Курси НБУ $ 39.57 € 42.16

СКАЖЕНА ЛИСИЦЯ НАРОБИЛА ПЕРЕПОЛОХУ

На лисицю, яка забігла у двір, хазяїн випустив собаку...

Поступельський сільський голова Михайло Сикотюк, який живе біля місцевого лісництва, того дня прокинувся спозаранку. А після сьомої почав збиратися на роботу. Та раптом через вікно побачив лисицю, яка бігала у дворі і щось винюхувала. Господар вийшов на подвір’я, придивився і помітив щось дивне у поведінці звіра. Тому, довго не роздумуючи, відпустив з прив’язі свого мисливського собаку. Пес швидко наздогнав непрохану гостю. Між ними виник смертельний двобій, який закінчився тим, що собака загриз хижака.
Про надзвичайний випадок сільський голова повідомив Ратнівське районне управління ветеринарної медицини. Аналізи, які були зроблені в обласній державній ветлабораторії, засвідчили, що лисиця хвора на сказ. Її відразу ж спалили, а рештки закопали. Як не шкода було хазяїну, але довелося знищити й собаку та його будку. З людей, на щастя, ніхто не постраждав. Потім зробили щеплення проти сказу всім тваринам, що є в господарстві сільського голови.
Для вивчення ситуації, що склалася в Поступелі, незабаром прибула спеціальна комісія з обласного центру. Це питання розглянула надзвичайна протиепізотична комісія, що діє при райдержадміністрації.
Голова райдержадміністрації Микола Круглій видав розпорядження, яким село Поступель оголошено неблагополучним і в ньому введено карантин, а сусідні села Зоряне, Адамівка, Лучичі, Заброди та Якушів — загрозливою зоною. Спеціалісти управління ветеринарної медицини провели щеплення всіх домашніх тварин. Адже сказ — вкрай небезпечне захворювання. Зараження ним людей відбувається як через укус, так і внаслідок потрапляння слини хворої тварини на ушкоджену шкіру або слизову оболонку. Торік в області було зареєстровано чотирнадцять випадків захворювання тварин на сказ. Цей, що стався в Поступелі, — перший на Ратнівщині за останніх двадцять три роки.
Вищезгаданим розпорядженням голова райдержадміністрації затвердив заходи щодо ліквідації сказу в районі. Зокрема, в карантинній і загрозливій зонах передбачено знищити всіх бродячих котів і собак, а потім — й у решті населених пунктів району. Крім того, в карантинній і загрозливій зонах, незважаючи на те, що мисливський сезон закрито, полювання на бурих лисиць, а також на диких хижих звірів дозволено без обмежень. Це з метою зменшення їхньої популяції. Нині щільність лисиць на одну тисячу гектарів угідь перевищує чотири особини при нормі 0,5—1.
Іван КАПІТУЛА.
Telegram Channel