Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Павло Шеремет: «Потрібно говорити українською як мінімум через повагу до людей, які тут живуть»

Волинь-нова

Павло Шеремет: «Потрібно говорити українською як мінімум через повагу до людей, які тут живуть»

Учора вбили ще одного воїна світла — 44-річного журналіста «Української правди»

   


       Вранці Павло Шеремет виїхав із дому і встиг проїхати лише кілька десятків метрів, як автомобіль вибухнув. Дистанційний пристрій, який був прикріплений до днища якраз під водійським сидінням, спрацював, коли машина робила поворот. Транспортний засіб належав редактору-засновнику інформаційного агентства «Українська правда» Олені Притулі, але її в авто не було. Тому на кого полювали найманці, достеменно не відомо, однак цілком зрозуміло, що цинічне вбивство одного з провідних українських політичних оглядачів стало замахом на свободу слова
     
     Мирослава КОЗЮПА
     
     Після вибуху Павло Шеремет був ще живим — його витягнули до того, як автомобіль загорівся, перехожі та працівники з навколишніх ресторанів. Очевидці кажуть, що на місце трагедії приїхали відразу три карети «швидкої допомоги». Однак медики не змогли врятувати журналіста.
     Павло Шеремет — уродженець Білорусі. Тривалий час працював на батьківщині, потім пробував засівати журналістську ниву Росії, та, не витримавши тотальної цензури, переїхав у Київ. П’ять останніх років працював в «Українській правді», а також ведучим на радіо «Вести». З нового місця проживання продовжував керувати антилукашенківським сайтом «Білоруський партизан», який займав тверду патріотичну позицію і боровся проти російського шовінізму. Тому й не дивно, що опозиція в Мінську назвала вбивство «терактом насамперед проти Білорусі, а не України». Виключно із журналістською діяльністю пов’язують смерть Павла Шеремета нинішні колеги. Головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва–Боровик вважає, що його загибель — це удар по всій українській журналістиці.
     Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що справу кваліфікують як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Слідчі органи відпрацьовують відразу кілька версій: професійна діяльність, неприязні стосунки, спроба дестабілізації ситуації у столиці, «російський слід» та замах на життя керівника «Української правди» Олени Притули. Останній за рішенням Президента Петра Порошенка вже надали охорону.


 



В експертному середовищі шукають паралелі між убивствами журналістів «Української правди» Павлом Шереметом і Георгієм Гонгадзе. І хоч відмінностей значно більше, найчастіше сходяться на тому, що головне завдання злочинців — нагнітання страху, суспільної зневіри та спроба дестабілізувати країну зсередини.




     — Ми живемо у страшний час. Але мені здається, що у Павла Шеремета просто не могло бути ворогів. Ця світла і відкрита людина викликала приязнь в усіх, — таким згадує свого колегу Петро Шуклінов, спростовуючи версію про помсту.
     Павло Шеремет був відомим в Україні журналістом, але не виступав із гучними заявами, не проводив скандальних розслідувань, не мав жодної судової тяганини. Напередодні в ефірі зізнався, що йому подобається в Україні і він вчиться говорити українською.
     — Я змінив своє ставлення до вивчення мов. Абсолютно переконаний, що потрібно говорити українською як мінімум через повагу до людей, які в Україні живуть, — заявив радіоведучий. Друзі ж кажуть, що останнім часом Павло Шеремет і його цивільна дружина, керівник «Української правди» Олена Притула, скаржилися на стеження за ними.
     В експертному середовищі шукають паралелі між убивствами журналістів «Української правди» Павлом Шереметом і Георгієм Гонгадзе. І хоч відмінностей значно більше, найчастіше сходяться на тому, що головне завдання злочинців — нагнітання страху, суспільної зневіри та спроба дестабілізувати країну зсередини.
     — Публічність злочину говорить про те, що замовник хотів привернути увагу суспільства. Трагедія сильно вплине на українську та міжнародну політику, — вважає народний депутат Вадим Денисенко.
     І справді, гучне убивство володаря премії Міжнародного комітету захисту журналістів за розвиток свободи слова та лауреата премії ОБСЄ за демократію та права людини в галузі журналістики сколихнуло світ. Знайти замовників та виконавців закликали ЄС, ПАРЄ, ОБСЄ, а США навіть запропонували залучити до розкриття злочину своє Федеральне бюро розслідувань. Президент Петро Порошенко і глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе оголосили про створення міжвідомчої групи, до якої будуть включені закордонні фахівці. Павла Шеремета похоронять у Мінську.
    


 ПРЯМА МОВА
     Петро ПОРОШЕНКО, Президент України, про вбивство Павла Шеремета:
     Жахлива трагедія у Києві. Шок — інших слів немає. Знав Павла особисто. Співчуваю усім рідним та близьким. Доручив правоохоронним органам негайно розслідувати цей злочин. Винні мають бути покарані.





 

Telegram Channel