Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Плоди «вічного» дерева: кому особливо корисні оливки

У свіжому вигляді, щойно зірвані з дерева, оливки дуже жорсткі, несмачні. Щоб отримати вишукану закуску, їх довго вимочують, а потім солять або маринують. Фото із сайту zav-club.com.

Фото із сайту zav-club.com.

Плоди «вічного» дерева: кому особливо корисні оливки

Люди завжди асоціювали оливу з чимось божественним. Стародавні греки вважали, що появою цього дерева вони зобов'язані богині Афіні, оливкова гілка уособлювала для них мудрість і родючість, для єгиптян це дерево було символом справедливості

Християни ж вірять, що голуб з оливковою гілкою у дзьобі приніс звістку про перемир'я між Богом і людьми після Всесвітнього потопу. Можливо, таке шанобливе ставлення до цих дерев пов'язане з їх довголіттям? Адже олива росте дуже повільно, вік окремих екземплярів перевалив за тисячу років, тож у багатьох народів існує повір'я, що олива ніколи не вмирає, може жити вічно.

Окрім того, популярність оливок пояснюється їхньою надзвичайною користю для організму. Ще легендарний Авіценна вважав їх ліками майже від усіх хвороб і був не далеким від істини: в плодах оливкового дерева багато вітамінів групи В (головних помічників нашого мозку і нервової системи), вітаміну А (для гострого зору), вітаміну D (для міцних кісток і здорових зубів), аскорбінової кислоти (зміцнює імунітет), вітаміну Е (захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища, запобігає серцево-судинним захворюванням, передчасному старінню і злоякісним пухлинам). А головне багатство – оливкова олія – по-справжньому унікальний продукт, що містить величезну кількість ненасичених жирних кислот, необхідних для зниження рівня шкідливого холестерину в крові, а значить, для захисту серцево-судинної системи і профілактики атеросклерозу. Вона покращує травлення, збуджує апетит (тому оливки часто подають перед обідом в якості закуски). Кажуть, якщо з'їдати щодня 10 оливок, можна вберегтися від гастриту і виразки шлунка. До того ж ці плоди допомагають нейтралізувати будь-які токсичні для організму речовини. Тому їх вважають ідеальним доповненням до багатьох алкогольних коктейлів: оливки не тільки прекрасно відтіняють смак напою, але й захищають від ранкового нездужання після бурхливої вечірки.

З давніх-давен люди вірили, що оливки і маслини збільшують чоловічу силу. Чи так це насправді, досі не встановлено, однак жителі середземноморських країн, де оливки входять до щоденного меню, дійсно славляться своїм гарячим темпераментом.

Кажуть, якщо з'їдати щодня 10 оливок, можна вберегтися від гастриту і виразки шлунка.

Плоди «вічного» дерева можуть бути зовсім не схожі один на одного. Окремі сорти за розміром можна порівняти з вишнею, деякі більше нагадують сливу. Колір оливок змінюється в процесі дозрівання. Спершу зелені, вони з часом набувають рожево-коричневого відтінку, згодом ще більше темнішають...

Усі сорти оливок об'єднує одне: у свіжому вигляді, щойно зірвані з дерева, плоди дуже жорсткі, несмачні. Якщо вам навіть вдасться відкусити невеликий шматочок, вас чекає розчарування – несказанна гіркота. Щоб отримати вишукану закуску, оливки довго вимочують, а потім солять або маринують. При цьому солоні плоди виходять більш жорсткими, ніж мариновані.

Читайте також про рецепти смачних страв із оливок:  Більше, ніж просто культура.

Реклама Google

Telegram Channel