм для скупчення військ із подальшим рухом у бік Миколаєва та Вознесенська. Вознесенськ – це ключове місце для перетину Південного Бугу та наступу на Одесу. Але вони й надалі втрачатимуть у Чорнобаївці свою техніку та людей. ЗСУ продовжать точно і своєчасно завдавати ударів по ворогу», – підсумував Жданов.

Василь КІТ.

Читайте також на volyn.com.ua: ««Порву за Україну на шмаття!»​».​ 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel