Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЧЕСТЬ І ШАНА ВИЗВОЛИТЕЛЯМ ВОЛИНІ

Тепло й щиро вітав присутніх ветеранів голова обласної ради Василь Дмитрук. Він зачитав також вітальне послання Голови Верховної Ради України Володимира Литвина...

Вчорашні урочистості з нагоди 60-ої річниці визволення області від фашистських загарбників розпочалися зустріччю з волинськими ветеранами та гостями з інших областей України й сусідніх держав в облдержадміністрації і обласній раді. Вступним словом її відкрив заступник голови облдержадміністрації Степан Родич. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих донецьких шахтарів. Головний консультант Адміністрації Президента України Микола Шевченко зачитав вітання волинянам з нагоди річниці визволення області Президента України Леоніда Кучми. Вітання прем’єр-міністра України Віктора Януковича з нагоди ювілею озвучив голова облдержадміністрації Анатолій Француз. Він сердечно привітав присутні на урочистостях делегації з Львівської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської і Вінницької областей, а також із столиці Російської Федерації Москви, Брестської області Республіки Білорусь, Люблінського і Підкарпатського воєводств Республіки Польща.
Тепло й щиро вітав присутніх ветеранів голова обласної ради Василь Дмитрук. Він зачитав також вітальне послання Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, в якому, зокрема, висловлюється побажання: “Нехай світла пам’ять про тих, хто поліг на фронтах, загинув від фашистських тортур, слугує нам духовною опорою в утвердженні суверенної, демократичної, соціальної держави, у консолідації суспільства. Адже у нас один спільний дім — Україна!”.

Анатолій Француз і Василь Дмитрук вручили ряду ветеранів з Волині, ветеранам-гостям високі державні нагороди — ордени Богдана Хмельницького і “За заслуги”, почесні грамоти облдержадміністрації і обласної ради. Ветеранам, а також членам делегацій, присутніх на урочистостях, головам райдержадміністрацій і районних рад, міським головам міст обласного значення та іншим було вручено пам’ятні медалі “60 років визволення Волинської області”. Волинян із ювілейною датою вітала також гостя з Москви Анісія Зінькова, керівники делегацій з Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Вінницької областей. Вітання-послання волинянам від Надзвичайного і Повноважного посла Російської Федерації в Україні Віктора Чорномирдіна зачитав генеральний консул РФ у Львові Олександр Чаплигін, а головний консультант з міжнародних зв’язків ради ветеранів України Іван Савін — вітання голови ветеранської організації нашої держави генерала армії Івана Герасимова. Ветеран війни, учасник визволення Волині Георгій Морохов передав сердечні вітання професора Берлінського університету Соні Шредер, батько якої німецький льотчик Ганс Густав Шредер був активним учасником партизанського руху на Волині.
Учасники зустрічі оглянули виставку творів волинських художників на воєнну тематику, присвячену 60-річчю визволення Волині.
Урочисте зібрання в обласному муздрамтеатрі імені Тараса Шевченка відкрив міський голова Луцька Антон Кривицький. До залу було внесено Державний прапор України і бойовий прапор, прозвучав Державний гімн. Сувора правда війни ніколи не повинна підлягати забуттю, підкреслив у своєму виступі голова облдержадміністрації Анатолій Француз. У його доповіді було відтворено події минулої війни від перших її днів і до дня 21 липня 1944 року, коли область було остаточно визволено від фашистських загарбників.
Присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання.
Ніколи не потьмяніє пам’ять і правда про ту війну, вони невмирущі і розквітають все новими гранями — наголосив, зокрема, у своєму виступі голова обласної ради Василь Дмитрук. Він склав данину глибокої шани тим, хто віддав своє життя за те, щоб в українського народу було майбутнє. Про естафету визволення, яка прийшла в нашу область наприкінці січня і тепер завершила свій шлях по містах і районах Волині, про необхідність турботи щодо ветеранів йшлося у виступі голови обласної ради ветеранів Миколи Капітоненка.
Потім учасники урочистостей пройшли до меморіалу Вічної слави, де поклали вінки і квіти до центрального обеліска, могил і пам’ятних стел. Разом з синьо-жовтим прапором нашої держави біля Вічного вогню схилилися у символічній шанобі прапори США, Англії, Іспанії, Таїланду, Туреччини — то в урочистостях взяли участь гості Луцька, учасники Міжнародного фестивалю “Поліське літо з фольклором”. Завершилося святкування проходженням військових підрозділів Луцького гарнізону, а потім спільним фотографуванням і бесідами-згадками про минулу війну, яка 60 років тому покинула волинську землю, у центральному парку імені Лесі Українки.
Урочистості з нагоди 60-річчя визволення області відбулися й в інших населених пунктах Волині.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel