Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
6-річна волинянка, якій пересадили серце, зворушила піснею до Дня Незалежності

«Наша красунечка! Єднаймося, любімо нашу Україну та не здаваймося», «Кошенятко, будь здоровенькою», – написали користувачі у мережі для Соломійки.

Фото із сайту 1plus1.tv.

6-річна волинянка, якій пересадили серце, зворушила піснею до Дня Незалежності

Операцію маленькій Соломійці з Ковеля провели зовсім недавно – 10 липня

І от трохи більш як за місяць після хірургічного втручання дівчинка зворушливо заспівала пісню KALUSH і Skofka «Додому» у «Сніданку 1+1».

Це справжнє диво! Воно стало можливим завдяки 4-річному хлопчику Юрчику із Рівного та його мамі, яка вперше в історії України дала згоду на пересадку органів від дитини. Зараз Соломійка поступово повертається до звичайного життя. Вона збирається до першого класу, і до школи готувалася разом із мамою, навіть коли була в реанімації.

А 4-річний Юрко із Рівного, який посмертно став наймолодшим донором у країні, врятував іще двох діток – один хлопчик отримав від нього нирки, а інший – печінку.

Як усе відбувалося, днями розповів лікар-кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров, команда якого робила операцію. За його словами, мама Юрчика працює анестезіологом. «Вона – наша колега, дала згоду на забір органів для порятунку інших дітей. Це була перша трансплантація від маленької дитини до іншої дитини», – говорить лікар.

Жінка принесла врятованій Соломійці улюблену іграшку свого синочка. «Запам’ятай: у тебе є ангел, якого звуть Юрочка… Знай, ми тебе всі дуже-дуже любимо», – сказала, даючи дівчинці мишку. 

Він додав, що було непросто, оскільки донор був досить маленький, так само, як і реципієнт. Різниця у вазі становила близько 40% відсотків. «Це не входило у світові стандарти, тому був великий ризик, але іншого шансу вижити у Соломійки не було, тому ми свідомо ризикували і, на щастя, досягли успіху. Вже наступного дня мама загиблого хлопчика мала можливість послухати серце свого сина у грудях врятованої Соломійки. Я пообіцяв їй, що вона зможе послухати серце Юрчика у грудях дівчинки. Вона проводжала нас до дверей операційної, ішла разом з нами та із донором і реципієнтом. І сказала: «Нехай у вас все вийде!» – пригадав Тодуров.

…Фото жінки, яка слухає в лікарняній палаті, як б’ється серце її сина в тілі маленької дівчинки, пройняло до сліз багатьох. Вона принесла врятованій Соломійці улюблену іграшку свого синочка.

«Запам’ятай: у тебе є ангел, якого звуть Юрочка… Знай, ми тебе всі дуже-дуже любимо», – сказала жінка, даючи дівчинці мишку. Скільки мужності і мудрості в цієї людини...

Тим часом лікар Тодуров додав, що найпершу трансплантацію серця його команда зробила 22 роки тому – у 2000-му. Після цього була 15-літня перерва. «І тільки три роки тому, 2019-го, була проведена перша трансплантація завдяки Олегу Самчуку, який запросив нас до Ковеля, і ми приїхали зі своїм реципієнтом і зробили операцію. На сьогодні ми уже здійснили 70 трансплантацій серця нашою командою», – зазначив він, наголосивши, що ніколи в історії України батьки дитини не давали згоди на донорство.

«За цих 20 літ ми змінили суспільну думку і довели, що трансплантологія – це не наука про забір органів, а наука про порятунок безнадійних хворих. Я впевнений, що такий громадянський посил від мами, яка вперше погодилася, буде прикладом для усіх. І люди, дивлячись на Соломійку, розумітимуть, для чого ми працюємо», – підсумував він.

До речі, нині ще 30 дітей у листі очікування на пересадку органів.

Читайте також: Волинянка Соломія Книш, якій два місяці тому пересадили серце, стала першокласницею (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel