Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
І рибку з’їсти,  й у воду не лізти: найкращі рецепти

Від різноманіття лускатих на прилавках очі розбігаються...

Фото із сайту d.digests.nhub.news.

І рибку з’їсти,  й у воду не лізти: найкращі рецепти

Колись цією приказкою характеризували хитрунів, які вміли з будь-якої ситуації вилучити вигоду для себе. Нині ж і хитруном не треба бути, аби роздобути рибку, ніг не намочивши, адже супермаркети й ринки пропонують широкий асортимент лускатих – і морських, і прісноводних, тож братися за вудку й чекати, поки клюне якийсь дріб’язок, і справді зовсім не обов’язково. Головне – вміти вибрати якісну продукцію і смачно її приготувати. Можливо, у пригоді вам стане наша добірка, чимало рецептів із якої згодиться й до посту

Юшка із селерою

Кажуть, секрет приготування «правильної» юшки знають лише справжні рибалки. Однак і сучасні господині можуть радувати рідних різними варіантами такого супу. Завдяки використанню голів або тушки скумбрії, карася, товстолобика, осетрових можна отримувати щоразу новий вид юшки 

Інгредієнти: 500 г риби (бажано різних сортів), 2–3 стебла селери, 1 червоний болгарський перець, 1 середня морквина, 2 невеликі картоплини, великий пучок кропу, 4 зубчики часнику, сіль, перець, паприка, сушений базилік.

Приготування. Рибу почистити, помити, нарізати середнього розміру шматочками й опустити у киплячу воду на 3 хвилини. Потім дістати з каструлі, охолодити й дуже ретельно вибрати кісточки. Селеру, моркву, картоплю помити, почистити і нарізати невеликими кубиками. У киплячий бульйон засипати овочі, шматочки рибного філе і варити після закипання на повільному вогні 15–20 хвилин. Тим часом посікти кріп, подрібнити часник, додати їх наприкінці варіння разом зі спеціями, прокип'ятити юшку 1 хвилину. Якщо любите гостре, покладіть більше пекучого перцю. 

Уха зі щуки

Цю рибу вважають дієтичною, в ній мало калорій, зате багато білків і вітамінів. А ще м’ясо є хорошим засобом для профілактики грипу та застуди, адже в ньому багато сильних антисептиків

Інгредієнти: 1 щука (близько 500 г), 3–4 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина, зелена цибуля, лавровий лист, перець чорний горошком, сіль.

Приготування. Почищену рибу промийте і розріжте на порційні шматочки шириною близько 5 см. В каструлю влийте 1,5 л води, доведіть до кипіння, тоді покладіть рибу разом з головою (обов'язково вийняти зябра), знову доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно 20–25 хвилин. За цей час вона звариться, але має лишитися цілою. Щоб бульйон вийшов прозорим, потрібно, аби вода в каструлі сильно не кипіла, а тільки пускала маленькі бульбашки. Час від часу збирайте піну. Цибулину наріжте кубиками, морквину натріть на крупній тертці. Картоплю почистіть і наріжте кубиками. Коли риба звариться, дістаньте її шумівкою й обережно викладіть на тарілку. Бульйон процідіть – так він буде більш прозорим і без дрібних кісточок. Після цього влийте його назад у каструлю, додайте холодної води до початкового об’єму і поставте знову на вогонь. Коли закипить, закладіть підготовлені овочі та спеції: 5 горошин чорного перцю, лавровий лист, 3 горошини духмяного перцю та дрібку коріандру. Схололу рибу розберіть на дрібні волокна або залиште цілими шматками, голову можна викинути. Овочі варіть до м’якості (приблизно 20 хвилин), після чого зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте настоятись хвилин 20–30. Для подачі на стіл у глибоку тарілку викладіть спочатку шматочки риби без кісточок, а потім залийте їх рибним бульйоном із овочами. Страву можна посипати посіченою зеленню.

Салат із оселедця з яблуком

Легкий і апетитний салатик з гірчичною заправкою доречний на період посту

Інгредієнти: 300 г філе соленого оселедця, 120 мл молока, 1 яблуко, 1 червоний болгарський перець, 2 картоплини, 1 червона цибулина, жменя оливок без кісточок; для заправки – 2 ч. л. гірчиці, 4 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. яблучного оцту, сіль та цукор – за смаком.

Приготування. Філе оселедця залити молоком і залишити на пів години, затим вийняти і нарізати шматочками. Картоплю зварити, остудити, почистити і нарізати чималими кубиками. З яблука видалити серцевину й покраяти скибочками. Перець нарізати брусочками, а цибулю – півкільцями. Для заправки гірчицю розтерти з сіллю та цукром і, поступово вливаючи оливкову олію й оцет, збити. Викласти всі інгредієнти в салатник, вимішати і полити заправкою.

Салат «Мімоза»

В основі рецептів страви із такою назвою – рибні консерви, решта інгредієнтів різняться і кількістю, і поєднанням. Особливість цього салату – наявність у його складі твердого сиру і вершкового масла, що надає страві ніжної консистенції та вишуканого смаку

Інгредієнти: 6 варених яєць, 1 велика цибулина, 1 банка сардин в олії, 150 г твердого сиру, 150 г вершкового масла, майонез.

Приготування. Масло кладемо в морозильник, щоб підмерзло – так буде зручніше його терти. Сир та яйця (білки і жовтки окремо) тремо на тертку, цибулю нарізаємо дуже дрібно, сардину розминаємо виделкою. На дно салатника викладаємо потерті білки, сир, потім – рибу, змащуємо її майонезом і посипаємо подрібненою цибулею. Далі просто над салатником тремо підмерзле масло, виделкою поправляємо, щоб розподілити його більш-менш рівномірно. Зверху посипаємо потертими жовтками і прикрашаємо зеленню.

Лимон і риба – вдале поєднання, завдяки якому вдається позбутися специфічного різкого запаху  і покращити смак страви.
Лимон і риба – вдале поєднання, завдяки якому вдається позбутися специфічного різкого запаху і покращити смак страви.

 Оселедець по-корейськи 

Ця смакота в азійському стилі потребує часу, але затрати цілком виправдані

Інгредієнти: 2 морожені оселедці, 4 цибулини, по 0,5 ч. л. меленого чорного і червоного перцю, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. томатного соусу, 50–60 мл оцту, 125 мл олії.

Приготування. Розділити рибу на філе, вийнявши кістки, але не знімаючи шкіру. Отримане філе порізати на шматочки і скласти в миску. Всипати сіль, чорний і червоний перець, додати томат, оцет і перемішати. Цибулю почистити, нарізати півкільцями і також висипати в миску, додати олію і все добре перемішати. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в прохолодне місце на 9–12 годин, упродовж цього часу кілька разів перемішати.

Пісний салат зі смаженою рибою та овочами

Цей салат з апетитної смаженої рибки і вареної картоплі смачний і ситний. Яскравих ноток надають йому свіжі овочі та зелень. Він цілком може стати самостійною стравою, наприклад на вечерю

Інгредієнти: 250 г філе морської риби, 3 картоплини (середні), 3 невеликі м’ясисті помідори, 1 стебло цибулі-порею, кілька пір’їн зеленої цибулі, невеликий пучок петрушки, мелений перець (білий і чорний), 30 мл олії (бажано оливкової), 30 мл свіжовичавленого лимонного соку, сіль до смаку, 15 г цукру.

Приготування. Рибне філе розрізаємо на порційні шматочки, солимо, присипаємо перцем, збризкуємо декількома краплями лимонного соку і кладемо на 15–20 хвилин у поліетиленовий пакет. Поки риба маринується, картоплю «в мундирах» відварюємо до готовності в підсоленій воді. Охолоджуємо, чистимо і нарізаємо невеликими брусочками. Цибулю-порей ріжемо тоненькими кільцями, посипаємо їх цукром, сіллю, перемішуємо і відставляємо на деякий час. Обсмажуємо мариновану рибу на олії до рум’яної скоринки. Викладаємо в глибокий салатник смажену рибу, картоплю, помідори, мариновану цибулю. Додаємо дрібно посічену петрушку і зелену цибулю. Приправляємо салат оливковою олією, рештою лимонного соку, додаємо за смаком білий і чорний перець, за потреби підсолюємо. Акуратно перемішуємо інгредієнти знизу вгору. Розкладаємо в порційні креманки, подаємо з хлібом.

Оселедець по-кашубськи

Ця закуска – одна із страв польської кухні з незвичайним поєднанням продуктів: солодкуватий фруктово-овочевий соус і малосольная риба

Інгредієнти: 500 г оселедця слабосоленого, 1–2 цибулини, 10 г майорану сушеного, 6 шт. чорносливу, 20 г родзинок, 10 г паприки солодкої меленої, 5 г суміші перців, 2 ст. л. томатної пасти, 70 мл води, 2–3 ст. л. олії, сіль.

Приготування. Якщо оселедець солоний, вимочіть його у воді з оцтом у пропорції 3:1. Рибку почистити, відділити філе, видалити дрібні кісточки, промити і нарізати шматочками. Цибулю нарізати півкільцями і пасерувати в олії до прозорості. Додати майоран, родзинки з дрібно нарізаним чорносливом, томатну пасту, паприку і перець, трохи підсолити і долити води. Перемішати і тушкувати на середньому вогні до випаровування рідини, близько 10 хвилин. Охолоджений соус викласти на підготовлене філе оселедця. Накрити харчовою плівкою і настоювати в холодильнику 3–4 години.

Пісний салат з рибою та квасолею

Страва готується досить швидко, до неї не входять інгредієнти, що потребують складної та тривалої попередньої підготовки. Тим не менш, салат виходить смачним і корисним, підходить на час посту

Інгредієнти: 200-грамова банка білої квасолі у власному соку, 1 великий свіжий огірок, 1 банка консервованої горбуші, перець, сіль, олія, зелень, 20 г діжонської гірчиці.

Приготування. Відкриваємо консерви. Зливаємо з квасолі рідину, самі бобові промиваємо у воді і викладаємо в глибоку миску. Маринад із риби також зливаємо, а саму рибу виделкою поділяємо на невеликі шматочки. В окремій ємності змішуємо спеції, гірчицю і ложку олії. Огірок миємо, за необхідності знімаємо шкірку, ріжемо дрібними кубиками. Зелень дрібно січемо. Змішуємо всі підготовлені інгредієнти, заправляємо гірчичною сумішшю.

Рулет з оселедця

Альтернатива звичному салату «Оселедець під шубою», але і готується швидше, і подати можна порційно

Інгредієнти: 2 філе оселедця, 1 варений буряк, 1 варена морква, 1–2 картоплини, пісний майонез, сіль, зелена цибуля.

Приготування. Варені буряк, моркву та картоплю окремо натерти на дрібній тертці. До кожного овоча додати трохи пісного майонезу й посолити за смаком. Зелену цибулю помити і дрібно нарізати. Філе викласти на харчову плівку і змастити його овочевими масами у такій послідовності: буряк, морква, картопля. Зверху посипати зеленою цибулею і за допомогою плівки згорнути рибу. Покласти у холодильник як мінімум на годину. Готову страву порізати шматочками й оздобити зеленою цибулею.

Насамперед – якість ✓

 Як вибрати хорошу заморожену рибу, на що звертати увагу, щоб наслідком трапези не стало звернення до лікувального закладу?

•Морську рибу заморожують або на риболовецьких суднах, або на переробних заводах на березі. Якщо точки збуту улову розташовані далеко, рибу вкривають крижаною глазур’ю (замерзлим маринадом, нерідко з додаванням консервантів), що збільшує термін її зберігання. Глазур має бути рівною, однорідною, завтовшки близько 2 міліметрів. Якщо крижана кірка на тушці потріскалася або під нею видніється кров – рибу неправильно зберігали і явно переморожували. На це ж вказує і неприродна «поза» риби: тушка вигнута, у неї заломлений хвіст або поламані плавці.

• Понюхайте рибу. Заморожену і тим більше вкриту глазур’ю рибу практично нічим не чути, якщо її зловили і тут же заморозили. Якщо ж тушки мають сильний рибний запах – вони зіпсувалися ще до заморожування.

• Візьміть рибину в руки. Вага замороженої повинна бути приблизно такою ж, як і свіжої. Якщо тушка надто легка, її кілька разів переморожували. Навіть якщо продукт не зіпсувався, смакові якості такої риби далекі від ідеалу.

Рибні котлети «Фантазія»

Такий кулінарний витвір, як котлети, – це своєрідна паличка-виручалочка: готуються дуже швидко і просто, не потребують спеціальних навичок, зате смачно і корисно

Інгредієнти: 500 г філе хека чи минтая, 3 скибки черствого білого хліба, 0,5 скл. молока (або води), 1 яйце, 100 г вершкового масла, сіль та перець – за смаком, панірувальні сухарі, олія для смаження.

Приготування. Рибне філе, вимочений у молоці або воді хліб пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, вимішати і добре відбити фарш у мисці, щоб при тепловій обробці котлети зберігали форму. Виробляючи їx, всередину кожної покладіть по шматочку вершкового масла. Перед смаженням вмочіть котлету у льєзон (добре збите яйце з 50 мл молока або води) і запаніруйте в сухарях. На гарнір підійде картопляне пюре або картопля-фрі.

Сьомга з яблучним соусом

У червоної риби є один недолік – її ціна. Якщо ж ви все-таки розкошелилися і придбали шматок сьомги чи форелі, приготуйте цю рибку з яблучним соусом – надзвичайно смачно!

Інгредієнти: 400 г філе сьомги або форелі, 2 ст. л. лимонного соку, 6 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком; для соусу – 
1 середня цибулина, 2 яблука, 2 ст. л. лимонного соку, 150 г сметани, 40 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль та карі  – за смаком.

Приготування. Рибу очистіть від шкірки та кісток, наріжте скибочками завтовшки близько 1,5 см, складіть у миску. Щедро полийте їх лимонним соком та оливковою олією, посоліть і перемішайте, щоб кожен шматок добре просочився маринадом. Залиште на 30–40 хвилин у прохолодному місці. Тим часом приготуйте соус. Нарізану якомога дрібніше цибулю підсмажте на вершковому маслі до м’якості, додайте щіпку солі – тоді цибуля не зарум’яниться. Очищені яблука натріть на середню тертку і покладіть до цибулі. Тушкуйте, доки яблука не стануть м’якими, тоді додайте лимонний сік, сметану, карі та цукор, посоліть і тушкуйте на найменшому вогні, поки яблука розпустяться. Сьомгу обсмажте на оливковій олії на сковороді або запечіть у духовці, поливши розсолом, у якому вона маринувалася. На гарнір до рибки з соусом підійде відварений рис чи картопляне пюре. Прикрасьте страву свіжою зеленню.

Чи не найпопулярнішою рибною стравою нині є запечена скумбрія у численних варіаціях  і різноманітних поєднаннях.
Чи не найпопулярнішою рибною стравою нині є запечена скумбрія у численних варіаціях і різноманітних поєднаннях.

 Скумбрія, запечена у фользі

Цю морську рибу дуже легко готувати. Вона практично не має дрібних кісток, тож їсти її – одне задоволення. Сподобається господиням і те, що не треба витрачати час і сили на чищення луски: у цієї риби вона просто відсутня.
Рецепт запікання скумбрії в духовці – ідеальний для сучасних зайнятих жінок! 

Інгредієнти: на 1 скумбрію – 1 помідор, 1 невелика цибулина, кріп, петрушка, базилік, сіль, перець – усе за смаком.

Приготування. Рибу випатрати, відрізати голову, плавники і хвіст, промити її в холодній воді. Обсушити скумбрію паперовим рушником. Цибулю і помідори покраяти кружальцями. Рибу також розрізати на 5–6 шматочків однакової товщини і перекласти їх на фольгу, «реконструюючи» рибу. Поміж шматочками скумбрії повставляти петрушку, кріп, базилік, кружальця помідора і цибулі. Комбінувати вставки можна за власними уподобаннями. З усіх боків обсипаємо рибу приправами, перчимо і солимо, щільно загортаємо у фольгу, кладемо на деко або решітку і запікаємо при температурі 180–200 градусів близько 30 хвилин. Готову скумбрію дістаємо з фольги й обережно викладаємо на блюдо. Подаємо з овочами та картоплею.

До речі

•Аби при запіканні краї риби не пристали до фольги, обкладіть скумбрію ззовні тонкими кружальцями цибулі та картоплі, щоб її шкірка не торкалася до обгортки. Тоді риба збереже свій естетичний вигляд, шкірка залишиться цілою, а ви матимете ще й гарнір.

• Скумбрія досить жирна, тому додатково поливати її перед приготуванням олією чи вершками не доцільно.

• Для поліпшення смаку між шматочками риби, крім помідора і цибулі, можна покласти скибочки лимона. 

• Якщо у вашій духовці є гриль, то наприкінці запікання можна розгорнути фольгу і залишити скумбрію на декілька хвилин під грилем для утворення апетитної скоринки.

Кілька в томаті по-домашньому

Ті, хто купував у магазині ці рибні консерви, мабуть, не раз мав нагоду пересвідчитися у неналежній якості продукту. Приготувати кільку в томаті самостійно – не проблема. Це і смачніше, і дешевше

Інгредієнти: 500 г свіжомороженої кільки, 300 мл томатного соку, 2 цибулини, 2 морквини, олія, сіль, перець, лаврове листя, 1 ст. л. пшеничного борошна, 
1 ст. л. цукру.

Приготування. Рибу розморожуємо і чистимо від голів і нутрощів, промиваємо і зціджуємо рідину. На пательню з товстим дном наливаємо кілька столових ложок олії, обсмажуємо дрібно нарізану цибулю і потерту на велику тертку моркву. Висипаємо до тушкованих овочів кільку, солимо, додаємо цукор, кілька горошин перцю і 2–3 лаврові листки, заливаємо все томатним соком (або кетчупом), притрушуємо через ситечко борошном і легенько перемішуємо. Тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин. Якщо плануєте довше зберігання риби, то додайте столову ложку оцту і потримайте на вогні ще 5–7 хвилин, після чого розкладіть у стерильні банки і закрутіть. 

Риба в картопляній «шубці»

Як одночасно приготувати основну страву і гарнір? Дуже просто! Почастуйте своїх близьких рибкою в картопляній паніровці

Інгредієнти: 4 тушки тиляпії (чи іншої білої риби, наприклад тріски, підійде і минтай або хек), 2 яйця, 4 картоплини, 
2 ст. л. борошна (+для обвалювання риби), олія, сіль.

Приготування. Рибу почистити, вимити, розрізати на порційні шматочки. Картоплю натерти на тертці з великими отворами, відтиснути зайву рідину. Додати яйця, борошно, посолити і добре вимішати. Шматочок риби обкачуємо з двох боків у борошні, а тоді обліплюємо його картопляною масою. Акуратно кладемо рибу на сковорідку з розігрітою олією і смажимо на середньому вогні. Коли з одного боку з’явиться рум’яна скоринка, перевертаємо, зменшуємо вогонь і смажимо до готовності. Така страва смакуватиме з будь-яким овочевим салатом.

Читайте також: Специфічні, але смачні: найкращі рецепти з морепродуктами.

Реклама Google

Telegram Channel