Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Кульбаба – не просто бур’ян! (Суперові рецепти)

Смакота!

Фото із сайту e-kolosok.org.

Кульбаба – не просто бур’ян! (Суперові рецепти)

Напевно, переважна більшість із нас не сприймає ці жовтенькі квіточки-сонечка як інгредієнт для приготування страв. А даремно! Виявляється, рослину цінують за її цілющі властивості в медицині, а також використовують у кулінарії для приготування сиропів, варення, салатів, борщів, вітамінних асорті…

Салат із листя кульбаби

Інгредієнти: 1 пучок молодого листя кульбаби, 1 огірок, 1 зубок часнику, 1 ч. л. соняшникового насіння, 1 ч. л. оливкової олії, 1 ч. л. винного оцту, 1 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. меду, сіль за смаком.

Приготування. Листя кульбаби ретельно вимити і замочити в холодній воді, щоб зникла гіркота, потім обсушити і дрібно порізати. Огірок покраяти тонкими скибочками, часник пропустити через прес. Змішати олію, оцет, гірчицю і мед, посолити до смаку і заправити цим соусом салат, зверху посипати соняшниковим насінням.

Зелений борщ

Інгредієнти: 300 г курятини або індички, 1 пучок молодої кропиви, 1 пучок цибулі зеленої, 1 пучок молодого листя кульбаби, 4–5 картоплин, 3 варені яйця, коріандр, сіль, чорний перець, лавровий лист, сметана.

Приготування. Порізати м’ясо шматочками, відварити до напівготовності, додати покраяну брусочками картоплю. Перебрану і промиту зелень (кропиву, кульбабу, цибулю) посікти, всипати в каструлю разом із прянощами, проварити все разом на слабкому вогні 3–5 хвилин і дати настоятися упродовж 20–30 хвилин. Подрібнені яйця додати разом зі сметаною при подачі порційно.

Молоді листки та суцвіття кульбаби збирають вранці, коли немає дощу. Їх можна не вимочувати, адже вони практично не гіркі.

Салат «Сонячний»

Інгредієнти: 200 г молодого листя кульбаби, 2–3 яйця, 100 г твердого сиру, сіль та сметана (майонез) — до смаку.

Приготування. Яйця зварити накруто, охолодити, почистити і порізати дрібними кубиками. Листя кульбаби вимочити в підсоленій воді, дати стекти в друшляку чи на паперовому рушнику, дрібно нашаткувати. Потерти на грубій тертці сир. Все змішати, трохи підсолити і заправити за смаком сметаною або майонезом.

Кульбабовий мед

Інгредієнти: 300 квіток кульбаби, 1 кг цукру, 400 мл води, пів лимона.

Приготування. У киплячу воду всипати цукор і зварити сироп. Суцвіття кульбаби промити, залишити на друшляку, щоб стекли, вкинути в сироп, довести до кипіння і варити 20 хвилин. Наприкінці додати лимонний сік і прокип’ятити ще 3 хвилини. Зняти каструлю з вогню і настоювати добу. Потім процідити, відтиснути через марлю і знову варити сироп 20–30 хвилин. Готовий кульбабовий мед розлити в попередньо простерилізовані слоїчки і закатати. Його рекомендують вживати регулярно при захворюваннях печінки і жовчного міхура, сечокам’яній хворобі, бронхіальній астмі, бронхіті, артриті, остеохондрозі, хронічних запорах.

На замітку

  • Молоді листки та суцвіття кульбаби збирають вранці, коли немає дощу. Їх можна не вимочувати, адже вони практично не гіркі. Зрілі частини рослини обов’язково потримати в солоному водному розчині 20 хвилин або ошпарити окропом, щоб пом’якшити смак і позбутися гіркоти.
  • Вітамінно-мінеральний комплекс листя засвоюється краще, якщо приправляти салати нерафінованою олією, сметаною, йогуртом, соком лимона, медом.
  • Додавання трав, спецій, меду сприяє біологічній активації природних корисних речовин.

Читайте також на volyn.com.ua: «Волинський тил: «Поки наші хлопці боронять Україну, всією громадою допомагаємо їм і наводимо лад вдома»​».

Telegram Channel