Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Більше, ніж просто культура

Смачного!

Фото ілюстративне.

Більше, ніж просто культура

26 листопада щорічно відзначають Всесвітній день оливкового дерева, або ж Всесвітній день оливок. Він був заснований Генеральною конференцією ЮНЕСКО, щоб підкреслити культурне, економічне, екологічне та соціальне значення цієї рослини, а також заохотити суспільство до його захисту

Олива європейська (Olea europaea) – невелике вічнозелене дерево або кущ родини маслинових (Oleaceae), до якої також належать... ясен, форзиція, жасмин і бузок. Рослина походить із

Середземномор’я. Це одна з найдавніших і найважливіших одомашнених культур.

Її плоди – джерело оливкової олії, яка є одним із ключових інгредієнтів середземноморської кухні. Крім того, оливкова олія використовується у виробництві косметики та фармацевтики як основа для мила, як мастило та розчинник, а також як паливо для традиційних масляних ламп. На виготовлення олії спрямовується приблизно 90% усіх зібраних оливок, решта – столові оливки – використовуються цілими як їжа.

10 країн світу, які є лідерами з вирощування оливок, розташовані в Середземноморському регіоні: Іспанія, Греція, Італія, Туреччина, Марокко, Сирія, Туніс, Алжир, Єгипет і Португалія.

10 країн світу, які є лідерами з вирощування оливок, розташовані в Середземноморському регіоні: Іспанія, Греція, Італія, Туреччина, Марокко, Сирія, Туніс, Алжир, Єгипет і Португалія.

Однак оливка – це більше, ніж просто культура. Оливкова олія здавна вважалася священною в світових релігіях: іудаїзмі, християнстві та ісламі. Її використовують у різних обрядах і донині. Здавна оливкова гілка була символом достатку, слави, гармонії, миру, чистоти, мудрості. Вона зображена на Великій печатці Сполучених Штатів Америки, а також на прапорі ООН.

Тунісу та проголосила Всесвітній день оливкового дерева, щоб вшанувати цінності, які втілює оливкова гілка, підкреслити значення цієї рослини, сприяти її збереженню та вирощуванню, а також зміцнити екологічну стійкість, приділяючи особливу увагу збереженню біорізноманіття олив. ЮНЕСКО заохочує всіх відзначати Всесвітній день оливкового дерева шляхом проведення різноманітних конференцій, виставок, презентацій, майстер-класів тощо.

Ми з вами теж можемо приєднатись до святкування, дізнавшись більше про оливкове дерево та його важливість, а також приготувавши страву з оливками чи оливковою олією.

Читайте також: «Оливки і маслини: в чому різниця?»

Реклама Google

Telegram Channel