Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
У духовці чи в горшку – завжди буде до смаку: найкращі рецепти молодої картоплі

Фото із сайту unian.ua.

У духовці чи в горшку – завжди буде до смаку: найкращі рецепти молодої картоплі

Молода картопелька зі свіжим кропом і молодим часником – справжня смакота. Недаремно ми з нетерпінням чекаємо сезону, коли можна скуштувати цю чудову, хоч і просту страву. До того ж рання бульба не тільки смачна, а й корисна. Як і в інших свіжих овочах, у ній – чимало важливих елементів і вітамінів. При цьому молода картопля низькокалорійна. Вживання страв із молодої бульби сприяє зміцненню судин, запобігає старінню організму. Компоненти, що входять до її складу, допомагають нормалізувати обмінні процеси, вивести надлишки рідини і токсини

У глазурі із соєвого соусу, меду та часнику

Інгредієнти: 0,5 кг дрібної молодої картоплі, 2–3 ст. л. олії, 3 ст. л. соєвого соусу, 3 ст. л. меду, 1 зубчик часнику, 
1 ст. л. насіння кунжуту.

Приготування. Ретельно вимийте бульбу і просушіть. У широкій сковороді на середньому вогні розігрійте олію, викладіть картоплю в один шар. Обсмажуйте її під кришкою 20 хвилин. Кожні 5 хвилин струшуйте сковороду, щоб картопля готувалася рівномірно, поки всередині вона стане м'якою. Змішайте соєвий соус, мед і подрібнений часник, полийте цим маринадом картоплю. Готуйте ще 4–5 хвилин, постійно помішуючи, поки соус загусне, а готова бульба матиме блискучу скоринку. Зніміть сковороду з вогню, посипте картоплю кунжутом і добре перемішайте.

Тушкована у вині

Інгредієнти: 1 кг молодої картоплі, 1 зубчик часнику, 2 сушені лаврові листки, 200 мл сухого білого вина, 50 г вершкового масла, сіль до смаку.

Приготування. Викладіть у сотейник добре вимиту картоплю, роздавлений часник і лаврове листя. Влийте вино, додайте масло і накрийте кришкою. Тушкуйте на середньому вогні протягом години, до випаровування вина. Тоді зменшіть вогонь і готуйте до появи рум'яної скоринки. Періодично струшуйте і перевертайте картоплю, щоб вона обсмажилася рівномірно. Перед подачею посипте сіллю.

Запечена з куркою, лимоном і оливками

Інгредієнти: 1 лимон, 4 курячі стегенця, 1 кг молодої картоплі, 4 гілочки свіжого розмарину, пучок свіжого чебрецю, 2 лаврові листки, 1–2 ст. л. оливкової олії, сіль і мелений чорний перець — до смаку, 100 г фаршированих оливок.
Приготування. Розріжте лимон уздовж на четвертинки. На деко викладіть лимонні дольки, стегенця, миту картоплю, розмарин, чебрець і лаврове листя. Полийте олією, приправте спеціями і перемішайте. Поставте деко в розігріту до 180 °C духовку на 45 хвилин. Потому полийте все соком запеченого лимона, при цьому товкачем або склянкою роздушіть картоплю, щоб вона краще ввібрала смак і аромат цитруса. Викладіть на деко оливки, перемішайте і запікайте ще 15 хвилин. Курятина повинна повністю просмажиться, а картопля – покритися рум'яною скоринкою.

По-угорськи

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 50 г бекону, 50 г масла, 1 чайна ложка меленого червоного перцю, зелена цибуля, сіль, 1 ч. л. гірчиці в зернах.

Приготування. Картоплю помити, посипати меленим червоним перцем, посолити, залити невеликою кількістю води й варити до готовності. Якщо рідина ще залишилась, злити її. Бекон дрібно порізати й трохи обсмажити разом з цибулею. В картоплю додати ложечку гірчиці із зернами, струсити, додати цибулю з беконом, посипати зеленою цибулькою. Подавати страву гарячою.

З м’ятою у фользі

Інгредієнти: 20 молодих картоплин, 50 г вершкового масла, кріп, м’ята, сіль.

Приготування. Добре помиту бульбу посолити, додати м’яту, кріп і вершкове масло й загорнути кожну окремо у шматки фольги або пергаменту так, щоб масло, коли розтопиться, не витікало. Запікати на решітці в попередньо нагрітій до 200 градусів духовці 35–40 хвилин.

Молода картопля, запечена із сиром

Інгредієнти: 1 кг молодої картоплі, 60 мл оливкової олії, сіль та мелений чорний перець – до смаку, 80 г твердого сиру, кілька гілочок петрушки.

Приготування. Добре помийте картоплю, викладіть у каструлю і залийте холодною водою. Додайте приблизно 2 чайні ложки солі і доведіть воду до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть близько 20 хвилин. Виберіть бульбу, просушіть кілька хвилин на рушнику чи серветці, викладіть на деко й акуратно роздушіть кожну картоплину товкачем або денцем склянки. Полийте половиною олії, посоліть і поперчіть. Запікайте 12–15 хвилин за температури 230°C. Потім переверніть картоплю лопаткою, полийте рештою олії, посипте приправами та залиште в духовці ще на 15 хвилин, поки страва покриється хрусткою рум'яною скоринкою. Притрусіть тертим сиром і готуйте ще кілька хвилин, щоб він розплавився. Перед подачею посипте картоплю дрібно нарізаною петрушкою.

Читайте також: «Більше ніж просто зелень: рецепти страви із зеленою цибулею»

Реклама Google

Telegram Channel