Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ХТО ДБАЄ, ТОМУ БОГ ДОПОМАГАЄ

Рекордний ужинок сільгосппідприємства імені Тараса Шевченка Горохівського району

Рекордний ужинок сільгосппідприємства імені Тараса Шевченка Горохівського району
Підбиваючи підсумок цьогорічної зернозбиральної кампанії, керівник приватно-орендного сільгосппідприємства імені Тараса Шевченка, що в Угринові Горохівського району, депутат обласної ради Андрій Турак сказав якось просто і всім зрозуміло: «Нам Боженько поміг».
Втім, допоміг він угринівцям і минулого року, коли ген аж скільки сільгосппідприємств в особі керівників їхніх пояснювали низький урожай зернових хто сухою та несприятливою для сівби осінню, хто — примхливою зимою; допоміг і позаторік. Не випадково ж гласить народна мудрість — «Хто добре дбає, тому Бог помагає».
І треба сказати, що добре дбати про житництво в Горохівському районі уміють не тільки в Угринові. Треба згадати і губинське сільгосппідприємство імені Івана Франка, терешківську «Райдугу», мирненську «Русь», ватинську «Волинь» та деякі інші. Але так наполегливо, переконливо і послідовно відстоювати селянські інтереси, вбачаючи у них інтереси держави, уміють тільки в Угринові. І лише завдяки особистим якостям керівника тутешнього сільгосппідприємства.
Тим часом сьогорічні жнива, котрі ознаменувалися в Угринові найвищими серед крупнотоварних сільгосппідприємств району показниками, починали тут без поспіху.
— Турак хоче узяти зерно таким, щоб не треба було досушувати його на казеесах, щоб насіннєвим ішло, висококласним, — говорили в господарстві, і навіть примхлива погода не підривала віри в успіх.
— Коли узялись до збирання, — сказав Андрій Турак у виступі на святі обжинок, — то не раз мусив комбайнерам говорити, що все, хватить на сьогодні, бо ще ж і завтра треба буде робити і треба, щоб відпочили. Нікого не квапив, а робота — з шостої ранку до темної ночі. Здається, аби не виганяв з поля, то так би й не виходили з нього.
А працювати було біля чого. Зернові виростили на 1205 гектарах, намолотили із них 6830 тонн, в середньому, включно із ячменем та горохом, по 56 центнерів зерна з гектара. Пшениця ж дала по 59.
— Я об’їздив усі поля, — розповідав колишній голова угринівського господарства, нині пенсіонер Михайло Федорович Данилюк, якому Турак прийшов на зміну у вісімдесятих, — і я ще такого врожаю не бачив. За мого головування найбільше отримали одного разу в середньому по 38 центнерів зерна з гектара. Ну, можна сказати, тоді не було ще такої науки, не було таких сортів і таких технологій. Але й не було у людей такого інтересу, який з’явився зараз, коли бачать, що зробленим, подобається це комусь чи ні, а можуть розпорядитися собі на користь.
На жнивах працювало тут вісім «Нив», «віком» від 11 до 18 років, три «Домінатори» та один «Форшріт». І уперше зерно від комбайнів возили великовагові КамАЗи, «бо інакше не впоралися б». Але і для розвантажування тих КамАЗів спеціальну машину поставили, і зберігання зерна повністю забезпечили у своїх складах-житницях. Відтак, не треба буде везти його на зберігання у склади хлібоприймального підприємства, як було, та віддавати за це неабияку частку все того ж зерна. Але, як і минулого року, коли за це Турака було оголошено мало не ворогом народу, так і тепер віддавати зерно за абищо тут не поспішають. Очікують, коли ціна стане гідною вкладеної у нього праці.
На обжинках відзначали учасників зернозбиральної кампанії. Брати Олександр та Сергій Лукановські отримали найкращі результати, працюючи на «Домінаторі».Екіпаж Миколи Пеньковського найбільше намолотив серед екіпажів «Нив», але й Андрій та Ярослав Сироватки працювали на «Ниві» заповзято. Найвищих показників серед водіїв КамАЗів добилися Олександр Мірчук та Микола Пузан. А, зрештою, при підбитті підсумків роботи на жнивах не забуто було нікого. Відтак, наприклад, кожен із 24 механізаторів, котрі працювали на комбайнах, отримав за свою роботу «чистими» від 262 до 535 гривень премії та від 2,21 до 4,26 тонни безплатного зерна. Це — поза тим, що одержать жниварі за роботу згідно з умовами договору. Одержали премії і всі інші учасники жнив. Бо хороша робота, як зазначив керівник сільгосппідприємства, і оплачуватися повинна належно.
З високими здобутками у праці привітали угринівських житників заступник голови обласної ради Василь Струк, який вручив почесну грамоту і подяку обласної ради відповідно Олександрові та Сергієві Лукановським, а також голова Горохівської районної ради Леонід Андрійчук, котрий вручив кільком жниварям грамоти районної ради.
Петро БОЯРЧУК.
Telegram Channel