Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Мер Горохова домовився про співпрацю з колегою із Данії під час телемосту в редакції газети «Волинь» (Відео)

Олександр Згоранець і Віктор Годик (справа) переконували данських колег інвестувати у наш регіон.

Фото Олега КРИШТОФА.

Мер Горохова домовився про співпрацю з колегою із Данії під час телемосту в редакції газети «Волинь» (Відео)

Кeрівники висловили зацікавленість співпрацювати в галузях освіти, культури, спорту

Цими днями під час відеоконференції зустрілися мер Відовре, одного з найбільших міст Королівства Данія, Андерс Вольф Андерсен, голова Горохівської міської ради Віктор Годик і головний редактор газети «Волинь» Олександр Згоранець. Їхня перша розмова була і діловою, і щирою, бо відстань у понад 1500 кілометрів між кабінетом заморського мера й редакційною світлицею у Луцьку була непомітною, а бесіда про майбутнє партнерство громад замість запланованої години тривала значно довше. Андерс Вольф Андерсен висловив співчуття Україні й усім українцям, чиї рідні загинули на війні з росією.

«Україні зараз, як ніколи, потрібні справжні друзі»

Незадовго до онлайн-зустрічі в інтерв’ю для газети «Волинь» пан Андерсен зізнався, що ще рік тому про нашу країну знав небагато. Україна була цікавою йому, скажімо, іменами братів Кличків і футболіста Артема Довбика – форварда, який у 2018–2020 роках грав за данські клуби «Мідтьюллан» і «Сеннер’юск» і став чемпіоном та володарем кубка Данії. Однак після 24 лютого 2022-го 38-річний лідер громади стежить за новинами з нашої країни, уявляє її, розмовляє про неї після роботи з дружиною Сабіною. Він провів паралелі між сучасним російським вторгненням, яке називає жахливим і загрозливим для демократії всього світу, й агресією німецьких окупантів під час  Другої світової війни. Тоді вони змусили воювати у своїх лавах його діда. Тепер онук дивиться в очі світові з гордістю за свою країну: загальна підтримка України з боку Данії сягнула 11 млрд данських крон. А цими днями парламент ухвалив рішення виділити найбільший пакет військової допомоги вартістю 1,7 млрд данських крон (понад 250 млн доларів): Данія передасть для ЗСУ машини для розмінування, боєприпаси, польові мости та кошти на протиповітряну оборону.

Тим часом мер Андерс Андерсен і його команда опікується майже 300 українськими біженцями. Лише на закупівлю речей побуту з бюджету комуни Відовре було скеровано 12 млн данських крон. А для того, щоб переселенцям було легше адаптуватися, пан Андерс (як ніхто інший із тутешніх мерів) запросив на роботу трьох українок. Свого часу Віта Буренко, Анна Компанієць і Тетяна Йенсен стали данськими невістками, знають данську мову й допомагають землякам вирішувати повсякденні питання у школах, лікарнях, дитсадках, банківських установах тощо.

Випадковостей на світі не буває

Під час телемосту Віктор Годик і Олександр Згоранець розповідали данському посадовцю про нашу Волинь і Горохівщину, а він презентував очолювану ним комуну (адміністративно-державна одиниця в Данії). Звісно, невеликий Горохів з його територіальною громадою і друге за величиною передмістя Копенгагена, одне з найпотужніших індустріальних європейських міст, Відовре, з його муніципалітетом різняться між собою площею, кількістю населення, природними ландшафтами, зайнятістю... Однак Віктор Годик більш усерйоз, аніж жартома, каже: така зустріч мала відбутися. Недарма ж він, навчаючись у Національній академії державного управління при Президентові України, у своїй дипломній роботі аналізував досвід формування данського місцевого самоврядування. Цікавиться ним і досі, тож пан Андерс запевнив про свою готовність дати відповіді колезі на всі його запитання. До слова, у селі Звиняче на Горохівщині уже багато років поспіль працює данське ТОВ «Пода-Волинь», очолюване Полом Далгардом.

Пан Андерс відзначив: в українцях йому подобається цілеспрямованість. 

Лідери поговорили про свої плани. Данський мер найближчим часом хоче збудувати на території комуни метро. Горохівський же пожартував, зізнавшись, що про метро ще не думав, а ось за реконструкцію міського стадіону «Колос» візьметься відразу після закінчення війни. Зіграти на ньому матч із данцями горохівчанам теж буде не слабо!

І про пісню «Волинь моя» теж поговорили

Загалом обговорили різні сфери горохівсько-відоврської співпраці, наприклад з вирощування і збуту полуниці. Угода передбачатиме інші інвестиції. У ній багато йтиметься про взаємні візити до обох країн дітей та молоді, спортивних команд і творчих колективів.

Пан Андерс відзначив: в українцях йому подобається цілеспрямованість. Від себе додам: спершу думала, що в цього посадовця є родичі в Україні, настільки уважно він приглядається до долі кожної сім’ї, а у вихідні подружжя Андерсенів знаходить час, щоб разом із волонтеркою Майкен Ларсон і українським товариством робити окопні свічки. При цьому він, політик, активний партійний діяч, каже відверто: щоб Україна вступила до ЄС та НАТО, їй найперше потрібно подолати корупцію. А ще ми розмовляли й про те, чи зможуть колись Україна й росія стати друзями. «Рани можуть почати гоїтися років через 200…» – міркує мер, проте не заперечує мого категоричного «Ніколи!».

– Чи читають у Королівстві батьки діточкам казки Ганса Крістіана Андерсена? – запитав Олександр Згоранець.

– Звісно! – радів невимушеному спілкуванню однофамілець знаменитого казкаря. І продовжив: – Ваша Україна, як це сталося в казці про гидке каченя, теж стане красунею-лебідкою.

Належне віддав вагомості друкованої преси. Мовляв, без неї ніяк, як без дзеркал. У Данії її читають, чекають, цінують і підтримують.

Лідери домовилися, що чергова онлайн-зустріч відбудеться невдовзі, коли фахівці різних галузей обох країн підготують свої конкретні пропозиції щодо співпраці. На телеміст запросять освітян, працівників культури, спортсменів… А незабутнім дарунком про перше знайомство з волинянами данський мер Андерс Андерсен матиме диск із піснями Степана Кривенького «Волинь моя»!

Із перекладом під час інтерв’ю і телемосту з данським мером допомогли данські невістки, менторки комуни Відовре з України Анна Компанієць і Віта Буренко.
Із перекладом під час інтерв’ю і телемосту з данським мером допомогли данські невістки, менторки комуни Відовре з України Анна Компанієць і Віта Буренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel