Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Як волинські журналісти заховали... героїв «Простоквашина» (цікава вікторина)

Впізнали героїв? Читайте, як ми їх заховали у гранатобуз.

Фото із сайту versiya.info.

Як волинські журналісти заховали... героїв «Простоквашина» (цікава вікторина)

А до вас уже звертався Листоноша Пєчкін, щоб передплатити «Цікаву газету»?

І хоч у сьогоднішніх відповідях на запитання згадуються лише його друзі, але як ми могли оминути цього важливого персонажа у час, коли від його колег – а наших партнерів-листонош – залежать результати «газетних виборів-2024»?!! І ви теж не чекайте на пропозицію, а самі пропонуйте своїм поштарям: «Хочу передплатити «Цікаву газету на вихідні»!».

Оскільки ми добряче вже відстали з відповідями у нашому конкурсі, то не будемо марно витрачати дорогоцінного часу, а трохи надолужимо згаяне.

«Гранатобуз із секретом» – 35 (2023)

Коли востаннє ви дивилися фільм жахів? Хоча нинішня війна – це найбільший із жахів, які можуть бути. Втім, сьогодні ми заховали дуже відомого «монстра». А вийти на нього вам допоможе ця задача. «1/4 одного числа дорівнює 2/3 другого. Знайдіть ці числа, якщо їхня сума дорівнює 66». До речі, дізнавшись згодом про цього «героя», вирішила «принести» його і нам пані, яку кожен із нас хоча б раз носив у житті.

Що ми заховали у гранатобузі?

Розв’язавши спочатку задачу, отримаємо два числа: «18» і «48». І виходимо на епохальний 1848-й рік, коли Карл Маркс і Фрідріх Енгельс склали знаменитий «Маніфест Комуністичної партії». Тобто, «народили» жахливого монстра – «комунізм» («марксизм» і «соціалізм»). У радянські часи писали, що цей твір українською вперше переклала Леся Українка. Зараз заперечують це. Але факт залишається фактом: у 1901 році Леся Українка передала австромарксисту Миколі Ганкевичу український переклад «Маніфесту». У листі до Михайла Павлика писала, що його зробила не вона, а її друзі з Києва. «Вона вважала, що Україна та росія – це вороги, які ніколи не зможуть порозумітися. Тому текст, який закінчується знаменитим зверненням «Пролетарі всіх країн, єднайтеся», Леся Українка також не могла перекладати ще й з огляду на свої переконання», – запевняє відома літературознавиця Віра Агеєва.

Приєднуйтесь до нашого конкурсу – не пошкодуєте! Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.
Приєднуйтесь до нашого конкурсу – не пошкодуєте! Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

 «Гранатобуз із секретом» – 36 (2023)

Двоє відомих усім друзів-антиподів влаштували словесну «війну», хоч у реальному житті бої між ними тривають такі, що «аж іскри летять». І почали «набирати у свої війська призовників»: то бультер’єра, то собаку Баскервілів, навіть лева покликали... Але тут прийшов їхній «генералісімус» і запропонував для примирення «зброю», яку використовує його найближчий родич. Саме фото «генералісімуса» і заховали.
Асоціативний ряд, пов’язаний із нашими героями: море, «брат тата», 4, куля, «Цікава газета на вихідні», «по-простому», листи, «спека», особлива садовина, «березова каша»...

Світлина якого «генералісімуса» знаходиться у гранатобузі?

Перед тим, як оголосити відповідь, зацитую один фрагмент: «...Дядя Федір слухав, слухав їхню розмову і втрутився:
– А я свого тата покличу! У нього таких зубів немає, зате пасок пречудовий...»

Так дядя Федір, як кликали хлопчика-­«генералісімуса», з книги Едуарда Успенського «Улюблені історії з Простоквашина» чи відомих усім із дитинства мультфільмів «Пригоди в Простоквашино» помирив пса Шарика і кота Матроскіна.       

 «Гранатобуз із секретом» – 37 (2023)

 

Подивіться уважно на цю турнірну таблицю і... виправте помилку. Точніше дві.

Якщо правильно розставите виправлені цифри (правильні) – в уяві у вас обов’язково виникне лексема, якою характеризують предмети, що ми сьогодні заховали. Поєднання цифр і слова – назва відомого твору, за яким ставлять вистави і знімають фільми.

Ці предмети ви сьогодні не просто бачили...

Що знаходиться у гранатобузі?

Для тих, хто кумекає у спорті, це питання було елементарним, і ми теж не будемо тягнути кота за хвоста: відповідь – «Стільці» (переплутані цифри у таблиці «1» і «2», вийде – «12», нагадує фільм «12 стільців» за книгою Іллі Ільфа і Євгена Петрова).

Хто з наших читачів дав правильні відповіді на запитання 35-го туру – «комунізм» («марксизм» і «соціалізм»), 36-го – «Дядя Федір» і 37-го – «Стільці», а також, яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 37 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу).

А нам час задавати нове завдання.

«Гранатобуз із секретом» – 42 (2023)

Сьогодні маєте спробувати себе в ролі поета і вписати три пропущені в поезії лексеми, одна з яких і буде захованим словом, котрим характеризують неймовірну щирість, хоча водночас, буває, й нещирість.

Вже сад осінній сніг на ноги взув
і дикий холод бігає межею...
Ховаюся в калинову (пропущене слово),
бо щось у неї (пропущене слово) за (пропущене слово).

Що за слово ми заховали?

Відповідь треба надіслати до 1 грудня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

 Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Читайте також: «Мамо, пофарбуйте волосся!». Колонка головного редактора «Волині»​.

Реклама Google

Telegram Channel