Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Формула миру – це формула зброї

Олексій Данілов.

Волинь-нова

Формула миру – це формула зброї

Чим швидше Україна отримає достатньо сучасного зброєння, тим скоріше ми повернемо мир, який гарантуватиме безпеку для Європи і світу

Практика дозування у наданні Україні військової допомоги з міркувань острахів, аби не викликати роздратування путіна і не провокувати росію до подальшої ескалації, – хибна в основі. Відмова або зволікання з передачею українським військам сучасного озброєння – це пряме заохочення кремля до подальшої війни, а не навпаки.

Чим буде більш переконливою для росії перевага західної зброї в руках українців на суші, морі, у повітрі, тим ближчими будуть досягнення наших стратегічних цілей, які збігаються з цілями і цінностями демократичного світу.
кремль, у свою чергу, посилає фальшиві сигнали про власне «миролюбство» і готовність до завершення війни, що так само уповільнює ухвалення рішення Заходом про надання Україні нових типів озброєння та військової техніки або збільшення поставок номенклатури, що існує.

Все це несе загрозу, про яку написано у Foreign Affairs, – «повільне розплутування ретельно сплетеної мережі іноземної допомоги».

Отже, щоби виконання Формули миру було більш успішним і за можливості швидким, для того, аби не відбулося «розплутування мережі допомоги», наші партнери, на мою думку, мають, по-перше, сформувати узгоджену формулу власного бачення української перемоги, що створює політичну відповідальність.

По-друге, з огляду на виборчі політичні цикли і можливу зміну кон’юнктури в Європі та США з точки зору збереження стабільності партнерства, далекоглядним вважається крок щодо закріплення військової допомоги Україні в довгострокових циклах та законодавстві.

По-третє, розробити та реалізувати комплекс заходів з нівелювання так званої втоми від війни.

По-четверте, здійснити перепланування спільних заходів у рамках усіх пунктів Формули миру з точки зору фактора часу та послідовності, маючи на увазі їх можливий довгостроковий характер.

Втім, ще раз хочу наголосити: путін з його війною – це ракова пухлина. Якщо її не видалити повністю й остаточно, тільки питання часу, коли почнеться рецидив у ще гіршій формі з розповзанням метастаз по всьому тілу.

Чи хтось думає, що з раковою пухлиною можна домовитись?

І ще. Будь-яке зупинення війни без поразки росії буде розцінене авторитарними режимами як путінська перемога, і це буде сигнал до початку конфліктів та воєн за території різного роду і статусу – спочатку регіонального, а далі глобального масштабу.

Олексій ДАНІЛОВ, секретар РНБО України.  

Реклама Google

Telegram Channel