Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Кожен четвертий працівник ТОВ «Кроноспан уa» мобілізований, всі інші в тилу працюють на Перемогу за тих хлопців» 

Генеральна директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська впевнена у своїх силах, довіряє колективу, тому не боїться жодних викликів.

Фото із сайту kronospan.ua.

«Кожен четвертий працівник ТОВ «Кроноспан уa» мобілізований, всі інші в тилу працюють на Перемогу за тих хлопців» 

Другий рік повномасштабної війни є непростим для економіки України. Але переробники не скаржаться, бо добре розуміють, що економічний тил повинен працювати. Деревообробники і меблевики провадять свою діяльність, продовжують реалізовувати інвестиційні задуми, нарощують експорт готової продукції. Про соціальні проєкти, нові виробництва та секрет економічного відродження розповідає генеральна директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська 

Українцям потрібна реабілітація

– Пані Наталю, розпочнімо з приємного. Нещодавно з вашою допомогою у Луцьку було відкрито унікальний реабілітаційний центр для дітей. Чия це була ідея і що вас надихнуло на такий важливий і потрібний крок?

– Такі соціальні проєкти – це не короткочасна емоція чи натхнення, а багаторічна цілеспрямована робота підприємства. З перших місяців своєї діяльності в Україні Kronospan підтримує різноманітні соціальні проєкти. І провадить це системно вже впродовж більше 15 років. Проєкти обираємо дуже ретельно, радимося з колективом підприємства, громадськими організаціями, владою. Адже розуміємо, наскільки важливо формувати соціальну інфраструктуру європейського зразка. 
Проєкт сучасного реабілітаційного центру передбачає психологічну реабілітацію для дітей, які зазнали різних видів психологічного та фізичного насильства. Умови, у яких вони перебуватимуть, відповідають найвищим світовим стандартам. Навчанням персоналу для лікування і реабілітації маленьких пацієнтів займатимуться провідні громадські організації, зокрема UNICEF. Дуже важливо, щоб центр одразу після відкриття міг ефективно працювати, а його працівники не думали про якісь ремонти. Тому тут провели всі необхідні роботи, здали приміщення, як кажуть, «під ключ». Долучилися до придбання нових меблів. І тепер це комфортна енергоефективна будівля, на яку завдяки Kronospan Foundation спрямували більше 7,3 мільйона гривень. 

– Чи маєте намір і надалі підтримувати соціальні проєкти?

– Під час війни ми примножили зусилля в цій сфері. Працюємо одразу в декількох напрямах: найперше – це допомога дитячим лікувальним закладам, громадським організаціям, які працюють із дітьми, постраждалими від війни. Також пріоритетними є проєкти з реабілітації важкопоранених на фронті. Цьогоріч здійснили реконструкцію відділення реабілітації у Рівненському госпіталі ветеранів війни. Долучаємося до створення реабілітаційного відділення для поранених у Нововолинській центральній міській лікарні.

Готові працювати в будь-яких умовах

– Минуло більше року від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Рашисти не перестають атакувати наші стратегічні об’єкти та інфраструктуру. Що можуть протиставити цьому такі потужні підприємства, як ваше?

– Наше правило: якою б складною не була ситуація, ми не можемо підвести наших клієнтів-меблевиків. Вони працюють на експорт за серйозними міжнародними контрактами, які треба виконувати вчасно. Так само вчасно ми повинні постачати їм плиту. Тепер, маючи два працюючі заводи на Волині та Рівненщині, створили більші можливості для стабільної роботи. Ще під час блекаутів торік взимку запровадили низку заходів для оптимізації виробничих процесів. Це і особливий режим роботи, й експорт електроенергії з ЄС, і альтернативні джерела енергії. Не хочу розкривати деталі, щоб не привертати зайвої уваги. Але ми робимо все можливе, щоб працювати у будь-яких умовах і показувати приклад, як можна розвиватися, генерувати великий ВВП в економіку країни. Агресори і окупанти нас не зупиняють. Виробництво має працювати, платити податки, допомагати захисникам. 

– Чимало заводів, шахт потерпають від нестачі кадрів. Яка у вас ситуація з працівниками? 

– Не секрет, що під час війни та загальної мобілізації з цим непросто. Майже четверта частина колективів наших підприємств мобілізована до лав ЗСУ та ТрО. В такому високотехнологічному виробництві кожен спеціаліст - на особливому рахунку. Тому робимо все, щоб зберегти працездатність колективу. Набираємо додатково людей, більше залучаємо жінок. Тому, думаю, сьогодні на це недоречно скаржитися. Нашим воїнам на фронті зараз важче, вони щодня долають труднощі. Тому ми просто змушені бути сильними.

– Як просуваються справи з будівництвом заводу в Рівному, логістичного терміналу на Київщині?

– Попри війну, інвестиційних планів не зупинили. На Рівненщині в селі Городок здали в експлуатацію лінію з виробництва ДСП, яка вже виробляє високоякісну продукцію. Тривають монтажні та налагоджувальні роботи на лінії ОСП. Хочу уточнити, що ми зараз говоримо про одну з найбільших в Україні приватних інвестицій у переробку – більше 400 мільйонів євро. До речі, влітку успішно пройшли нову уточнену процедуру ОВД (оцінка впливу на довкілля), отримали позитивний висновок від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, провели ефективний діалог із громадськими організаціями, екологами, місцевим самоврядуванням, врахували всі конструктивні зауваження. А головне – громада побачила на власні очі, що Kronospan – це суперсучасне, технологічне й екологічно безпечне виробництво. Разом із тим індустріальний парк генерує робочі місця, платить податки і продукує економічний розвиток. Крім того, впроваджуємо в громаді ще низку масштабних соціальних проєктів. 

– Хоч як важко, ми прагнемо бути найкращими – пропонувати найякіснішу продукцію, найсучасніші декори. Все змінюється, а клієнти хочуть нові та стильні меблі. І вони мають бути зроблені з продукції Kronospan.

Незважаючи на війну, також реалізували і масштабний інвестиційний проєкт під Києвом. Здали в експлуатацію сучасний і потужний логістичний центр у селі Калинівка Київської області, куди інвестували більше 20 млн євро. Мета його створення – приймання автомобільних і залізничних вантажів від іноземних компаній Kronospan та локальних територіальних підрозділів. Логістичний центр розміщується на площі 15 га, має у своєму розпорядженні об'єкти та потужності, які може надати партнерам.

Не бояться інвестувати в Україну

– Ви постійно рухаєтеся вперед у плані творчого розвитку декористики, активно презентуючи нові колекції трендів у різних містах нашої країни. Маєте хороших фахівців з України чи з-за кордону?

– Хоч як важко, ми прагнемо бути найкращими – пропонувати найякіснішу продукцію, найсучасніші декори. Все змінюється, а клієнти хочуть нові та стильні меблі. І вони мають бути зроблені з продукції Kronospan. Українські меблевики – не тільки наші друзі, а й партнери. Тому багато часу витрачаємо на співпрацю, обмін новинками і трендами. У Kronodesign працюють найкращі фахівці, які й створили нову сучасну колекцію, що має значний попит у клієнтів. 

– Маєте вже якісь напрацювання з огляду на те, що меблева й деревообробна галузі внесені в число тих, які будуть залучені до відбудови України?

– Наша компанія з кожним роком усе більше інвестує в Україну. Ми пропагуємо і запроваджуємо європейську культуру ведення бізнесу, найкращі технології, надаємо переваги створенню продукції з високою доданою вартістю. Тому не можемо бути байдужими й до правил гри, за якими живе українська економіка. І системно працюємо над продукуванням державницьких рішень, від яких, за великим рахунком, залежить відродження країни загалом. Відбудова України – процес, який триватиме не один рік, і легких шляхів не буде. Все залежить тільки від нас: наскільки зможемо запустити власні виробництва, продавати товари в інші країни, залучати в Україну експортну виручку, міжнародні інвестиції. Всі успішні держави, які пережили війну, йшли цим шляхом. Країна має забезпечувати себе. Люди повинні отримувати доходи та вкладати їх у відбудову житлового сектору, створювати нове. Натомість міжнародні донори допоможуть нам із інфраструктурними і соціальними об’єктами.

Працювати нелегко. Потрібні державницькі рішення

– Які надії ви покладаєте на інвестиційну співпрацю, про яку велася мова на нещодавньому форумі «Меблевий кластер»?

– Ми оперуємо перш за все дослідженнями, розрахунками, планами. Цифри – річ уперта, вони не обманюють. Україна і справді володіє значним потенціалом для побудови потужної індустрії продукції з деревини. Деревна та меблева галузі мають шанси стати пріоритетними для економічного відродження на всеукраїнському рівні. Меблеві кластери – на рівні регіонів, індустріальні парки – у громадах. Потенціал, аби втілити українське економічне диво в галузі продукції з деревини, є. Але потрібні ефективні державницькі рішення.

– Проблема заготівлі деревини залишається актуальною? Досі немає закону «Про ринок деревини», відсутня стратегія управління лісами України. В таких умовах нелегко працювати?

– На жаль, так. Через відсутність ефективного державного регулювання ринку деревини проблема набуває системного хронічного характеру. Зараз ситуація ускладнена і загальним падінням світових ринків виробів із деревини та меблів. Переробники змушені швидко зменшувати ціни на готову продукцію, щоб бути конкурентними. На жаль, ціни на деревину синхронно з цим не знижуються. І це проблема для всіх українських підприємств. Можемо дійти до ситуації, коли переробникам доведеться зупинитися, бо неможливо переробляти невиправдано дорогу деревину. Вже зараз її зменшили в споживанні. Тому вкрай потрібен справедливий механізм коригування ціни на деревину, її зниження. Як і ефективний закон «Про ринок деревини».

– А чи маєте рецепти оновлення економіки загалом?

– Нічого особливого. Треба наполегливо працювати. В нашій сфері – поглиблювати переробку деревини, підвищувати експорт продукції з високою доданою вартістю. Цим шляхом рухалися всі повоєнні країни. Переробна галузь є тим надійним економічним тилом, який залучає кошти в країну, дає робочі місця, підтримує оборону 
держави.

Читайте також: У селі під Луцьком люди мусять добиватися, щоб їм відкрили вхід... у ліс.

Реклама Google

Telegram Channel