Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Як змусити амариліс зацвісти? (Фото)

В амариліса є брат-близнюк гіпеаструм. Їх дуже часто плутають, однак цвітуть вони в різний час: амариліс – восени, квіти гарно пахнуть, а гіпеаструм – взимку або весною, квіти без запаху.

Фото із сайту brecksgifts.com.

Як змусити амариліс зацвісти? (Фото)

Клумба на підвіконні Просто. Потрібно наблизити умови утримання рослини до природних

Якщо ж ви у період спокою не викопуєте цибулини, пам’ятайте: амариліси не потрібно пересаджувати щороку (проводять цю процедуру раз на 2–3 роки або коли треба відокремити діток) – просто замініть верхній шар ґрунту так, щоб його рівень був таким самим, як колись.

 Щороку в кінці весни – на початку літа в амариліса відбувається перехід до періоду спокою. Починають засихати листки та квітконіжка. Це знак, щоб залишити рослину в спокої (скоротити, а потім зовсім припинити полив, не переставляти, не підживляти...).

Листя і квітконіжку обрізати не потрібно. З них усі поживні речовини переходять у цибулину. Коли наземна частина рослини повністю висохне, її можна обрізати. Цибулину акуратно викопують і переносять у сухе прохолодне місце, де температура повітря не піднімається вище +18°С. 

В кінці літа амариліс починає прокидатися. Його висаджують у поживну суміш  ґрунту і переносять у тепле приміщення. Поливають і підживлюють. Тільки дуже акуратно. Інакше він буде нарощувати листя і не цвістиме. На початку активного росту (вегетації) поливати слід дуже помірно.

Коли з'явиться квітконіжка і підросте на сантиметрів вісім, потрібен регулярний полив. Використовуємо відстояну воду кімнатної температури.

Після висаджування цибулину амариліса поливають і підживлюють, тільки дуже акуратно. Інакше він буде нарощувати листя і не цвістиме.

Підживляти амариліс починаємо тільки тоді, коли квітконіжка матиме 10 см (раз на 10 днів).

Горщик повинен бути вузьким і високим (між цибулиною і стінками має поміщатися не більше двох пальців) і водночас досить стійким, щоб витримати масивну, довгу квітконіжку і великі квіти.

Земляна суміш готується так: частина дернової землі, частина перегною і дві частини піску. На дно горщика кладемо шар дренажу (5 см керамзиту).

Читайте також: Весна вражає температурними контрастами: прогноз погоди на 2 березня.

Протягом свого життя амариліс буде «переїжджати». І не раз. Для періоду спокою йому підійде підвал або льох. На початку періоду вегетації його переносять у тепло, де температура повітря становить +21… +23°С. Але відразу ставити рослину на світло не потрібно. Іноді квітникарі накривають горщик конусом із газети.

Пам'ятайте: спершу повинна з'явитися і піти в ріст квітконіжка. Коли вона досягне 10 см, тоді переносимо на світло. Занадто яскраве освітлення не потрібне.

Цвітуть амариліси недовго, приблизно 7–10 днів. Після квітування догляд за рослиною потрібно продовжувати, поки не відпаде листя. У цей період цибулина набирається сил, накопичує поживні речовини. Чим більше вона їх накопичить, тим більше шансів на цвітіння в наступному році.

І ще одне: не варто чекати квітів від молодих рослин. Якщо посаджена дочірна цибулина, то цвітіння настане через 3 роки.

СОФІЯ В’ЯДАЧ.

Реклама Google

Джерело: kvitkainfo.com.
Telegram Channel