Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коли ж закінчиться війна? Колонка Катерини ЗУБЧУК

Усі моляться за мир.

Фото: ТСН.

Коли ж закінчиться війна? Колонка Катерини ЗУБЧУК

Ловлю себе на тому, що не пропускаю жодного повідомлення, якщо в заголовку бачу хоч слово про перспективу на завтрашній день: як скоро українська армія прийде в кожен тимчасово окупований куточок нашої країни й звільнить його? Навіть якщо це прогноз не якогось авторитетного воєначальника, експерта, а астролога

Ніколи не була забобонною. Не боялася панічно, як це, може, з кимось буває,  числа «13». І побачивши чорну кішка, не міняла напрямку свого шляху. А тим більш – не задумувалася, на яку ногу стати, піднімаючись вранці з ліжка, аби день був вдалим. Якщо й дотримуюся якогось ритуалу, то одного: в ті хвилини, коли настає Новий рік, пишу записочку із найважливішими побажаннями, спалюю її, кидаю у бокал із своїм напоєм і випиваю. Ну хочеться в таку ніч відчути себе в ролі мага!..

Згадую сьогодні, що ж написала, зустрічаючи 2022-й. Ясно, побажала, аби  сама і всі близькі та дорогі мені люди були здорові, щоб рідна газета «Волинь», якій віддала 50 (ну, майже) літ, у непростий для друкованих видань час залишалася бажаною в оселях наших шанувальників. Звичайно, про мир і спокій був пунктик. Але у банальному понятті – аби не порушувалася душевна гармонія. Бо все це було до 24 лютого, яке змінило наше життя, – до того, як у шафі з’явився «тривожний» рюкзачок із найнеобхіднішим на випадок екстремальної ситуації. Зараз я б написала насамперед, щоб не падали бомби на українські міста, щоб матерям не доводилося хоронити своїх синів, щоб не росли сиротами діти, батьки яких полягли в боях за Україну...  Одне слово, аби не було війни, яка перекреслює майбутнє з його мріями, планами, починаннями – все, що зветься ЖИТТЯМ...

Реклама Google

Не думала, що я, така зовсім не забобонна і не з тих, хто дослухається до різного роду екстрасенсів та мольфарів, навіть у передбаченнях астрологів шукатиму відповідь на запитання, коли ж закінчиться війна. Й буду тішитися, натрапивши на таке: за словами відомого астролога Влада Росса, ситуація в  нашій країні почне стабілізуватися в липні. Він склав прогноз для України на літо 2022-го і з’ясував, коли вона «очиститься» від окупантів. За його словами, війна триватиме до серпня, але в липні ситуація почне трохи поліпшуватися на користь нашої держави. Збройні сили України поженуть загарбників з усіх боків, у тому числі і з Харківщини... Ну хіба не «бальзам на душу»?

Власне, ми всі, а особливо ті, хто ціною свого життя тримає оборону на передовій, живемо з надією на зброю, яка має надійти по ленд-лізу із США, а крім того – з Великобританії, країн Євросоюзу... Мабуть, і прогноз складався з урахуванням такої підмоги...

Не прогнози приносять перемогу над ворогом, а сильне духом, добре вишколене і, як кажуть, до зубів озброєне військо.

Ось як повертається колесо історії: колись цього дня на сторінках газети мова йшла б про 22 червня 1941 року – про той трагічний світанок, коли гітлерівська Німеччина напала без попередження на СРСР. Сьогодні у нас інша війна. Нашим батькам і дідам – колишнім фронтовикам, яких уже нема в живих, якщо й вернулись із жорстокої бійні – і в страшному сні не могло привидітися, що настане такий час, коли росія вторгнеться в Україну й нищитиме її. Хоч, як вже тепер ми знаємо, Степан Бандера ще у 1950 році передбачав війну московії проти України. За словами ідеолога українського націоналізму, росія завжди намагатиметься напасти на Україну різними способами: або під надуманим приводом, наприклад, щоб «захистити» російськомовних громадян, або для того, аби відгризти шматок української території. 

Збулися й пророцтва Мессінга стосовно кривавих подій в Україні, починаючи з 2014-го. І якщо вже про цього провидця говорити, то він передбачив точну дату закінчення Другої світової війни. То, може, і якийсь сучасний Мессінг дасть відповідь на це болюче запитання?

 Тож і перечитую кожне повідомлення, де є хоч крапля втішного прогнозу. Наївна? Напевно. Бо ж добре знаю, що не прогнози приносять перемогу над ворогом, а сильне духом, добре вишколене і, як кажуть, до зубів озброєне військо. Сили духу українцям ні на фронті, ні в тилу не позичати. Сподіваємося, буде й достатньо надійної зброї від тих, хто розуміє, що поставлено на карту в цій війні.

Катерина ЗУБЧУК, заслужена журналістка України.

Читайте також: «Дуже складно воювати беззбройній людині проти безмозкого тулуба з автоматом».

Telegram Channel