Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«На лозі, росою вмиті, зріють грона соковиті...». Рецепти страв з винограду

Виноград містить флавоноїди – потужні антиоксиданти, які уповільнюють процеси старіння, знижують тиск, очищають кров, підвищують гемоглобін, нормалізують роботу серця і печінки.

Фото із сайту ukr.net.

«На лозі, росою вмиті, зріють грона соковиті...». Рецепти страв з винограду

Cоковитий і солодкий виноград здавна вважається даром богів. Його люблять і за корисні властивості, і за чудовий смак. Вересень – пора збирати врожай і насолоджуватися різноманітними напоями та стравами із цих ягід 

Плов із курятиною та виноградом

Вважаєте, що плов – це плов і нового смаку від нього сподіватися годі? А спробуйте-но приготувати його за цим рецептом… 

Інгредієнти: 500 г курятини, по 200 г винограду кишмиш та моркви, 250 г промитого рису, для маринаду – 1 скл. майонезу, 1 ч. л. томату, 2 ст. л. соняшникової олії, 1 ст. л. оцту, спеції (перець, карі, куркума тощо), шматочок потертого кореня імбиру.

Приготування. Порізати м’ясо шматочками, вимішати з маринадом, викласти у казан. Засипати виноград, порізану брусочками моркву, промитий рис, залити водою на 2–2,5 см вище рівня рису, посолити або влити кілька столових ложок соєвого соусу. Можна додати пів стручка гострого перцю. Готувати у духовці за температури 220 градусів 10 хвилин, далі при 200 градусах пів години, вимкнути духовку і залишити в ній плов ще на 20 хвилин.

Варення з білого винограду

Рясно вродить виноград – приготуйте незвичайні ласощі на зиму

Інгредієнти: 1 кг винограду, 1 кг цукру, 2 скл. води, по 0,5 ч. л. ванільного цукру і лимонної кислоти.

Приготування. Виноград вимити, дати обсохнути. Обірвати ягоди з гілочок, видалити кісточки (якщо крупні). Приготувати густий сироп: закип’ятити воду, всипати цукор і варити 10–15 хвилин. В охолоджений сироп покласти ягоди і знов поставити на вогонь. Спочатку варити виноградне варення на слабкому вогні протягом 50–60 хвилин, а потім поступово збільшити до сильного і кип’ятити до готовності 10–20 хвилин. Наприкінці додати лимонну кислоту і ваніль. Готове варення розкласти у стерильні банки і закрити стерильними кришками. 

Маринований виноград

Приготовлений так виноград – вітчизняний аналог оливок

Інгредієнти: 0,5 кг винограду (великого), 25 мл оцту винного, 20 г солі, 100 г цукру, 2 зубці часнику, 1 гілочка розмарину, 15 г сушеного перцю чилі, 3–5 горошин запашного перцю, 2 лаврові листки, 1 паличка кориці, 0,5 л води, 100 мл олії.

Приготування. Виноград помити, ягоди відокремити від грона. На дно банки викласти часник, розмарин, перець чилі, наполовину заповнити її виноградом, зверху знову – ті самі спеції, тоді – решту винограду так, щоб залишилося 2 см до горлечка. Для маринаду влити в каструлю 0,5 л води, додати сіль, цукор, оцет (можна використовувати яблучний або винний), запашний перець, лаврові листки, паличку кориці. Прогрівати, помішуючи, доки розчиниться цукор і сіль, але не кип’ятити, щоб у винограду не тріснула шкірка. Після додавання маринаду влити олію і закрутити слоїк кришкою. Зберігати в холодильнику. Виноград буде готовий до вживання через 
2–3 місяці. 

Реклама Google

Telegram Channel