Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Потепліло? Готуйте крижану смакоту – сорбет!

Поласуйте легким холодним десертом.

Фото із сайту google.com.

Потепліло? Готуйте крижану смакоту – сорбет!

Головна його відмінність від іншого холодного смаколика – морозива – полягає у відсутності тваринних або рослинних жирів та, відповідно, зайвих калорій. Завдяки цьому він цінується прихильниками здорового харчування. Однак такі ласощі сподобаються не тільки їм, а й охочим просто насолодитися натуральним смаком ягід і фруктів. Як приготувати сорбет удома? Це просто – був би холодильник! Ще бажано мати блендер і морозивницю, але вони не є обов'язковими. Ще потрібна мінеральна вода (для приготування льоду), ну і бажані продукти: фрукти, овочі, сиропи, вино... Головне, щоб все було свіжим і хорошої якості

Довідка

Вважається, що сорбети з'явилися в стародавній Персії. Назва вперше з’явилася в мові як італійське сорбетто, яке згодом стало сорбетом у французів. У XVII столітті Англія почала завозити з Османської імперії порошки «шербет», виготовлені із сухофруктів та квітів, змішаних із цукром. У 1662 році, приміром, кав'ярня в Лондоні рекламувала, що у продажу є «шербет, виготовлений у Туреччині, з лимонними, трояндовими і фіалковими ароматами», цей продукт усе ще популярний у Великій Британії. Коли європейці придумали, як заморозити шербет, вони почали робити сорбетто, додаючи фруктові соки та ароматизатори до замороженої сиропної основи. В Америці під шербетом мається на увазі заморожене молоко, але деякі рецепти включають такі інгредієнти, як желатин, збиті яєчні білки, вершки або молоко. Розрізняють ще аграз – тип сорбету, який виготовляють у північній Африці з мигдалю, вержусу (кислий сік з незрілого винограду. – Ред.) та цукру, а також жівре (від французького givré — заморожений) – сорбет, який подається у замороженій шкаралупі кокосового горіха чи фруктовій шкірці, наприклад лимона.


Полуничний

Інгредієнти: 300 г свіжих полуниць, 100 г цукру, пів лимона (середнього), 50 мл води.

Приготування. На повільному вогні розчинити у воді цукор і кип'ятити доти, поки на поверхні не почнуть з'являтися бульбашки. Зняти каструлю з вогню, щоб рідина охолодилася. Нарізати полуниці маленькими шматочками, полити їх зверху соком лимона і залишити на кілька хвилин, щоб ягоди просочилися. Потому подрібнити ягоди у блендері, з'єднати з охолодженим сиропом і поставити в морозилку. Подавати сорбет, прикрасивши шматочками полуниць.

З ківі

Інгредієнти: 6 ківі, 3 ст. л. соку лайма, 3 ст. л. рідкого меду.

Приготування. Особливість цього рецепта – у попередньому заморожуванні фруктів. Скибочки ківі спочатку охолоджують у морозилці кілька годин, а потім змішують у міксері з соком лайма і медом. Подають сорбет відразу після приготування.

З малини і шампанського

Інгредієнти: 2 скл. малини, 1 скл. шампанського, цедра 1 лимона, 2 ст. л. цукру.

Приготування. Змішайте за допомогою блендера всі інгредієнти і заморозьте протягом 2–3 годин. Періодично діставайте і перемішуйте суміш.

Лимонний

Інгредієнти: цедра 1 лимона, дрібно посічена в блендері або протерта на тертці, 200 мл води, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. лимонного соку, 0,5 скл. газованої мінеральної води.

Приготування. Змішати в каструлі цедру лимона, склянку води і цукор. Довести до кипіння, після чого зменшити вогонь. Кип'ятити на повільному вогні протягом 5 хвилин, потім остудити. Змішати лимонний сироп, лимонний сік і мінеральну воду. Вилити в морозивницю і заморозити за інструкцією. Якщо пристрою для виготовлення морозива немає, то можна заморозити сорбет у високій ємності протягом години-півтори, після чого його потрібно вийняти і перемішати. Потім знову поставити в морозилку і розмішувати приблизно раз на годину протягом чотирьох годин. Чим більшу кількість разів перемішаєте сорбет, тим легшою вийде консистенція. 

Вафельні ріжки з абрикосовим сорбетом

Інгредієнти: для тіста – 4 яйця, 220 г цукру, 10 г ванільного цукру, 100 мл води, 260 г борошна, 90 г олії, для сорбету — 1 кг абрикосів, мед або цукор – за смаком.

Приготування. Збити яйця з цукром і ванільним цукром, додати воду. Поступово всипати просіяне борошно, тісто має бути як густа сметана. Добре перемішати і влити олію. Знову все перемішати. Розігріти вафельницю і випікати вафлі до рум’яного кольору. Гарячими відразу згорнути у ріжок.

Абрикоси перетерти через сито, в отримане пюре додати мед за смаком. Поставити в морозилку і періодично помішувати, поки маса повністю не захолоне. Коли ріжки вистигнуть, наповнити їх абрикосовим сорбетом.

Реклама Google

Telegram Channel