Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Хоч рівні зуби має, та в хустки ховає…»: суперові рецепти страв із кукурудзи

Кукурудза – однорічна рослина, яка може сягати 7 метрів заввишки, однак з точки зору ботаніки це... трава, яка, до речі, в дикій природі практично не трапляється, бо не може прорости з цілого качана, її потрібно садити окремими зернами.

Фото із сайту harbuz.info.

«Хоч рівні зуби має, та в хустки ховає…»: суперові рецепти страв із кукурудзи

Високорослу мексиканську гостю – кукурудзу – у нас давно вже вважають своєю. Її культивують на всій території України як зернову, кормову та лікарську рослину, хоч прийняли не зразу, а лише після посухи 1891 року, коли кукурудза постраждала значно менше за інші зернові культури

Чого тільки не готують з її качанів! Звичайно, цієї літньої пори вона найбільше смакує вареною або запеченою, але ж гойданка, чир, мамалига, банош, малай, пшінка уже стали візитівками окремих регіонів. Крім того, віднедавна без її консервованих зерен ми вже не уявляємо багатьох популярних салатів

Печена з часником

Виходить ароматна, соковита, смачна – справді пальчики оближеш!

Інгредієнти: 4 качани, 40 г вершкового масла, 3–4 зубчики часнику, сіль, спеції, зелень і твердий сир – до смаку.

Приготування. Масло заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно було кімнатної температури. Додати до нього пропущений через прес або розтертий у ступці часник, сіль та спеції, добре вимішати і за допомогою силіконового пензлика з усіх боків змастити цією сумішшю кукурудзяні качани. Викласти їх на деко, накрити фольгою і запікати в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 45–55 хвилин. Потому зняти фольгу, посипати кукурудзу тертим сиром та зеленню і потримати ще в духовці, доки розплавиться сир.

Овочі по-французьки

Така страва смакує в якості гарніру до смаженого м'яса або й просто зі смаженою картоплею

Інгредієнти: морква, зелений горошок, солодкий перець, цибуля, шампіньйони, консервована кукурудза, прованські трави, сіль, олія.

Приготування. Підготувати овочі: моркву нарізати кружальцями, гриби — скибочками, перець — соломкою. У розігрітій олії спочатку трохи обсмажити моркву, додати цибулю, порізану четвертинками. Закрити кришкою і тушкувати хвилин 10, потім всипати шампіньйони. Коли випарується рідина, додати солодкий перець, горошок і довести до готовності (доки википить майже вся вода з овочів). Насамкінець всипати кукурудзу і суміш прованських трав (можна кінзу чи петрушку), посолити і зняти з вогню.

Консервована

Досвідчені господині навіть не зупиняються біля прилавків із банками кукурудзи, адже знають, що її легко можна приготувати в домашніх умовах

Інгредієнти: кукурудзяні качани, на 1 л маринаду – 1 ст. л. (з чубком) солі, 1 ст. л. (рівна) цукру; оцет (9%) – по 2 ч. л. на кожну банку місткістю 0,5 л.

Приготування. Качани опустити в киплячу воду на 5 хвилин (бланширувати), вийняти й потримати під струменем холодної води (так вдасться зберегти насичений колір кукурудзи). Ножем акуратно зрізати зерна з качанів, засипати їх у стерильні скляні слоїки, залишаючи вільний простір приблизно 1,5 см до країв. Залити окропом, прикрити кришкою і залишити на 5 хвилин. Окремо приготувати маринад із солі й цукру, не додаючи оцту, довести його до кипіння. Злити воду з банок із кукурудзою, в кожну додати по 2 ч. л. оцту і залити киплячим маринадом по вінця. Стерилізувати слоїки по 15 хвилин, закрутити і загорнути теплим пледом. Після охолодження перенести в комору чи підвал.

Гострі кукурудзяні оладки

Любите неординарні страви – вам сподобається і ця

Інгредієнти (на 12 штук): 300 г кукурудзи консервованої, 1 червоний солодкий перець, 1 перець чилі, пучок петрушки, 2 яйця, 100 г борошна, 1 ч. л. розпушувача для тіста, 1/4 ч. л. меленого кмину, 125 мл сметани, чорний мелений перець, сіль та мелений мускатний горіх – до смаку, олія для смаження.

Приготування. З кукурудзи злити рідину. 2/3 зерен подрібнити блендером. Солодкий перець почистити й порізати маленькими кубиками. Перець чилі помити, обсушити й подрібнити. Петрушку посікти. Відділити яєчні білки від жовтків, білки збити. Змішати жовтки, кукурудзяне пюре, цілі зерна, солодкий перець, чилі, петрушку, борошно, розпушувач і сметану. Посолити, приправити перцем, меленим кмином і мускатним горіхом, вимішати, потому акуратно ввести білки. Розігріти у сковороді трохи олії і смажити оладки по 3–4 хвилини з кожного боку.

Салат «Насолода»

У різних варіантах до цього салату додають тертий твердий сир, яйця тощо, але багатьом подобається і така лайт-версія 

Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 банка консервованої кукурудзи, 300 г консервованих ананасів, 5 ст. л. майонезу, 1 зубчик часнику, сіль та чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Філе відварити до готовності в підсоленій воді з додаванням декількох горошин духмяного та чорного перцю, лаврового листка, остудити м’ясо у відварі, щоб було більш соковитим, а тоді нарізати кубиками середнього розміру. З кукурудзи та ананасів злити рідину. Ананаси нарізати кубиками. До майонезу додати пропущений через прес часник. Змішати всі інгредієнти, посолити й поперчити за смаком і відразу подавати до столу. Дуже гарно виглядатиме порційна подача салату, прикрашеного зверху зеленню та кружальцем ананаса. 

Читайте також: «Підказуємо, як нарізати цибулю... без сліз».

Реклама Google

Telegram Channel