Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
15-річна дівчинка  з простреленими ногами  вивезла поранених дорослих

Лікарі обіцяють, що Ліза стане на ноги. Житимуть і троє поранених людей, яких вона вивезла з пекла.

Фото із сайту umoloda.kyiv.ua.

15-річна дівчинка з простреленими ногами вивезла поранених дорослих

Про подвиг Лізи Чернишенко з Попасної Луганської області говорить весь світ

Юна героїня проїхала загалом близько 30 кілометрів. Вона — сирота, від семи років живе з хрещеною у Попасній, за яку зараз точаться вкрай важкі бої. Того дня жінка з дівчинкою вийшли пройтися околицями, на дорозі стояла автівка, в ній четверо важкопоранених — троє чоловіків та жінка. Вони просили довезти їх до лікарні у Бахмуті. «Просто терміново потрібна була допомога, щоб не втратили багато крові», — пояснює дівчинка.

Ніхто зі знайомих дорослих на це не наважився, бо шлях до лікарні пролягає під російськими обстрілами. Хоч прав не мала, та дівчина вміла кермувати авто, і везти поранених зголосилась сама. «Лежали міни у шахматному порядку, але я якось проїхала, а потім ще був труп жінки, стовп, я проїхала і нас обстріляли», — розповідає Ліза.

— Кричали: «Нащо ти поїхала, ти дурочка?» Я кажу: «А що б я робила?» — виправдовується дитина.

З простреленими ногами вона натисла на газ. «В ноги влучило, мене почало колотити, машина заглохла, я завести — а нас далі починають обстрілювати», — додає вона. «Було боляче, багато крові текло. Дуже важко було натискати педалі, особливо щеплення, ще й лівою ногою», — каже Ліза. Дівчинці та людям, яких вона везла, пощастило — на них натрапили українські бійці. «Кричали: «Нащо ти поїхала, ти дурочка?» Я кажу: «А що б я робила?» — виправдовується дитина.

…Лізу та ще 14 поранених українців доправили евакуаційним медичним потягом із Бахмута до Львова. Дівчинку поранило в обидві ноги. Як з нестерпним болем вона могла і далі вести авто, медики не розуміють. Кажуть, ноги вдалось зберегти, довелось ампутувати лиш один палець. Хоч лікування буде тривалим, дівчина буде ходити. «Вогнепальні ушкодження нижніх кінцівок, видалено металеві частинки від куль й іншого металу, який потрапив у рани», — розповідає завідувачка ортопедо–травматологічного відділення лікарні Святого Миколая першого медоб’єднання Львова Галина Гачкевич.
Жінку та трьох чоловіків, яких везла, дівчинка таки врятувала. Зараз вони під наглядом медиків. А сама Ліза у палаті багато малює і постійно згадує свою любу хрещену. Каже, коли повезла поранених, обіцяла їй повернутися, а нині мріє, навпаки, вивезти хрещену сюди, у безпеку, та поки що зв’язку з нею нема.

Лія ЛІС

Читайте також: Бійців оперують без анестезії: на «Азовсталі» перебуває близько 600 важкопоранених.

Telegram Channel